Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Parmankinkku | Miten tunnistat aidon

parmankinkku liike

Kinkut ja makkarat ovat erityisen lähellä sydäntäni ja siksi olen niiden laadusta usein tarkkana. Monesti parmankinkku ja tavallinen ilmakuivattu kinkku sekoitetaan toisiinsa. Mikäs sitten se oikea parmankinkku on? Kyseessä on alkuperäsuojattu tuote, joka tulee Parman maakunnasta. Parmankinkkua on tiedettävästi valmistettu samalla alueella jo 2000 vuotta sitten täysin samalla menetelmällä. Myös raaka-aineista lähtien kaikki on pyritty pitämään samana. Parmankinkuun käytettävät possut ovat tiettyjä alkuperäisrotuja ja vähintään 150 kg painoisia ennen teurastusta. Parmankinkku ei myöskään sisällä lihan lisäksi muuta kuin suolan. Tästä  johtuen, valmistusprosessi vie pitkään eikä tuote säily yhtä kauan kuin tavallinen ilmakuivattu kinkku.

[left]

hakaniemen herkkukauppa

[/left]

[right]

Miten tunnistaa aidon parmankinkun?

Aidon parmankinkun tunnistaa tuotteessa olevasta parma-polttoleimasta. Jos polttoleimaa ei ole, kuuluu paketissa olla myös alkuperämerkintä.

Mistä syntyy parmankinkun ainutlaatuinen maku?

Koska tuote on alkuperäsuojattu ja sitä kohtaan olevat standartit ovat erittäin vaativat, on valmistusprosessit myös erittäin tarkasti mietittyjä. Parmankinkku kypsyy vähintään 12 kuukautta suolauksesta alkaen, mikä kertoo pitkästä makujen kehityksestä. Koska parmankinkun ainesosat ovat vain hyvin valikoitunut liha ja suola, ei siitä löydy kinkulle tavanomaista ”teollista” makua.

[/right]

[left]

Missä aitoa parmankinkkua saa Suomesta?

Parmankinkun omilla kotisivuilla on listattuna viralliset liikkeet, joissa tuotetta myydään. Voit myös löytää parmankinkkua joistakin tasokkaista ravintoloista, mutta kannattaa olla varuillaan, sillä väärennöksiäkin on paljon.

Inspiraario tämän jutun kirjoittamiseen lähti siitä, kun olin vierailulla Hakaniemen kauppahallissa, jossa toimii Roiniset Oy deli-liike. Putiikki on erikoistunut italialaisiin elintarvikkeisiin. Sain täällä tavata myös parmankinkun tuottajan Italiasta, jolla olisi riittänyt tarinaa kinkuista vaikka millä mitalla. Briiffin visiitin yhteydessä huomasin, että Roiniset Oy myy myös San Marzano -tomaatteja tölkissä sekä aitoja pestoja, joissa on oikeaa pinjansiementäkin. Tässä liikkeessä on siis paljon muutakin hyvää kuin parmankinkku. Vahva suositus josset ole vielä käynyt 🙂

Miksi parmankinkulla on kohtuullisen paljon hintaa?

Parmankinkulla on toki tavanomaista ilmakuivattua kinkkua enemmän hintaa. Jos lasketaan, että tuotteen valmistuksessa käytetään laadukasta, valikoitua lihaa ja valmistus vie vähintään vuoden, niin hinta on itseasiassa aikaan ja vaivaan nähden usein kohtuullinen.

[/left]

[right]

 

italiakauppa hakaniemen hallissa

[/right]

parmankinkun valmistaja parmasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?