Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Pikkelöidyt vihannekset | Hapokas lisäke

Ennen kesän uutta satoa tulee syötyä paljolti varastokasviksia. Tykkään kuitenkin työstää niitä aina jollain tavalla, jotta ne toimivat paremmin lisäkkeinä. Pikkelöinti on oiva vaihtoehto saada lisämakua hyvinkin arkisiin raaka-aineisiin. Olen useita kertoja pikkelöinyt esimerkiksi kurkkuja, mutta tällä kertaa käytin sekalaisia vihanneksia. Toisin sanoen, pikkelöidä voi melkein mitä tahansa kasviksia.

Kaupastakin saa valmiiksi etikkaliemeen säilöttyjä vihanneksia, mutta niissä on yleensä omaan makuuni liian paljon joko etikkaa tai sokeria (säilyvyyden takia tietysti). Kun pikkelöin vihanneksia itse, en vaadi niiltä yhtä pitkää säilyvyyttä, sillä käytän ne kuitenkin lyhyen ajan sisällä.

Käytän pikkelöityjä vihanneksia lähinnä salaateissa ja sellaisenaan lisäkkeenä, mutta niitä voi lisätä myös esimerkiksi kastikkeisiin tuomaan happoa. Tämän kertaisen reseptin vihanneksista saa helposti salaatin lisäämällä siivilöityjen vihannesten joukkoon kurkkua, tomaattia ja oliiviöljyä. Säilöntäastiaksi valitsin nesteen pitävän läpinäkyvän rasian, jonka hankin hiljattain Clas Ohlsonilta. Käytän tätä rasiaa yleensä eväsrasiana, mutta pikkelöintiinkin se sopii hyvin.

pikkelivihannekset1

Pikkelöidyt vihannekset

Tarvitset:
1 porkkanaa
1 pieni kesäkurpitsa
1 punasipuli
2rkl väkiviinaetikkaa
4rkl sokeria
6rkl vettä
2rkl sinapin siemeniä
2-3 laakerin lehteä
muutama kokonainen pippuri

Valmista näin:
Leikkaa tikuiksi kesäkurpitsa ja kuorittu porkkana. Kuori ja viipaloi myös sipuli. Aseta vihannekset säilytysastian pohjalle.

Kiehauta kattilassa kaikki muut ainekset ja kaada kuumana vihanneksien päälle. Sulje kansi kääntele astiaa muutaman kerran, jotta pikkeliliemi käy kaikkialla. Nosta astia kylmään. Pikkelöidyt vihannekset ovat valmiita jo seuraavana päivänä.

Vihannesten lisäksi myös liemi on käytettävissä. Voit esimerkiksi kuumentaa liemen uudelleen ja pikkelöidä toisen satsin vihanneksia sillä.

Tällä ohjeella pikkelöidyt vihannekset säilyvät muutaman viikon, mikäli hygienia on ollut kohdallaan. Etikan kohdalla kannattaa huomioida korkea happopitoisuus, jotta liemi todella säilöö eikä vain mausta ruokaa. Olen käyttänyt muun muassa Rajamäen väkiviinaetikkaa ja muutamaa edullisempaa vastinetta.

Pikkelivihannekset3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?