Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Polenta – suolainen puuro kylmältä keskiajalta

polenta resepti
Polentaa lasipurkissa koska pussi meni rikki.

Tiedän ettei tätä maissipohjaista ruokaa tunneta suomessa kovinkaan hyvin. Olen itsekkin syönyt sitä ulkona noin tusinan kertoja eläessäni ja aina sen maku jaksaa piristää. Polenta on alkujaan ollut nimitys puurolle joka on tehty speltistä ja hirsistä. Siihen on tyypillisesti tullut myös lardia, joka on silloisena aikana yleisimmiten käytetty rasva. Sittemmin kun eurooppaan tuli maissi, 1600 luvun alkupuolella, polentassa alettaan käyttämään jauhettua maissia.

Moni linkki viittaisi että Polenta tulisi pohjois italiasta mutta samankaltaisia maissivellejä on syöty melkein yhtä pitkään myös afrikassa ja muissa euroopan maissa. Sanoisin että se mikä me tunnetaan nykypäivänä Polentana saattaa olla Italialaista alkuperää mutta ne lukuisat muunnelmat joita tarjoillaan muualla maailmassa ovat enemmän tai vähemmän yhtä aitoja ja saattavat omaa jopa pidemmän historian. Kun pohdin että kuinka paljon polenttaa syödään etelä amerikassa, on määrä suunnaton. Kaikessa tässä hämäävää on se että polentta on ruuan nimi mutta myös nimitys tälle karkeasti jauhetulle maissille.

polenta valmistus
Esillepano polenta annoksesta joka sopii esim kasvisruokailialle.

Polenta

1dl polenttaa
5-8dl vettä
1 kanaliemikuutio
1dl kermaa
100g voita
suolaa
Makusi mukaan parmesaani, lisäkkeitä ja jotain happoa.

Kuumenna vesi ja lisää kanaliemi kuutio. Kun kuutio on liennut, vispaa joukkoon polentta, tämän jälkeen laske lämpöä. Polenta saa kiehua todella hiljaa ja sitä tulee sekoittaa kokoajan. Kun on kulunut muutama minuutti, lisää joukkoon voi ja kerma. jatka sekoittamista kunnes on tasaista ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa nestettä, mikäli polentasta tulee liian kovaa.

Tarjoilin tämän paistettujen vihanneksien, papujen ja fetan kera. Toki, jotain happoa se kaipasi joten päälle tuli hiukan balsamicoa mutta voit käyttää joukkossa hiukan sitruunan mehua, se sopii sinne loistavasti.

polenta
Tämä keltainen maissivelli voi näyttää eksoottiselta jonkun makuun mutta oikeasti se maistuu paremmalle kuin uskoisi. jos haluat tehdä aivan perinteisen ohjeen mukaan, litralle vettä tulee 1dl polentaa ja sitä keitetään pienellä lämmöllä reilu puolituntia mutta rakenteesta tulee todella pehmeä ja vellimäinen. Tämä versio soveltuu hyvin niille joilla on herkkä vatsa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?