Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Se täydellinen pulla ja voisilmä kolmella tapaa

täydellinen pulla

täydellinen pulla

Pullantuoksuisen lapsuuuden sain kun asuin aivan fazerin tehtaan vieressa mutta tekikö se minusta nirson? tavallaan, teollinen pulla on vaikea saada maistumaan ellei siinä ole kaikki todella kohdallaan. Tein pientä tutkimustyötä jotta saisin koostettu sen paremman pulla reseptin. Aloin tutkimaan Laroussea, keittitaitoa ja muutamaa nettisuvustoakin. Suurinosa resepteistä oli kuitenkin aika samanlaisia, joten piti syventyä johonkin huomattavasti yksinkertaisempaan.

Pienen pähkäilyn jälkeen päädyin tulkitsemaan yksinkertaisinta muuttajaa eli raaka-aineita. Luonnollisesti täysmaito ja voi ovat maullisesti omaa luokkaansa verrattuna rasvattomaan maitoon ja margariinin. Kardemumma lienee yksi perinteisimmistä pullan maustajista mutta siinäkin saralla on hifisteltävää, niinkuin kokonaisen kardemumman itse kuoriminen. Vaikka kaapistossani olleet kardemummat olivat vuoden vanhoja, kuoren irroittasessa nousi niistä niin vahva tuoksu, kuin se olisi vasta haettu metsästä. Sokerin sijaan, valitsen jälleen hunajan ja tässäkin syynä maku.

Vaikka kuivahiivalla saa loistavia asioita aikaiseksi, on tuorehiivalla parhaat ominaisuuden pehmeään pullavaan leipään. Vaikka jauhojenkin saralla voisi säätää, perinteiset vaalea vehnäjauhot myllynparhaalta lienevät tähän parhaaksi. Olisin myös laittanut joukkoon hiukan taikinajuurta, mutta tulin pohtineeksi että tätä ei kuitenkaan ihan kaikilta löydy, joten jätin sen pois.

Parin kokeilun ja kohottelun jälkeen pääsin vihdoin maistamaan lopputulosta. Eihän tätä mahtavampaa pullaa sitten olekkaan, toisaalta mieltymyksiäkin on monia mutta selkeästi voi todentaa että vasta kuorittu kardemumma kuin perinteiset raaka-aineet tekee lopputuloksesta juuri niin hyvä  voi kuvitella.

Halusin kokeillaa voisilmällekkin muutaman eri menetelmän ja tietenkin yksi oli tietenkin perinteinen, voi, sokeri ja jauho. Toisessa oli hunajaa, voita ja korppujauhoja ja kolmannessa oli hunajaa suoraan kennosta, korppujauhoja ja tietenkin voita. Jätin osan pullista ihan semmoisiksi kuin ne ovat jotta voin tehdä niistä lähitulevaisuudessa laskiaispullia.

Pikaisella makutuomaroinnilla pystyin jo sanomaan että paras maku oli hunaja kennoa sisältäneessä versiossa. Korppujauhon sijaan voisi kokeilla ensi kerralla mantelijauhoja, siitäkin kiilemma tulee todella hyvä.

maukas pulla

Täydellinen pullaa

4dl maitoa
1dl voita
5rkl hunajaa
1/2 pkt tuorehiiva
1 kanamuna
1rkl tuoretta kardemummaa
9-12dl vehnäjauhoja
1/2tl suolaa
voiteluun kananmunaa

Kuumenna maitoa kevyesti jotta se on haaleaa, näin saat hiivan toimimaan tehokkaammin. Kaada maito astiaan ja lisää siinne hunaja, voi, murennettu hiiva, suola ja kananmuna. Kuori kardemummat ja lisää nekin joukkoon. Laita yleiskoneen taikikoukku töihin, aloita lisäämään joukkoon jauhoja vähitellen. Vaivasin koneella noin 15 min kevyellä nopeudella jonka jälkeen tutkin hiukan rakennetta, Taikina irtosi selkeästi kulhon reunoilta ja sormista, joten koukku pois ja kohotus kaksinkertaiseksi. Työstä sitten taikina työtasolla tangoksi ja jaa osiin. leikkaa pieniksi paloiksi ja pyöritä palloiksi. Laita taikinapallot sopivan etäästi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja kohota vielä kertaaleen 1,5 kertaiseksi. Voitele kanamunalla ja  Paista 200 asteessa noin 14-15min.

Jos haluat tehdä maukasta maukkaampia voisilmäpullia: ”The ultimate butter eye”

1tl korppujauhoja
1rkl voita
1rkl hunajaa (halutessa suoraan kennosta)

Paina kunnolla reikä pullan keskelle, aseta täytteet siihen, voitele kanamunalla ja paista samalla tavalla kuin normi pulla. Voi silmä tummuu helpommin joten ole tarkkaavainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?