Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Savustettu broileri | naapurin maalaiskana

Savustaminen mielletään usein kesäiseksi mökkipuuhasteluksi. Blogin kautta saamallani Muurikan sähkösavustimella olen kuitenkin kokeillut ihan arkena savustamista. Savustetun ruoan valmistamisessa ei välttämättä kestä kauaakaan, tämän kertaisen reseptin savustettu broileri syntyi alle tunnissa.

Minulta löytyi kohtuullisen pulleita Naapurin Maalaiskanan rintafileitä, jotka laitoin savustumaan. Totta kai voisin savustaa kokonaista broileria tai koipireittä, mutta silloin kannattaa varautua vähän pidempään kokkaukseen. Jotta saisin mahdollisimman pienellä sotkulla hyvän savustuksen aikaiseksi, viritin kostutetut leppähakkeet folion päälle, ennen kuin nostin ne savustimeen. Ulkona oli kirpeät -12 astetta pakkasta, mutta en antanut sen häiritä. Ja eihän sitä kesälläkään taida olla juuri lämpimämpi 🙂

Olin valmistanut viime vuonna säilöttyä sitruunaa, joista otin hedelmälihan ja kuutioin sen broilerin mausteeksi. Säilöttyjen sitruunoiden kuoret suikaloin lisäkkeelle, joka oli tällä kertaa porkkanaa ja sokerihernettä. Mielestäni savustetulle ruoalle sopii myös raikkaat kastikkeet äärimmäisen hyvin. Piparjuuri ja kermaviili ovat viimeaikoina olleet keittiössäni runsaassa käytössä, mutta kombinaatio on vain ihan täydellinen – Knaapintilan piparjuuren väkevyys ja raikkaus viehättävät jotenkin erityisesti.

Varsinkin lämminsavustuksessa tulisi varoa, ettei broileri pääse ylikypsymään. Minulle sopiva kypsyys on silloin, kun broilerissa on vielä kosteutta, eli tällä kertaa noin 10 minuutin lämminsavustuksen jälkeen. Jos mentäisiin lämpötilamittarilla, niin silloin passeli kypsyys olisi 65 astetta, kuten hienoissa ravintoloissa, tai astetta kypsempi eli 75, joka on tyypillinen juokkoruokailussa.

 

[left]

Savustettu broilerin rintafilee

Tarvitset:
4 Naapurin Maalaiskananpojan rintafileetä*
1 lohko säilöttyä sitruunaa
7 porkkanaa
100 g sokeriherneitä
1 rkl fenkolinsiemeniä
suolaa, pippuria
1 prk kermaviiliä
2 rkl hunajaa
5 cm pala piparjuurta
viinisuolaa
oliiviöljyä
kuivattua timjamia

Valmista näin:
Leikkaa säilötystä sitruunasta hedelmäliha irti ja kuutioi se. Suikaloi myös sitruunan kuori. Nosta fileet ritilälle tempperoitumaan ja lisää sitruunan hedelmäliha rintafileille.

Laita savustimeen leppähake sekä sokeria ja laita savustin lämpenemään täydelle teholle. Kuori sillä välin porkkanat ja laita ne paistumaan teräspannulle oliiviöljyyn. Kun porkkanoihin mudostuu väriä, käännä ja lisää päälle sitruunan kuori ja fenkolin siemenet ja nosta uuniin.

Nostaa myös rintafileet savuun. Laitoin kelloon 10 minuuttia. Valmista tässä välissä piparjuurikastike: laita kulhoon hunaja, viinisuola sekä kermaviili ja raasta päälle tuoreeltaan piparjuuri. Sekoita ja nosta kylmään ennen tarjoilua.

Kun savustusta on kulunut noin 6-8 minuuttia, nosta porkkanat uunista, lisää joukkoon sokeriherne sekä kuivattu timjami ja nosta takaisin uuniin. Tässä vaiheessa rintafileet ovat valmiit. Nosta ne ulos savusta ja anna hetki vetäytyä ennen leikkuuta.

*Tuote saatu blogin kautta

[/left]

[right]

[/right]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?