Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Sipulileipä | talkkuna ja piimä kohtasivat

Avaan jääkaapin oven ja skannaan läpi, mitä kaikkea pitäisi käyttää mahdollisimman pian. Avattu piimä kaipaa huomiota, kaapissa olisi myös edellispäivän talkkunahyveestä ylijäänyttä talkkunaa. Mitäköhän niistä saisi tehtyä?

Olin ajatellut muutenkin leipoa leipää, joten nyt sain hyvän syyn käyttää siihen piimää ja talkkunaa. Niiden lisäksi päädyin laittamaan leipään lisämakua sipulista. Lopputuloksena oli erittäin maukas ja vivahteikkaan makuinen sipulileipä.

Talkkuna jakaa mielipiteitä, jotkut tykäävät ja toiset inhoavat. Mitä se talkkuna oikeasti on? Talkkunajauhoja tehdään viljasta paahtamalla ja jauhamalla karkeaksi. Joissakin tapauksissa joukossa on herneitä tai muita palkokasveja. Talkkunaa valmistetaan yleensä sekoittamalla nesteeseen tai esimerkiksi jugurttiin.

Käytin tässä SunSpeltin talkkunaa, joka on tehty spelttivehnästä. Sipulileivässä talkkuna ei maistu ylitse muiden makujen, vaan itse asiassa eniten maistuu makeahko sipuli.

sipulileipa4

sipulileipa3

Sipulileipä

Tarvitset:
2dl piimää
1ps kuivahiivaa
1rkl sokeria
100g talkkunajauhoja
220g vehnäjauhoja
1 sipuli kuorittuna ja kuutioituna
50g voita
suolaa

Valmista näin:
Lämmitä piimä reilun kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva ja sokeri. Paista sipulikuutioita voissa pannulla hiljalleen ruskeaksi ja nosta sitten jäähtymään.

Lisää taikinaan jauhoja vähitellen ja aloita vaivaamaan. Viimeisten jauhojen kohdalla lisää suola jauhoihin ja vaivaa taikinaa vielä noin 10-12 minuuttia. Loppua kohden lisää joukkoon jäähtyneet paistetut sipulit rasvoineen. Pyöritä taikinasta pallo, peitä ja kohota kaksinkertaiseksi, eli noin 30-45 minuuttia.

Jaa taikina haluttuun muotoon ja leivo siitä esim. sämpylöitä tai paahtoleipää. Kohota taikinaa vielä uudestaan ennen paistoa ja laita sillä välin uuni lämpenemään. Kun taikina on kohonnut, paista  sämpylöitä 180 asteessa 25 minuuttia tai paahtoleipää 40 min 180 astetta.

Erikoinen paahtoleipäsylinteri teki sipulileivästä tällä kertaa kauniin sydämen muotoista. Sipulileivän kruunasivat vielä puffattu kvinoa ja voinokare.
sipulileipa1

sipulileipa5

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?