Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Savustettu Ibericon niska

ibericon niska

Sain alkuvuodesta pakasteena palasen Iberico-possun niskaa Bravo Gourmetilta ja nyt pääsin vihdoin kokkaamaan tästä jotain hyvää. Iberico on sikarotu Espanjasta, joka syö ravinnokseen tammenterhoja. Tämä karvainen, musta possu on myös gourmet-harrastajien vahvassa suosiossa, johtuen sen laadukkaasta rasvasta ja mausta.

Tällä kertaa valmistin possun niskan BBQ-hengessä. Tarvitaan siis savua, rubia sekä BBQ-kastiketta. Sopivasti oli myös vieraita tulossa kylään, joten mikäs sen parempaa, kuin laittaa Muurikan sähkösavustin tulille tammi-savustuspuruilla. Myös sähkösavustimella onnistuu slow&low-tyylinen pitkä BBQ-kypsennys. Viritän aina ensin maksimilämpötilan, jotta puruista saadaan ensi alkuun kovin ja tunkkasin savu ulos. Vasta tämän jälkeen laitetaan rub-maustettu liha sisään savustimeen ja madalletaan lämpöä. Possun niskalle on tyypillisesti toiminut 80-120 astetta ja koosta riippuen 4-6 tuntia.

Rub-mausteena käytin kyseisessä reseptissä Poppamiehen One For All rubia. Koska kyseessä on yleisrubi, ei se ole liian mausteinen tai tulinen, mikä saattaisi peittää Ibericon loistavaa makua. Suurena valkosipulin ystävänä lisään kypsennyksen jälkeen Poppamiehen Roasted Garlic BBQ -kastiketta. Miksi vasta lopussa? Kastike on itsessään todella hyvää ja tässä sen tarkoitus oli toimia vain kastikkeena kun seurassa oli teemaan sopivaa sipulileipää.

[left]

Ibericon niska BBQ

Tarvitset:
1 kg Ibericon niskaa
4 rkl Poppamies One for All Rub
savustin, savustuspuruja ja kärsivällisyyttä

Valmista näin:
Liota savustuspuruja 10 minuuttia ja levitä ne sitten folion päälle savustuspellille.
Kuumenna savustinta maksimiteholla, kunnes savua alkaa selkeästi karkailemaan savustimesta.
Hiero lihan pintaan rub-maustetta ja laita se savustusritilälle ja ritilä savustimeen. Laske lämpö matalemmalle eli noin 80-100 asteeseen ja anna olla siellä 4-5 tuntia. Tarkista puolessa välissä, miltä liha näyttää.
Nosta liha sitten savustimesta ja anna vetäytyä folioon käärittynä hetki.

Tarjoilin tätä Ibericon niskaa sipulileivän, valkosipulisen BBQ kastikkeen, tuoreen sipulin ja retiisin kera.

[/left]

[right]

ibericon niska

[/right]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?