Sain Bonredilta testiin punaista palmuöljyä, ja uteliaana kulinaristina lähdin sitä heti mielelläni kokeilemaan. Mutta mitä punainen palmuöljy oikeastaan on?
Palmuöljy on palmupuun hedelmästä saatua rasvaa, jota käytetään maanlaajuisesti ruuanvalmistuksessa ja teollisuudessa. Punainen palmuöljy on vähemmän prosessoitua kuin tavallinen palmuöljy ja säilyttää siksi karotenoidien aikaansaaman punaisen värinsä. Kun lähdin perehtymään palmuöljyyn syvemmin, esille nousi hyvin ristiriitaisia tietoja, kuten kaikista muistakin rasvoista näyttää löytyvän.
Ympäristö
Kun puhutaan palmuöljystä, tulee aina esille kysymys ympäristövaikutuksista. Suuressa mittakaavassa valmistettu palmuöljy on useimmiten tehotuotettua, kuten monet muutkin voimakkaasti prosessoidut öljyt. Tehotuotannon vaikutukset ympäristöön ovat harvoin hyviä, palmuöljyn kohdalla se usein tarkoittaa sademetsien tuhoutumista. Vastuullisen palmuöljyn tuotantoa kuitenkin löytyy myös, esimerkiksi Bonredin punainen palmuöljy on saanut kestävän palmuöljyn RSPO-sertifikaatin ja mm. WWF suosittelee sertifikaatin saaneita palmuöljyjä.
Ominaisuudet
Punainen palmuöljy soveltuu hyvin paistamiseen, sillä se kestää korkeitakin lämpötiloja. Alle 20 asteessa rasva on kiinteää ja paksua. Yli 20 asteessa öljy on juoksevaa. Palmuöljy on siis ominaisuuksiltaan paljolti kookosrasvan kaltaista, ja sopiikin hyvin myös raakaleivontaan.
Terveellisyys
Punainen palmuöljy saa värinsä karotenoideista ja se sisältää lisäksi enemmän E-vitamiinia kuin muut ruokaöljyt. Kuten hyytymisominaisuuksista saattoikin jo päätellä, sisältää palmuöljy runsaasti myös kovia rasvoja. Terveellisyysnäkökulmasta löytyy väitteitä niin kovien rasvojen puolesta kuin vastaankin. Toisaalta mietityttää, miksei Afrikassa ole juurikaan sydän- ja verisuonitauteja, vaikka Länsi-Afrikassa punaista palmuöljyä on käytetty jo 5000 vuotta. Tästä asiasta löytyy monta näkemystä, joten jokainen tehköön omat päätelmänsä :).
Hinta
Tehotuotettua palmuöljyä voi löytää hyvinkin edullisesti, esimerkiksi etnisistä kaupoista. Ympäristövastuullisen ja serftifioidun palmuöljyn hinta on usein vähän enemmän, Punaisen palmuöljyn hinta on n. 20 – 30 euroa/litra.
Näiden löydösten valossa vähän hämmästelenkin sitä, miksei punaista palmuöljyä mainosteta tai tuoda esille? Epäilenpä, että Suomessa mainostetaan sitä mitä täällä tuotetaan, eli voita, margariinia ja rypsiöljyä.
Halusin päästä testaamaan ja hyödyntämään palmuöljyn ominaisuuksia mahdollisimman hyvin. Siksi kokeilinkin käyttää punaista palmuöljyä raakasuklaassa. Useimmiten raakasuklaan valmistuksessa käytetään kookosrasvaa suklaan jähmettämiseksi, mutta punainen palmuöljy sopii tähän tehtävään aivan yhtä hyvin. Itselläni oli käytössä konvehtimuotti, jolla suklaapalat onnistuivat todella hyvin. Jos sinulla ei ole konvehtimuottia, voit tehdä raakasuklaasta levyn.
Tällä ohjeella syntyvä raakasuklaa on lisäksi maidoton, eikä sisällä valkoista sokeria. Jos haluat tehdä suklaasta vegaanista, kokeile hunajan sijaan jotain muuta nestemäistä makeuttajaa, kuten agavesiirappia.
Raakasuklaata punaisesta palmuöljystä
50g kaakaojauhetta
50g kookosmaitojauhetta
70g Bonredin punaista palmuöljyä*
15g hunajaa
ripaus suolaa ja vaniljajauhetta
- Yhdistä kaikki kuivat aineet.
- Lisää kuivien aineiden joukkoon punainen palmuöljy ja poraa sileäksi seokseksi sauvasekoittimella.
- Kun seos on yhtenäinen, kaada se muottiin ja nosta kylmään jähmettymään.
Valmiit konvehdit voi vielä halutessaan pyöritellä kaakaojauheessa, pähkinämurussa tai kookoshiutaleissa, mutta käyttämästäni muotista tuli nättejä konvehteja ihan sellaisenaan.
Sitten maistellaan. Raakasuklaan maku on mukavan pehmeä, sillä kookosmaitojauhe taittaa raakakaakaon kitkeryyttä. Tällöin makeutustakaan ei tarvita paljoa kitkeryyttä peittoamaan. Punaisesta palmuöljystä tulee hiukan voinen ja pähkinäinen maku, ripaus suolaa tekee lopuksi suolakaramellimaisen vivahteen.
*Tuote saatu Bonredilta.