Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Ravintolavinkkejä Tukholmaan

Itämeriristeilyllä pääsimme vierailemaan Tukholmassa jopa kahtena päivänä. Viimekertaisesta Tukholman reissusta olikin jo vierähtänyt tovi, joten oli ihan hauska nähdä, millainen meininki naapurissamme nykyään on. Kulinaarisia elämyksiä ei ole Tukholmassa vaikea löytää, ravintoloita on joka kulman takana ja vieläpä paljon mielenkiintoisia sellaisia.

Tässä postauksessa vinkkaan muutamasta sellaisesta paikasta, joissa ruokaharrastajan kannattaa ehdottomasti Tukholman reissulla vierailla.

bobergs

matsal

veriletut tukholmassa

ravintolavinkkejä tukholma

Bobergs Matsal

Pitkän uran ravintolalla tehnyt kaverini kaveri, Jussi Tuomola, suositteli meille muutamaa hyvää ravintolaa. Näistä päädyimme Bobergs Matsaliin, joka sijaitsee NK tavaratalon ylimmässä kerroksessa.

Olimme liikkeellä myöhäiseen lounasaikaan, mutta Bobergs Matsal oli onneksi vielä auki. Juhlavan näköisessä, klassisesti sisustetussa salissa oli mukava hengähtää ja viettää hetki kaupungin tutkiskelun ohessa. Vaikka ravintola näyttää kalliilta, oli hintaluokka ehkä hiukan edullisempi kuin Suomessa nautittu bisneslounas, mutta laadullisesti kaikki oli kyllä kohdallaan.

Söimme kolmen ruokalajin menun avovaimon kanssa puoliksi. Ensimmäiseksi tuli patanegrasalaatti, joka ei onneksi ollut tavanomainen kulho rehuja muutamalla kinkkusiivulla, vaan lautasellinen taidetta oikein viilatuilla mauilla. Alkuruoan seurana oli myös juureen leivottua leipää ja vaahdotettua ruskeaa voita, ei siis mitään ihan tavistavaraa tämäkään.

Pääruuaksi otimme verimakkaraa, joka löi kaikki odotuksemme. Tarjoilija nimittäin suositteli tätä ja kertoi sen olevan erittäin suosittu annos listalla.

Jälkiruoaksi leipuri-kondiittorin mestariteos ilmestyi pöytään. Jälleen kerran yksinkertaisen ja tavanomaisen annoksen (omenapiiras) kuuloinen olikin jotain ihan erilaista kuin odotin. Kaunis ja todella raikkaan omenaisen makuinen jälkiruoka katosi suihin aika äkkiä.

boqueria

ravintolavinkkejä tukholma

ravintolavinkkejä tukholma

boqueria

Boqueria

Toinen ravintolahelmi sattui olemaan paikka, jossa entinen kollegani työskentelee. Tosin aikataulujen haasteista johtuen emme törmänneet, mutta lounastimme silti paikan päällä. Bogueria on espanjalaistyylinen ravintola, joka sijaitsee Mood-kauppakeskuksessa.

Saavuimme kohtuullisen ruuhkaiseen aikaan ja saimme silti pöydän, vaikka emme olleet tehneet varausta. Lounaslistalla oli useampi vaihtoehto, mutta kyllä keittiössäkin näytti olevan useampi kokki. Otimme siis mozzarellasalaattia ja minulle wiener schnitzelin. Odotellessamme annoksia saimme talon vehnäleipää ja oliiviöljyä.

Pääruoista saattoi päätellä, että kyseessä on modernia espanjalaista ruokaa erittäin rennolla otteella. Koska pelkkä ulkonäkö ei ratkaise, kyllä näitä annoksia tuli ihan syötyä, itseasiassa viimeistä murusta myöten. Annoksissa oli luovuutta, makua ja rakenteita. Jos vastaavanlainen ravintola olisi Suomessa, uskoisin vahvasti sen olevan aikamoinen menestys. Lounas ei ollut halvimmasta päästä, mutta meidän molempien lounaan yhteishinta oli 32 €  eli ei mitenkään ylitse hilseen.

brunch club

brunssi tukholma

briossi bursa

STHLM Brunch Club

Satuimme kävelemään pienen ravintolan ohi ja huomioni kiinnittyi ensimmäisenä ravintolan ulkopuolelle ulottuvaan jonoon. Suomessa tällaista näkee harvoin ja vieläpä keskellä päivää, tosin Tukholmassa pitkät jonot lounaspaikkoihin näyttävät olevan normaalia. Kyseessä oli STHLM Brunch Club, joka on auki vain aamulla ja lounasaikaan. Tarjolla on mm. avokado-toasteja, bageleita, näyttäviä pirtelöitä ja smoothieita. Asiakaskunta oli pääosin nuoria naisia ja se sometuksen määrä, jota sivusta seurasin, oli aika uskomatonta – jokaisessa pöydässä otettiin annoksista kuvia. Ja olivathan annokset hyvin kuvauksellisia kieltämättä 🙂 Kerrankin ei tarvinnut tuntea oloaan vaivaantuneeksi, kun kaivaa kameran esiin ruoan saapuessa pöytään! Tykkäsimme paljon briossiburgerista ja pirtelöstä, hintataso oli myös varsin kohtuullinen.

laskiaispulla

berfalks

östermalm

Östermalmin kauppahalli

Östermalmin kauppahalli on muuttanut kadun toiselle puolelle väliaikaisiin tiloihin, mutta sisällä väliaikaisuutta ei juuri huomannut. Valikoima on runsas ja kaikkia mielenkiintoisia raaka-aineita oli vaikka millä mitalla. Ruotsalaisten herkkujen lisäksi bongasin myös harvinaisempia kansainvälisiä ruokatuotteita. Hallissa on kivan lämmin tunnelma ja myös lounaspaikka, jossa olisimme varmasti syöneet, jos emme olisi jo ehtineet nauttia lounasta.

 

Lisäksi, jos vain aikataulut olisivat antaneet myöten, olisin ehdottomasti halunnut käydä Restaurant AG:ssa. Olen kuullut tästä pihviravintolasta niin paljon hyvää, että vähän harmitti, kun emme olleet illallisaikaan liikenteessä. AG ei nimittäin ole lounaalla auki.

Toinen mielenkiintoinen paikka, jossa emme ennättäneet käymään, on Wedholms Fisk, äärimmäisen tasokas kalaravintola aivan Tukholman keskustassa. Tätä ravintolaa minulle kehui toinen alan osaaja, Eero Kennovaara. Jos olet kalafanaatikko tai muuten vain kulinaristi, on tässä sinulle tasokas vaihtoehto.

 

Parin päivän herkuttelun jälkeen oli kyllä sellainen fiilis, että Tukholmaan on tultava pian uudestaan maistelemaan kaikkea muuta hyvää, mitä emme tällä kertaa ehtineet. Mitä hyviä ravintola- ja ruokavinkkejä teillä on Tukholmaan matkustaville?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?