Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Searching For Umami – Jalotofu kulhohaaste

jalotofu

Päätin osallistua Jalotofun järjestämään Searching for Umami -haasteeseen, jossa ideana on luoda vege-kulho Jalotofua yhtenä ainesosana käyttäen.

Kulhoruoat ovat olleet jo jonkin aikaa kovassa nousussa, ainakin jos Instagramiin tasaisesti tupsahtavista toinen toistaan näyttävämmistä kulhoista voi päätellä. Ideana on yksinkertaisesti sisällyttää monipuolinen ateria yhteen kulhoon luovuutta ja taiteellista silmää käyttäen. Kulhon pohjalla voi olla esimerkiksi riisiä tai kvinoaa ja kulhoa somistetaan värikkäillä kasviksilla, kauniisti leikatuilla komponenteilla tai kastikkeilla, kukin oman maun ja mieltymyksen mukaan.

Kotona kokatessa tulee harvemmin tehtyä kokonaisia valmiita annoksia, vaan useimmiten teen muutaman kulhollisen eri juttuja koko pöytäseurueen jaettavaksi. Siksi tämä haaste toi hauskaa vaihtelua normaaleihin arkiruokarutiineihin ja pääsin käyttämään enemmän mielikuvitusta esillepanon suhteen.

Tämän hetken inspiroivimmat maut ovat jotain skandinaavisen ja aasialaisen välimaastosta. Tykkään kokeilla erilaisia yhdistelmiä ja itselleni tuntemattomampia raaka-aineita. Tähän kulhoon päätin yhdistää joitain suosikkimakujani, kuten spelttiä, raitajuurta, tamarindisoijaa ja kookosviinietikkaa. Lopputuloksena syntyi tyylikäs vege-kulho, jossa on rutkasti makua ja eri rakenteita. Inspiraation lähteinä tässä reseptissä toimi mm. hetken mielijohde, nälkä ja intohimoni ruuanlaittoa kohtaan.

jalotofu

Vege-kulho à la Alexander

1pkt Jalotofun marinoitua tofua
1rkl sweetchili-kastiketta
3 isohkoa lehtikaalin lehteä
2 raitajuurta
2dl spelttisuurimoita
1dl edamamepapuja
1dl minimaissia

Vegaaninen avocado-majoneesi:
1 pieni avocado
1tl sinappia
1rkl soija- tai mantelimaitoa tai pehmeää tofua
1dl öljyä
1tl etikkaa

Kastike:
2rkl kookosviinietikkaa
2rkl öljyä (avocado-, palmu- tai oliiviöljyä)
1rkl umeboshi-kastiketta
1rkl tamarindi-soijaa

  1. Kuivaa tofun pinta, kuutioi ja laita paistumaan kuumalle pannulle. Lisää paistamisen loppupuolella sweetchiliä, jolloin kastikkeen sisältävät sokerit tekevät tofun pinnasta entistä paistuneemman.
  2. Revi lehtikaalista pehmeimmät lehtiosat ja paahda kuivalla pannulla kunnes ne ovat saaneet hiukan väriä. Nosta lehtikaalit sivuun, ne muuttuvat rapeiksi hetken seisomisen kuluttua.
  3. Keitä spelttisuurimoita kevyesti suolatussa vedessä noin 12 minuuttia tai kunnes suurimot ovat kypsiä. Valuta suurimoista mahdollinen ylimääräinen neste siivilän avulla pois.
  4. Siivuta mahdollisimman ohuelti raitajuuri, ryöppää siivut kiehuvassa vedessä ja jäähdytä nopeasti jäävedessä.
  5. Paista minimaisseihin väri ja nosta sivuun.
  6. Tee kastike: yhdistä kookosviinietikka, öljy, umeboshi-kastike, tamarindi-soija ja edamame pavut ja sekoita.
  7. Tee vegemajo: poraa sauvasekoittimella avocado, sinappi, kasvimaito tai pehmeä tofu sekä etikka tahnaksi ja lisää ohuena nauhana öljyä jatkuvasti poraten, kunnes muodostuu majoneesimainen rakenne. Mausta suolalla ja tarkista maku.
  8. Ja eikun kokoamaan! Käytä vapaasti mielikuvitusta.

Jalotofun kulhoskaba inspiroi itseasiassa aika paljon ja päädyin kokeilemaan Jalotofua muutamassa eri muodossa. Aiemmin viikolla valmistin muun muassa ”fish and chips”-annoksen, jossa kalan sijaan pääroolia näyttelikin tofu, sekä ”zoatsia” aka kesäkurpitsapuuroa paistetulla tofulla ja banaanilla. Näistä tulossa pian lisää, joten stay tuned!

jalotofu

vege-kulho

jalotofu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?