Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Peura-wallenbergit ja kätevä lihamylly

kitchen aid lihamylly

Vaikkei lihaa tulee kovin usein  syötyä, ei kotimaista riistaa voi vastustaa. Olen myös huomannut, että viimeaikoina hirven sisäfileen reseptiäni on luettu harvinaisen paljon, johtuen varmaankin siitä, että riistasesonki on juuri nyt parhaimmillaan. Sain juuri ennen joulua Viltgårdenilta valkohäntäpeuraa, josta osan ehdin nauttia jo joulupöydässä. Kuitenkin toinen paisti jäi vielä pakastimeen ja sen valmistuksessa ajattelin hyödyntää KitchenAidin mukana tullutta lihamylly-lisäosaa. Valkohäntäpeuran paistista tulikin oikein maukkaita wallenbergin pihvejä.

Laitoin lihamyllyyn karkeimman suuaukon lihamyllyyn ja jauhoin lihat kalvoineen ja rasvoineen vain kerran. Riista on niin mureaa, ettei sitä välttämättä tarvitse kierrättää myllyn lämpi toista kertaa. Samalla pihvissä säilyy hyvä rakenne ja suutuntuma, kun lihaa ei jauha liian pehmeäksi. Tietenkin wallenbergin pihveihin on yhtä monta ohjetta kuin on tekijääkin. Yleensä pihvimassasta tehdään vähän löysempi, mutta nyt tein tavanomaista kiinteämpää, jotta pihvit saatiin nälkäisten syöjien lautasille vähän nopeammin 🙂

Hyvä lisäke pihveille syntyi punajuuresta ja pinkeistä perunoista, jotka löytyivät sattumalta kauppareissulla. Niistä tulikin punertavan violetin värinen muusi. Jos pinkkejä perunoita ei ole tarjolla, niin toki voi hyödyntää ihan tavallisiakin punajuuren kanssa.

Peura-wallenbergit

Tarvitset:
800 g valkohäntäpeuran paistia
2 sipulia
100 g korppujauhoja pihveihin ja n. 2 dl lisää korppujauhoja paneeraukseen
2 dl kermaa
2 kananmunaa
suolaa
pippuria
vastajauhettua muskottipähkinää
Paistoon voita ja oliiviöljyä

Valmista näin:
Viipaloi liha suikaleiksi, jotka mahtuvat lihamyllyyn ja jauha karkeimalla osalla. Kuori ja leikkaa sipuli lohkoiksi ja laita sekin lihamyllyn läpi. Yhdistä sitten massaan kananmunat, korppujauho, kerma, suola, pippuri sekä tuoreeltaan raastettu muskottipähkinä. Sekoita karkeasti ja laita pannu lämpenemään. Levitä laakealle lautaselle korppujauhoja. Pyöritä jauhelihamassasta pihvejä käsin ja pyöräytä ne korppujauhossa. Loraura pannulle hiukan oliiviöljyä, voita ja paista siinä wallenbergin pihveille kaunis pinta. Kun olet paistanut molemmin puolin siirrä pihvit uunivuokaan ja nosta se matalaan lämpöön uuniin. Uunissa pihvit saavat rauhassa vetäytyä ja samalla ensin paistetut pysyvät lämpiminä, kun paistat viimeisiä pihvejä.

Tarjoile peurawallenbergit vaikkapa punajuuriperunamuusin kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?