Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Pesto | Näin onnistut varmasti

pesto

Se vihreä yllätys, joka on joko aterian paras osa tai isoin floppi, tunnetaan yleensä pestona. Itse olen pitänyt aina pestosta ja sitä tuleekin tehtyä vähintään kerran kuukaudessa. Pesto valmistetaan perinteisesti basilikasta ja se tulee Genovasta, jonka murteessa sana ”pesto” tarkoittaa survottua. Tämän tyyppisiä ruokia on tunnettu jo Persian ja muinaisen Rooman aikakaudella. On myös hyvin todennäköistä että Ranskalainen pistou-kastike on saanut alkunsa pestosta, olemalla hyvin samantyyppistä.

Suomessa peston valmistus ei ole mitään kovin edullista, kun tarvitaan kasapäin laadukkaita aineksia onnistuneeseen lopputulokseen. Tietenkin pieniä mutkien oikomisia voi tehdä korvaamalla pinjasiemenet paahdetuilla pähkinöillä ja korvaamalla osan basilikasta rukolalla tai muilla yrteillä. Silti tarvitset laadukasta oliiviöljyä sekä parmesaania, jotka usein ovat melko kalliita. Toki voit käyttää parmesaanin sijaan muitakin laadukkaita pitkään kypsyneitä juustoja, mutta maullisesti lopputulos on aina askeleen kauempana alkuperäisestä, kun muutetaan perusohjetta. Basilikan kanssa kannattaa myös olla tarkkana, sillä ilman laadukasta yrttiä ei pestossa ole tarpeeksi makua.

Monet tekevät pestonsa tehosekoittimessa, vaikka optimaaliseen lopputulokseen pääsee morttelilla tai varovasti käytetyllä yleiskoneella. Nimittäin peston ei pitäisi olla sosetta vaan krouvia mössöä. Hyvin hienoksi raastettu parmesaani tulisi olla viimeinen asia, joka peston joukkoon lisätään, jotta lopullinen rakenne sekä maku on paras mahdollinen. Jos pyöräytät parmesaania liian pitkään tehosekoittimessa muiden ainesten kanssa, parmesaanin rasva erottuu eikä maku ole kovin ”ihanteellinen”. Oliiviöljynä tulisi tietenkin käyttää kylmäpuristettya öljyä, mutta myös sen verran mietoa, että muutkin ainekset maistuvat pestossa kuin oliiviöljy.

[left]

Pesto

Tarvitset:
2 pnt basilikaa (voit halutessa korvata puolet basilikasta esimerkiksi rucolalla)
2 rkl pinjansiemeniä
1 sitruuna
30 g parmesaania
1-2 dl laadukasta oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
Halutessa hiukan valkosipulia ja sitruunankuorta

Valmista näin:
Laita yleiskoneeseen basilika ja puolikkaan sitruuna mehu, poraa lyhyinä sarjoina krouviksi.

Paahda pinjansiemenet ja raasta parmesaani tässä välissä. Lisää basilikan seuraksi paahtuneet pinjansiemenet, oliiviöljy ja poraa taas varovasti pienissä sarjoissa.

Mausta pesto suolalla ja pippurilla ja kääntele joukkoon vielä parmesaani. Siirrä tarjoiluastiaan ja odota viisi minuuttia, jotta maut ehtivät tasaantua.

Kaupallinen yhteistyö:

[/left]

[right]

[/right]

[left]

[/left]

[right]

[/right]

0 vastausta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?