Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Runebergintorttu – suomalainen rommileivos

Tänä talvena olen leiponut enemmän kuin vuosiin. Työskentelin joskus monta vuotta ravintolan kylmäkkönä ja työhöni kuului mm. jälkiruokien ja leipien leivonta. Sen jälkeen tavallaan halusin keskittyä enemmän suolaisiin juttuihin. Kunnes, nyt leivontakärpänen on päässyt taas puraisemaan.

En muista milloin viimeksi olen leiponut runebergin torttuja, mutta asiahan oli helposti korjattavissa. Tarinan mukaan J.L. Runebergin vaimo teki leivoksen kaappinsa jämistä. Samaan henkeen valmistin omat runebergintorttuni, käyttäen pitkälti niitä aineksia, joita kaapissani jo oli, kuten appelsiinia ja jugurttia. Tyypillisesti runebergintortut leivotaan pieniin timbaalimuotteihin, mutta minä käytin muottina stanssia. Laitoin taikinaan hiukan appelsiinin kuorta, mielestäni se sopii mainiosti tuomaan mantelin ja rommin seuraan hedelmäisyyttä. Tyypillisesti runebergintortut ovat kostutettu punssilla, mutta itseltä löytyi rommia, joten päätin käyttää sen ennemmin loppuun.

runeberg2

Runebergintorttuset

Tarvitset:
200g voita
2dl sokeria
2 kananmunaa
2dl vehnäjauhoja
2dl korppujauhoja
2dl mantelijauhoja
1tl leivinjauhetta
1 appelsiinin kuori raastettuna ja muutama lusikka mehua tai karvasmantelilikööriä
suolaa

runeberg3

Valmista näin:
Vaahdota voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon yksitellen munat hyvin vatkaten. Yhdistä loput ainekset ja lisää taikinaan. Nostele taikina sekaisin varovasti nostellen.

Voitele metalliset timbaalit ja kaada taikinaa noin puoleen väliin muotteja, ettei taikina pursua yli paiston aikana. Paista 180-200 asteessa noin 20-30min riippuen koosta. Sain tästä taikinasta 6 isoa torttua, mutta jos teet muffinsivuokiin pieniä leivoksia, niin ehkä tästä saisi parikymmentäkin.

Vadelmahillo

Tarvitset:
300g pakastevadelmia
100g sokeria

Valmista näin:
Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä noin 10 minuuttia. Anna hillon jäähtyä, hillo paksuuntuu jäähtyessään. Jos haluat hillon säilyvän pidempään, lisää lopussa 1/2tl sitruunahappoa joukkoon.

Itse en käyttänyt tomusokerista tehtyä vaaleaa kuorrutetta, vaan ihan kreikkalaista täysrasvaista jogurttia linjaamaan vadelmahillon. Tomusokerikuorrute on yksinkertaisuudessaan tomusokeria, johon lisätään tilkka vettä ja sekoitetaan.

runeberg4

Rommiliemi

Tarvitset:
2rkl rommia
1rkl sokeria
1rkl vettä

Valmista näin:
Keitä kaikkia aineksia noin minuutin ja liemen pitäisi olla sopivaa kostutukseen. Jos haluat liemestä aidomman makuisen, älä keitä vaan sekoita hyvin ja anna seistä hetki, jotta sokeri sulaa.

Jäähtyneet runebegintortut ensin kostutetaan liemellä, annetaan kuivua ja sitten laitetaan päälle tomusokerikuorrute rinki ja vadelmahilloa keskelle.
Huomasitko jo toisen klassikko leivonnaisen ohjeen, laskiaispullan 😀

0 vastausta

  1. Hei Alexander, hyvä ohje, aion kokeilla, mutta koska on aika iso taikina kysynkin, montako kappaletta suunnilleen tästä taikinamäärästä tulee? Kiitos toedosta etukäteen!

    1. Morjesta Tuija,
      Ohjeesta tulee kahvila kokoisia runebergintorttuja noin 6-8.
      Jos teet pieniin muotteihin niin saat tietysti enempi 🙂

    1. Moikka Equli,

      Tummassa on snadisti voimakkaampi maku niin olen käyttänyt sitä enempi. Jos kostuttaa rommilla niin ettei sitä kuumenna niin vaalea on ehkä astetta kesympi tässä yhteydessä 🙂

  2. Näistä tuli kovin vaaleita. Ja aika rasvaisia. Noudatin ohjetta tarkkaan. Tein pieniä ja paistoin 180 asteessa 25min. Silti vaaleita. Hyvän makuisia kyllä.

    1. Moikka Meri,

      Kiitos kun kokeilit reseptiä. Kotiuunini on aika tehokas ja siinä 180 astetta tarkoittaa todennäköisesti pikkuisen enemmän kuin useimpien uuneissa. Tietenkin millaisissa timbaaleissa tulee tortut paistettua, vaikuttaa myös. Alumiinisilla torttuvuuilla saa hiukan tummemman kuin silikoonisilla. Päivitän reseptiin hiukan korkeamman lämpötilan kun en osannut arvioida millaisia yleisesti kotiuunit muualla kuin itselläni on 🙂

      1. Kiitos. Käytin alumiinisia🤔 . Ehkä lämpöä olisi voinut enempi. Tietty korppujauhojen laatu myös vaikuttaa, käytin halpaa Pirkkaa.

        1. Uskoisin että ”halpa” pirkka ajaa asiansa samalla tavalla kuin muutkin korppujauhot.
          Todennäköisesti lämmön lisääminen antaisin paremman värin. Itse pidän aika paljon voin mausta josta voi johtua rasvan paljous reseptissä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?