Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Pehmeä briossi – leipien aatelistoa

briossi

Briossileipä on löytänyt paikkansa high-end burgereihin ja beef wellingtoneihin, tällä kertaa leivoin sitä kuitenkin aivan arkiseen herkutteluun. Briossi on syntynyt Ranskassa (brioche) 1600 luvulta, mutta tänä päivänä sitä voit saada läheisestä leipomosta. Ohjeita briossille löytyy yllin kyllin, mutta perusperiaate on sama: taikinan neste on maitoa ja noin kolmannes painosta on voita, lisäksi taikinan annetaan elellä vähintään yksi yö itsekseen, jotta saadaan haluttu lopputulos. Klassinen briossi on muodoltaan kuin sämpylä, jolla on pieni pallo päällä, mutta tällä kertaa tein briossin sellaiseen muotoon, josta se on helppo hyödyntää monipuolisesti.

brioch2

Luonnollisesti leipää voi syödä sellaisenaan, mutta halutessaan tästä voi tehdä todella hyviä köyhiä ritareita, pullavanukkaasta puhumattakaan. Paahdettuna leipää voi käyttää vaikka johonkin hampurilaisen kaltaiseen sovellukseen ja pieneksi kuutioituna ja paahdettuna krutonkeina.

Minulle tämä herkkuleipä taittuu välipalaksi: paistan voissa viipaleisiin kauniin värin, sivelen maapähkinävoilla ja sitten muutama banaaniviipale päälle. Fiinimpään tarkoitukseen briossin voisi tarjota klubileipänä, härkäpastramin, suolakurkun ja kotitekoisen hunajasinapin kera.

brioch5

Briossileipä

Tarvitset:
2dl maitoa
2 kananmunaa
1/2ps kuivahiivaa
1rkl sokeria
100g vehnäjauhoja (ensimmäisessä vaiheessa)

275g vehnäjauhoja (toisessa vaiheessa)
100gvoita
1 tl suolaa

1 kananmuna voiteluun

Valmista näin:
Kuumenna maito reilusti kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää sokeri, kananmunat ja 100g vehnäjauhoja ja sekoita tasaiseksi. Jätä taikina yön yli kehittymään jääkaappiin tai huoneenlämpöön.

Seuraavana päivänä alusta taikinaan loput vehnäjauhoista (eli 275g) ja suola, kunnes taikina on yhtenäinen. Lisää taikinaan sitten kuutioitu huoneenlämpöinen voi ja alusta kunnes kaikki voi on sulautunut taikinan joukkoon. Tämä tulee viemään hetken ja näyttää alkuun siltä, ettei kaikki voi mitenkään sulaudu taikinaan. Vähitellen taikina kuitenkin ottaa voin sisäänsä, ole vain kärsivällinen! Mikäli taikina ei ala irtoamaan sormista ja on liian kosteaa, lisää vielä jauhoja kunnes rakenne on sopiva.

Nosta taikina jääkaappiin kovettumaan ja kohoamaan tunniksi. Tämän jälkeen jaa taikina neljäksi palleroksi ja asettele taikinapallerot paahtoleipävuokaan. Anna kohota hetki. Voitele leipä kananmunalla ja paista 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes briossi on kauniin kullanruskea ja tuoksuu uskomattoman hyvältä!

brioch6

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?