Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Siskonmakkarakeitto – Kotoisien arkiruokien kuningas

Koko keiton valmistus vie korkeintaan 35-40 minuuttia. Nopeaa, eikö olekkin?

Oli aika jolloin suurkeittiössä joku sai luvan lypsää siskonmakkarat keittoon ja se tuntui ajatuksena aika kivalta. Toki rankkaahan se oli kun nälkäisiä suita saattoi olla jopa 500 kappaletta. Nykyään kun sk-puoli on kehittynyt, saa jo pakasteena valmiina palloina olevia siskonmakkaroita mutta mites tämän klassisen ruuan historia? Erillaisia makkarapallo keittoja on ympäri eurooppaa mutta miten tämä suomalainen vastine olisi saanut alkunsa. Pohdin ja googalailin. Jokin liitos löytyy ruotsin suunnalta mutta kun pidempään pohdin, ei löydä järkeviä lähteitä. Olettaisin että lihan jalostaja on tehnyt jauhelihan tapaan helppoon muotoon lihaa, jota kotikeittiöissä on käytettty eri tavoin. Todella vanhoissa resepteissä, kokonaiset makkarat keitettiin kypsiksi ja tämän jälkeen viipaloitiin, jolloin kyse on ollut käytännöstä ja sittemmin kun suoli on muuttunut muoviseksi, on alkanut varsinainen ”lypsäminen”.

Nojaa, olisi kiva tietää joskus syvempi stoori aiheesta mutta mennnään siihen mitä kokkaan tällä kertaa. Eli teen siskonmakkarakeittio painekattilassa. Käytännössä vihanneksiksi valikoitui, porkkana, peruna, purjo ja selleri. Nämä kaikki kypsennetään ensin painekattilassa lihaliemi kuution kera ja tämän jälkeen joukkoon lypsetään makkarat ja annetaan niiden hautua sopivan kosteiksi. Kuulostaa varmasti jonkun korvaan liiankin perinetiseltä mutta yhdistelmä liemikuutiota ja kunnon aineksia tee mausta ehkä hiukan tavanomaista syvemmän. Sinä päätät testaatko 🙂

Kun kyse on keitosta, tässä olisi hyvä ettei mikään ole leikattu liian isoksi, koska se ei muuten kypsy muiden raaka-aineiden kanssa samaan aikaan. Samoin olisi hyvä suosia kiinteä maltoista ja yleisperunaa. Jauhoisella perunalla, liemi samenee huomattavasti ja keitto ei lopulta ole semmoista kuin voisi odottaa. Toki, olisin käyttänyt alla olevassa reseptissä palsternakkaa ja lanttua jos niitä olisi ollut, mutta tällä kertaa mennään ilman.

Sanoisin että siskonmakkarakeitto on Suomalaisempi kuin esimerkiksi lihakeitto tai lohikeitto. Niissä on kuitenkin vahvemmat vaikutukset muualta maailmasta.

Siskonmakkarakeitto

6 perunaa
3 porkkanaa
3 sellerinvartta
1/2 purjoa
1 lihaliemikuutio + reilu litra vettä
3-5 laakerin lehteä
1rkl kokonaisia mustapippureita
1rsa siskonmakkaroita
suolaa
koristeeksi halutessa persiljaa tai ruohosipulia

Laita isoon kattilaan litra vettä ja liemikuutio kuumenemaan.
Kuori porkkanat ja perunat. Leikaka sormeen pään kokoisiksi paloiksi ne siirry käsittelemään selleriä ja purjoa. Jos vesi on alkanut jo kiehua, lisää sinne perunat ja porkkanat. Viipaloi nekin haluttuun muotoon mutta liota niitä herki vedessä samalla muljuttaen voimakkaaksi. Näin saat hiakan irti vaikka se olisi pinnassa kiinni. Lisää sitten purjo ja selleri liemeen, samoin kuin laakerin lehdet ja pippurit. Sulje painekattilan kansi ja anna hautua kypsäksi, siinä menee noin 15-20 min. Älä keita kuitenkaan kovaa, koska muuten vihannekset rikkoutuu. Avaa sitten kansi ja lypsää joukkoon siskon makkarat. Yhdestä makkarasta tuli noin 6 palloa jolloin saat kuvien kokoluokkaa oleva paloja. Anna makkaroiden hautua kannen alla reilu 5min ja liemi saa hiljalleen kiehua. Sitten Tarkista keiton maku, laita esille ja koristele.

Jos tykkäät aika perinteisistä mauista, kannattaa vilkaista myös hernekeitto reseptini.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?