Yhteistyössä: Järki särki
Vesissämme lymyää paljon hyviä ruokakaloja. Villikalojemme arvostus on kuitenkin ollut viimevuosina melko vähäistä, ja moni kokee niiden valmistuksen hankalaksi perinteiseen loheen tai säilöttyyn tonnikalaan verrattuna. Tein Järki särjen kanssa yhteistyössä monta hyvää ja helppoa reseptiä, joissa kotimainen villisärki pääsee oikeuksiinsa. Järki särki on kätevästi säilöttyä kypsää kalaa, joten jos kaipaat arkeen pari helppoa kalaisaa ruokaa, nappaa tästä reseptit talteen! Käy myös vilkaisemassa aikaisemmat särkireseptit: särkipasta ja lämpimät särkileivät.
[left]
Särkiset perunaröstit
Tarvitset:
4 jauhoista perunaa
1/2 prk valkosipuli Järki särkeä
suolaa
Valmista näin:
Ropsi perunan pinnasta mullat pois ja raasta perunat sen jälkeen raastimen karkealla osalla. Älä kuitenkaan laita raastetta veteen tai röstisi ei tule pysymään kasassa. Kun perunat on raastettu, laita pannu lämpenemään ja kaada pannulle noin 2 rkl öljyä Järki särjen purkista. Kun öljy on kuumaa, lisää perunaraastetta nokareina. Voit tehdä joko useamman pienen röstin tai yhden isomman. Kun peruna on selkeästi saanut paistopintaa, käännä se varovasti ja ripottele sitten hiukan suolaa pintaan. Kun röstit on paistettu, tarjoile ne valkosipulilla maustetun särjen ja halutessa smetanan kera.
[/left]
[right]
[/right]
[left]
[/left]
[right]
Särkicurry
Tarvitset:
1/2 prk tomaattista Järki särkeä
2 rkl curryjauhetta
2 dl tomaattimurskaa
1 dl paksua jogurttia
halutessa chiliä ja valkosipulia
Valmista näin:
Kaada öljyä Järki särjen purkista kuumalle pannulle ja lisää pannulle currymauste. Anna curryn kuullottua hetki ja lisää sitten tomaattimurska. Anna kiehua noin puoleen ja lisää joukkoon Järki särki sekä jogurtti. Poista lämmöltä ja sekoita.
Tarjoile särkicurry vasta keitetyn basmatiriisin sekä korianterin kera.
[/right]
[left]
Särkiborssi
Tarvitset:
1/2 prk valkosipuli Järki särkeä
4 perunaa
2 porkkanaa
2 cm pala purjoa
1/2 punasipuli
1 etikkasäilötty punajuuri
5 dl kalalientä
laakerinlehti ja muutama maustepippuri
smetanaa
Valmista näin:
Leikkaa perunat, porkkanat sekä punajuuret pieneksi. Laita kattilaan ensin liemi, mausteet ja perunat ja keitä kunnes perunat ovat melkein kypsiä. Lisää sitten porkkanat sekä punajuuri, kaada myös punajuurien lientä joukkoon muutama desi.
Anna keiton kiehua vielä hetki ja lisää nestettä, jos se meinaa loppua. Lisää aivan lopussa keiton joukkoon särki ja nosta lämmöltä. Viimeistele keitto tarjoillessa smetanalla.
[/left]
[right]
[/right]
Rösti on hyvä idea! Olen jo pidempään ollut JärkiSärki fani. Blogista löytyy esimerkiksi suupalat, joiden majoneesissa on hyödynnetty purkin öljyä ja päälle laitettiin kalapalat.
Moikka Merituuli,
voisin kuvitella että hyvä ceasar-kastikkeen tyyppinen soosi tulisi tuosta purkin öljystä. Röstiperuna on mielestäni yksi aliarvostetuinmista ruuista siihen nähden miten hyvää ja helppoa se on 🙂
Ps. sinulla on hieno blogi!
Kiitos Alexander! Blogimme täytti keväällä juuri 10 vuotta ja unohdimme juhlia :(.
10 vuotta!!!!
Se tarkoittaa että bloginne on 5 kertaa vanhempi kuin minun blogini 🙂