Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Puhelimella Vloggaus – abc

Olen jonkin aikaa tehnyt sisältöä täysin puhelimella ja oppinut sen ohessa erittäin paljon. Tässä ajattelin jakaa näkemyksiäni sen saralla.

Miksi? puhelin on aina mukana, siinä on todennäkösesti myös akkua. Useinmat haluaisi aloittaa videoiden teon erillaisiin some kanaviin, mutta on hyvin helppo piiloutua tekosyiden taakse, miksei siihen ole pystynyt. Tästä syystä puhelimella tekeminen olisi viisain tapa aloittaa kun semmoinen useimmiten jo löytyy, etkä muuta sen lisäksi tarvitsekkaan.

Miten? jaottelisin alkuun kokonaisuuden kolmaan osaan, riippuen minkälainen älypuhelin sinulla on. Tämän perusteella tiedät kuinka edetä.

Budjetti luuri (100-300€ vanha iphone, honorit, nokiat)
Yleensä näissä on yleensä vain yksi laadukas linssi, jolla kaikki sisältö tulisi tehdä. Tehot ovat myös yleisesti hyvin matalalla tasolla, joten suositeltavaa olisi että kuvaat matalemmalla laadulla, jotta editoidessa puhelin ei vain jumiudu. Yleisesti, näiden luurien kanssa tarvitsen yleisesti lisävarusteita jotta laatu on tasaisempi. Myös se että editoinnissa voit joutua käyttää konetta, matalista tehoista johtuen, tekee näillä työskentelyn huomattavasti työläämäksi.

Keskihinta-luokka (300-600€ oneplus 7t, sony xpreria 5, samsung a50)
Näissä alkaa olemaan specsejä ja useampi laadukas kamerakin. Yleisesti näillä voi päästä hyvin alkuun videon teossa kun puhelimissa riittää tehoja editointiinkin. pysyisin kuitenkin 1080p kuvanlaadussa, jottei puhelimen rajat tule vastaan. Näin esimerkkinä 4k kuvanlaatu saa editoinnissa nykimään, samoin kun tilakin voi helposti loppua. Jos olet hyvin miettinyt millaista sisältöä teet ja osaat optimoida kuvaamistasi, tämä voi olla sinun paras työkalu. Ja jos aiot editoida koneella, voit silloin kuvata isommallakin resoluutiolla.

Korkeahinta-luokka (+600€, eli Iphone11, Samsung note 10)
Tällä hetkellä kovimpien luurien ominaisuudet pitäisi riittää aikalailla kaikkeen videon teossa. Uusimmissa luureissa on myös ultra laajakulma linssi, joka tekee takakameroiden käytön oikein helpoksi. Vaikka et näe kun kuvaat itseäsi, olet mitä todennäköisimmin kuvan keskellä. Samoin suurempi muisti ja erityisesti ram muisti, ovat avainasemssa että voit kesken editointia tehdä muitakin asioita, kuten etsiä sopivaa musiiki raitaa tai vaikka logoja.

Tein viime viikkoina tarkoituksella vlog tyyppisiä videoita blogijuttujeni yhteyteen jotta saan selkeästi konkreettista kokemusta vloggailusta. Tässä muutama kriitinen tekijä joihin tulee kiinnittää huomiota puhelimestasi riippumatta:
Valo ratkaisevassa roolissa kun puhutaan kännykkäkameroista. Kaikista hienoimmat kännykkäkuvat ovat kuvattu enemmän kuin hyvässä valossa ja useinmiten jalustalla. Siihen nähden että kännykän jalustat on pieniä ja edullisia, semmoinen on oikeasti hyvä hankinta vaikka et sitä usein käyttäisikään.
Melu ja erityisesti tuuli tuottaa melkoisen määrän häiriötä jos haluat videoosi ääntä, kesken kuvaamisen. Laadukas nappimikki auttaa äänen laadussa mutta useimmissa paremmissa puhelimissa on jo niin hyvät mikit että et välttämättä edes tarvitse lisävarusteita. Äänen jälkinauhoittaminen on myös yksi tapa ratkaista haastavat olosuhteet.
kuvakulma ja kuvasuhde, eli riippuen mihin kanavaan teet sisältöä sinun tulee miettiä kuvasuhde eli vaaka, pysty vai neliö. Samoin kuvakulmien suunnittelu edesauttaa viihteellisen sisällön tuottamisessa.
– käytä mieluiten puhelimesi takakameroita jotka ovat yleisesti parempia kuin etukamerat. Tämä vaatii pikkuisen harjoittelua mutta tulet pääsemään näin parempaan lopputulokseen.

Millä editoit videosi?
Riippuen mikä luuri sinulla, sen mukaan sinun tulisi valita editointi ohjelma. Budjetti puhelimissa, inshot tai videoshop ja keskiluokan tai premium puhelimissa kinemaster tai powerdirector. Adoben premier clip vaikuttaa tosi highendiltä mutta teknisesti se huomattavasti monimutkaisempi kuin muut video editointi ohjelmat. Jos käytät Applea niin silloin kannattaa suosiolla käyttää imovieta.

Tässä vielä julkaisut joissa testasin nimenomaan vloggausta puhelimella. kaikki sisältö on siis puhelimesta lähtöisin videota, kuvia ja editointia myöten:
Vaatekaapin päivitys
Vuoden ensimmäinen viikonloppu
makuja joita et voi ohittaa
Kaveri, kabuki ja lasagne

Loppu toteamus
Sinulla on todennäköisesti taskussasi vloggaukseen sopiva kapistus mutta et osaa käyttää sitä vielä täysin. Jos haluat kokeilla niin aloita tustumalla kaikkiin puhelimesi kamera ominaisuuksiin hyvässä valossa. Kaikki ”hieno” eli hidastukset, nopeutukset, livefocus ovat ominaisuuksia, joissa yleisesti videon kuvalaatu laskee mutta oikeissa olosuhteissa voi niistäkin saada irti kaiken. Teen niistä joskus oman kertomuksensa, mikäli teitä lukioita kiinnostaa nämä puhelimiin liittyvät jutut? Osoita kiinnostuksesi kommentoimalla tai vaikka reagoimalla, kiitos että luit!

Minä käytän Note 10 + koska teen tätä työkseni.


0 vastausta

    1. Jee, pitänee siis tehdä vähän lisää matskua 🙂 vai pitäskö tehdä joju happening bloggareiden kesken jossa olisi tämä aihe?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?