Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Sesonkiherkusta kurpitsasta on moneksi

Kävimme pari viikkoa sitten aurinkoisena sunnuntaina Kurpitsatädin tilalla keräämässä muutaman kurpitsan. Näissä kurpitsoissa on runsaasti syötävää, joten nyt viikonloppuna oli aika korkata ensimmäinen ja alkaa valmistaa kurpitsaherkkuja. Omat kurpitsani istutin hiukan liian myöhään, joten satoni on vasta nyt noin tennispallon kokoista.

Kurpitsa on raaka-aineena todella monipuolinen. Se on ainakin Amerikassa suosittua kurpitsapiirakan muodossa. Samoin kurpitsa on löytänyt tiensä pyreenä pääruokiin, paahdettuna salaatteihin ja mausteena esimerkiksi paahtovanukkaan joukossa. Suomessa tunnetaan teollisia säilykkeitä, kuten kurpitsapikkelsi, joka ei välttämättä tee kunniaa hienolle raaka-aineelle. Siksi teinkin oman ohjeeni kurpitsapikkelsille, joka on maustettu chilillä.

Miksi chiliä? Pikkelöintiliemessä on aina sokereita, jolloin chilin maku taittuu lempeäksi. Se taas tekee hiukan makeasta kurpitsasta miedon tulisen. Muistan maistaneeni Puolan reissullani hapatettua kurpitsaa, joka oli myös varsin hyvää, joten miksen siitäkin tekisi reseptiä.

Kurpitsapikkelssi

Tarvitset:
2dl kuutioitua kurpitsaa
2rkl etikkaa
4rkl sokeria
6rkl vettä
1 pieni chili ohuelti viipaloituna

Valmista näin:
Laita kuutioitu kurpitsa ja chili purkkiin tiiviisti. Kiehauta loput ainekset kattilassa ja kaada purkkiin kurpitsakuutioiden päälle. Sulje purkki ja käännä ylösalaisin, jotta purkki umpioituu. Nosta jäähtyneenä kylmään ja nauti esimerkiksi seuraavana jo päivänä, jolloin kurpitsan maku on selkeästi kehittynyt. Jotta etikkaliemen määrä riittää peittämään kurpitsat, pitää ne olla tiiviisti pienessä purkissa.

Näistä kurpitsa säilykkeistä löytyy video, katso siis se:

#Kurpitsaa #säilöön parilla tavalla. Kokeile tätä monipuolista raaka-ainetta myös soseena ?

Henkilön kokki ? keittäjä ? kylmähkö (@alexandertrivedi) jakama julkaisu

Hapatettu kurpitsa

Tarvitset:
2dl kurpitsaa kuutioituna
2rkl suolakurkkujen hapanlientä, jossa on elävää maitohappobakteeria
vettä, suolaa

Valmista näin:
Laita purkkiin kurpitsakuutio, lisää hapanliemi, ripaus suolaa ja vettä niin, että kurpitsa peittyy. Anna kuutioiden hapattua huoneen lämmössä ensin 3-5 päivää ja nosta sitten kylmään. Purkin kansi pidetään löysästi kiinni, ettei kehity liikaa painetta. Maista kurpitsoja noin viikon kuluttua, jos maku on happaman raikasta, niin kaikki on mennyt niin kuin pitääkin. Hapatettujen kurpitsojen liemi on sameaa, joten siitä ei kannata huolestua.

PS. Jos kaipaat loistavaa kurpitsakakku ohjetta, niin minulta löytyy semmoinenkin.

Kurpitsatädin tila sijaitsee Vantaalla, kohtuullisen ajomatkan päässä Helsingistä. Tilan vieressä vanhassa ladossa järjestetään varsinaisia kurpitsamyyjäisiä ja vaikka mitä kivaa. Harmikseni huomasin kuitenkin Kurpitsatädin Facebook-sivuilta, että runsaat sateet ovat hankaloittaneet kurpitsakauppaa sen verran, että tältä vuodelta sesonki on jo ohi. Kannattaa kuitenkin laittaa paikka korvan taakse ja kärkkyä kurpitsakaupan aukeamista taas ensi syksynä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?