Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Runebergin torttuset moderniin makuun

runebergin torttuset

Runebergin tortut jakavat mielipiteitä. On niitä, jotka tykkäävät, ja toisia, jotka karsastavat. Itse pidän runebergin tortuista silloin, kun niissä on hyvä rakenne, eikä liikaa makeutta. Viimeksi pari vuotta sitten leivoin perinteisempään makuun runebergin torttuja. Tällä kertaa oli jälleen aika ottaa askel poikkeavaan suuntaan.

Karvasmantelin maku on aika haastava. Jotkut tosin saattavat olla sitä mieltä, että tähän leivokseen se kuuluu. Otin kuitenkin tällä kertaa vapauden jättää se pois. Sen sijaan, laitoin taikinaan giniä, joka mielestäni sopii hyvin suomalaiseen makuun. Täällähän tuotetaan myös giniä, mutta karvasmantelista en ole täysin varma. Sokerin sijaan jälleen valitsin perinteisen hunajan, koska siinä on kuitenkin monin kerroin makua verrattuna pöytäsokeriin.

Minne tomusokeri kuorrutus jäi? Kuorrute tekee leivoksesta helposti liian makean, joten tein ihan omien mieltymysteni mukaan ja jätin sen pois. Sen sijaan kotitekoinen vattuhillo yhdistettynä harkitusti maustettuun runebergin leivokseen on makumaailmallisesti mielestäni parempi. Jos siis perinteinen runebergin torttu ei ihan iske, niin kokeilepa näitä moderneja versioita 🙂

Runebergin torttuset

Tarvitset:
100 g voita
100 g hunajaa
2 kananmunaa
1 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
1 dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljauutetta
2 rkl laadukasta giniä
ripaus suolaa

Valmista näin:
Vaahdota ensin hunaja ja voi, lisää sitten munat yksitellen. Lisää joukkoon jauhot, vaniljauute, giniä, suolaa ja leivinjauhetta. Nostele rauhallisesti sekaisin. Annostele massa joko korkeisiin ovaalin muotoisiin muotteihin, jos haluat perinteistä, tai muffinivuokiin, kuten tässä tein. Paista uunissa 200 asteessa noin 15-20 minuuttia. Valmista sillä välin vadelmahillo.

Vadelmahillo

Tarvitset:
200 g pakastevadelmia
100 g hillosokeria

Valmista näin:
Laita kattilaan jäiset vadelmat ja hillosokeri. Keitä noin kolmannes pois. Anna jäähtyä, jolloin hillo paksunee itsekseen. Laita hilloketta pieni nokare jokaisen tortun päälle ja tarjoile vaikka iltapäiväkahvin kanssa.

2 vastausta

  1. Näitä on kokeiltava, tuo gini on mielenkiintoinen vaihtoehto… Itse en tuosta karvasmantelista kovin pidä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?