Internetin ihmeellisessä maailmassa törmäsin joskus aasiassa erityisen suosittuun milk breadiin. Vaalea, pullava ja kuohkea leipä näyttää tosi hauskalta, ja mietin miten siitä voisi tehdä omaan makuuni sopivan version. Amerikoissa vastaavanlainen leipä löytyy nimellä dinner rolls ja euroopassa ehkä lähimpänä olisi briossi, joka on yksi kaikkien aikojen leipäsuosikkini. Briossin leipominen tosin käy raaka-aineiden puolesta jo vähän tyyriimmäksi.
Jälleen kaapista löytyvät raaka-aineet ratkaisivat sen, millaisella reseptillä lähdin leipää työstämään. Maitoa ei ollut, mutta sen sijaan leipäjuurta, kuivahiivaa, vehnäjauhoja ja vettä oli. Olen nykyään käyttänyt hiivalla kohoaviin leipiin hiukan juurtakin, jotta makua kehittyisi vielä enemmän. Hiivat tarvitsevat ravintoa ja tässä tyypillisemmin sokerit auttavat. Mutta kun joukossa ei ollut maitoa, josta taikinaan olisi tullut sokereita, piti keksiä vastine. Hunaja sehän vasta hyvin leivontaan sopiikin, nimimerkillä sitruunapiirakka ja kumppanit.
KitchenAid taas töihin, kone sai vaivata kevyet 15 minuuttia ja sitten taikina tuntui jo juurikin sopivalta. Toinen merkki taikinan valmiudesta on se, että kulhon reunoissa ei ole mitään.
Ensimmäinen kohotus vei noin tunnin, eli sinnä välissä oli loistava hetki käydä kirjastossa sekä ulkoilemassa. Sitten vaivaus ja taikina palloiksi ja lopulta vuokaan. Leipää on todennäköisesti jo aikojen alusta koristeltu tavalla jos toisella eikä tämäkään kerta ollut poikkeus, kananmunalla voitelu ja pintaan seesaminsiemeniä. Vastaavasti toiseen leipään oliiveja, oliiviöljyä ja nigellan siemeniä. Normaalisti paistan leivän todella kuumassa uunissa, mutta kun pinnassa oli kanamunaa ja muutenkin uunin teho on hiukan tavallista korkeampi (uusi keittiö), laskin lämmön 190 asteeseen ja paistoin 30 minuuttia. Lopputulos olikin arvatusti herkullista.
Tämän leivän seuraksi sopi niin balsamico ja oliiviöljy sekä paistettu kananmuna uunikuivatuilla tomaateilla. Aamupalana meni ensimmäiset palat ja pian ei tästä leivästä ole varmasti jäljellä kuin murusia 🙂
[left]
Peltileipä / Dinner Rolls / Fake Milk Bread
Tarvitset:
4 dl vettä
1 dl taikinajuurta
0,5 dl hunajaa
1 kananmuna
1 rkl suolaa
1 ps kuivahiivaa
n. 12-14 dl vehnäjauhoja
1 rkl oliiviöljyä
Koristeluun:
seesaminsiemeniä tai oliiveja ja nigellan siemeniä
kananmunaa voiteluun
Valmista näin:
Laita kuivahiiva lämpimään veteen ja anna seistä, kunnes hiiva nousee pintaan vaahtona. Laita yleiskoneeseen kiinni leipäkoukku ja kaada koneen kulhoon liotettu kuivahiiva ja siihen käytetty vesi, hunaja, taikinajuuri, kananmuna ja suola. Lisää jauhoista noin 2/3, sekoita kevyesti ja anna ainesten seistä 5-10 minuuttia, ennen kuin aloitat vaivaamaan.Näin jauhot imevät tasaisemmin nesteen. Laita yleiskoneen sekoittaja päälle ja lisää vähitellen loput jauhot. Anna taikinan vaivaantua vähintään 12 minuuttia keskisuurella teholla. Viimeistele muutamalla tipalla oliiviöljyä ja sammuta kone. Anna taikinan kohota kulhossa liinalla peitettynä noin tunnin ajan.
Kumoa taikina jauhotetulla työtasolle ja jaas se 30 osaan. Pyöritä osat palloiksi ja laita uunipellille tai öljyttyyn vuokaan. Peitä ja kohota vielä 30-40 minuuttia. Viimeistele voitelemalla kananmunalla sekä koristelemalla esimerkiksi seesaminsiemenillä, nigellan siemenillä tai oliiveilla. Paista 190 asteisessa uunissa 30 minuuttia. Jos teet yhden isomman leivän, niin paistoaika voi olla pidempi!
[/left]
[right]
[/right]
Tässä siis samalla taikinalla tehty leipä jonka koristelin oliiveilla sekä nigellan siemenillä. Vuokaan leivottuna, siitä saisi vaikka mukavan lahjan 😉