Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Mehukkaat ja makeat puolikuivatut tomaatit

Puolikuivatut tomaatit ovat suurta herkkuani. Tavanomaiset, kaupasta ostettavat aurinkokuivatut tomaatit ovat mielestäni liian suolaisia ja kovia. Toki ne sopivat tiettyjen ruokien sekaan pienissä määrin, mutta mielestäni puolikuivattu tomaatti on huomattavasti herkullisempi. Mutta miksi kuivata tomaatteja jos ne maistuvat sellaisenaankin? Kun poistetaan suurin osa tomaatissa olevasta vedestä, säilyvät tomaatit huomattavasti pidempään ja niiden makukin tiivistyy. Kuivaaminen onkin yksi vanhoista säilöntämenetelmistä.

Jälkilämmön hyödyntäminen on kuin sipulin kuorien käyttämistä liemessä.

Puolikuivatut tomaatit valmistuvat helpoiten uunissa. Uunin lämmittäminen pelkästään tomaatteja varten voi tuntua turhalta, mutta siksi se kannattaa yhdistää muihin kokkailuihin. Ensin laitetaan jotain uuniruokaa ja sen jälkeen uuniin laitetaan tomaatit ja uuni sammutetaan. Tomaatit saavat kuivua jälkilämmöllä. Seuraavana päivänä uunissa odottaa mitä maukkainmat tomaatit, joissa maku on saanut rauhassa tiivistyä. Jälkilämmön avulla kokkaaminen on todella vaivatonta, sillä välin kun puuhastelen muuta, tomaattini, nokkoseni ja sieneni kuivuvat kokoon, eikä kärvähtämisestä ole vaaraa.

puolikuivatut tomaatit

Näiden puolikuivattujen tomaattien seurana kaipasin jotain sesongin omaista herkkua, joten oman sadon lehtikaalimunakas sai toimia tähän hätään. Yksinkertaisesti paistetaan ensin lehtikaalia hetki ja sitten vain rikotaan pannulle munat ja annetaan niiden paistua sen verran, että kaali kiinnittyy kypsyvään kanamunaan ja keltuainen jää hiukan juoksevaksi.

puolikuivatut tomaatit

puolikuivatut tomaatit

Ei liian kuumaa! Jotta tomaatissa olevat sokerit kypsyvät ja makua alkaa muodostua, suosin matalempaa lämpöä ja pidempää kuivastusaikaa. Ravintola-ajoiltani muistelen, että kirsikkatomaatteja kuivattiin 100 asteessa vajaa kaksi tuntia ja lopun aikaa tomaatit seisoivat lämpölamppujen alla haihduttaen lisää kosteutta. Ohjeetkin riippuvat paljon tomaattien koosta ja uunin tehosta.

Puolikuivatut tomaatit

Tarvitset:
5 kypsää tomaattia (jos itse kasvatettuja tomaatteja ei löydy, täyttää Nams tomaatti kypsän vaatimuksen)
laadukasta oliiviöljyä (itselläni on käytössä Terra Creta)
suolaa

Valmista näin:
Lohko tomaatit kuuteen osaan ja levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda tomaatteja 80 asteessa noin 3-4 tuntia. Sammuta uuni ja jätä kuivumaan vielä hetkeksi.

Kun tomaattilohkot ovat jäähtyneet, siirrä ne varovasti suljettavaan purkkiin, ripottele oman maun mukaan suolaa ja kaada päälle oliiviöljyä niin, että tomaatit peittyvät.

Nämä tomaatit syön tyypillisesti parissa viikossa ja säilytän ne huoneenlämmössä, mutta muista, että puolikuivatut tomaatit eivät säily aivan yhtä kauan kuin täysin kuivatut. Tomaattien seurassa ollut oliiviöljy ottaa samalla tomaatin makeaa makua ja sopii loistavasti ruoanlaittoon. Älä siis heitä hukkaan tätä hyvin maukasta öljyä.

Tomaatteja voisi maustaa eri tavoin ennen uunissa paahtamista, mutta itse pidän siitä makean voimakkaasta mausta, joka tomaatteihin luonnostaan syntyy. Suolankin kanssa kannattaa olla malttia, kun näistä tomaateista saa helposti liian suolaisia.

puolikuivatut tomaatit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?