Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Puljonki | Lientä kahdella tavalla

Kunnon liemet kuuluvat ehdottomasti ruoanlaittoon. Ne tuovat rutkasti lisää makua ja syvyyttä keittoihin, kastikkeisiin, pastaan, risottoon ja muihin ruokiin. Liemiä keitetään yleensä muusta ruoanvalimistuksesta ylijääneistä raaka-aineista, kuten kasviksista, luista ja kanan nahasta.

Itse valmistan kasvis-, kana- tai lihalientä kotikeittiössä noin kerran kuussa tai muuten tarvittaessa. Vaikka liemien antama hyöty on maun kannalta kiistämätön, on lienten valmistus jokseenkin aikaa vievää puuhaa. Tarkoitus on keittää lientä kokoon kauan niin, että osan nesteestä haihtuessa jäljelle jää tiivistynyt makuliemi. Jos sen sijaan täytyy säästää aikaa ja vaivaa, löytyy onneksi kokilta ässä hihasta. Nimittäin Puljonki.

Kotimaista laatulientä

Puljonki on tuotanut kotimaisia kasvis-, kana-, kala-, liha- ja lintuliemiä ammattikeittiölle oikeista raaka-aineista jo vuodesta 1991. Näihin liemiin on lähes jokainen ammattilainen törmännyt, mutta kyllä niitä myydään kaupoissa ihan kuuttajillekin. Puljongin lienten vahvuus on se, ettei niissä ole käytetty mitään keinotekoisia aromivahventeita tai säilöntäaineita. Jos siis lienten keittelyyn ei ole aikaa, suosittelen etsimään käsiisi Puljonkia.

Vaikka liemiä käytetään pääasiassa ruoanvalmistuksessa, ovat ne hyviä ihan sellaisenaankin. Tieditkö, että luuliemi (bone broth) on viimevuosina saanut esimerkiksi Amerikassa terveysjuoman maineen? Luista keitetty liemi on oikeastaan hyvin ravintorikasta. Tarkastelin lihaliemen ravintosisältöä,jossa on proteiinia 5,3 grammaa, mutta rasvaa tai kaloreita vähäisesti. Lihaliemessä on luonnostaan runsaasti kollageenia ja mineraaleja. Liemissä on käytetty juureksia, luiden ja lihan lisäksi niin tuotteessa ei ole gluteenia, maitoa tai muita allergisoivia aineita.

Jos luista keittelee itse lientä, tulee se maksamaan luuydinkiekkojen hinnan, eli esimerkiksi Stockmannin lihatiskiltä noin 3 € per kilo. Yksi litran pönikkä Puljonkia kustantaa noin 5 €, eli kallista puuhaa ei tämä ole missään tapauksessa.

Lihaliemestä valmistan usein helppoa ramen nuudelikeittoa tai lihakeittoa. Tuunaan myös itse lientä ns. iltajuomaksi seuraavalla tavalla

”Iltaliemi”

Tarvitset:
5dl lihalientä, esim. Puljonki*
1 valkosipulin kynsi
2cm pala inkivääriä
(tilkka tiukkaa alkoholia)

Valmista näin:
Lämmitä lientä kattilassa ja leikkaa sillä välin pieneksi valkosipulin kynsi sekä pala inkivääriä. Kun liemi kiehahtaa, nosta sen lämmöltä ja lisää joukkoon inkivääri ja valkosipuli. Hauduttele n. 3-5 minuuttia ennen liemen juomista. Jos on ollut todella tiukka päivä tai pientä köhää, lisää liemeen lopussa hiukan tiukkaa viinaa – mutta vain tilkka.

*Tuote saatu blogin kautta

0 vastausta

  1. Itse pakastelen jääpaloihin tuota Puljongin lientä jos tuntuu että ehtisi mennä huonoksi. Kätevä tapa tehdä sitten drinkki sujauttamalla pari kuutiota aamulla kuumaan veteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?