Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Paahdetut maa-artisokat

paahdettu maa-artisokka

Maa-artisokka sekä nauris olivat ennenvanhaan suosittuja suomalaisia raaka-aineita ja niitä viljeltiin lähes joka pitäjässä. Kuitenkin perunan tulon myötä nämä kasvikset ovat lähes unohtuneet. Olen ottanut omaksi haasteekseni luoda yksinkeraisia reseptejä näistä klassisista raaka-aineista. Maa-artisokka on tällä kertaa työlaudalla, ja lähdin pohtimaan ruokaa, joka onnistuisi lyhyemmälläkin valmistelulla.

Ajatus siitä, että maa-artisokka pitäisi aina kuoria, on tavallaan ravintolaperua. Maa-artisokan kuoriminen on kuitenkin aikaavievää, mikä osaltaan on vaikuttanut vähäiseen käyttöön. Kuorittaessa myös hävikki on melkoinen, silmämääräisesti mukulasta katoaa 30-40 prosenttia kuorimisoperaatiossa.

Kuorellisen kotimaisen maa-artisokan voi kuitenkin hyvin syödä kuorineen. Itse asiassa, kuorellisena niissä vasta makua onkin. Lähes raakaakin mukulaa voi syödä, mutta se tulisi käyttää ohuelti viipaloituna pikkeliliemessä, jolloin sitä voi tarjota vaikkapa alkuruoan lisäkkeenä.

Uunissa maa-artisokalla kestää kypsyä noin 15-20 minuuttia reilussa 200 asteessa. Makujen kannalta joukkoon sopivat hyvin valkosipuli, rosmariini ja oliiviöljy. Valkosipuli kannattaa kuitenkin rusauttaa ja laittaa kuorineen juokkoon, sillä kuorittuna ne vain palavat.

Koska omaan makuuni ruoka kuin ruoka tarvitsee hiukan happoa, löytyy tästäkin ruuasta viimeistelyyn hiukan limen mehua. Lisäksi käytän viimeistelyyn blogiyhteistyön kautta saatua viinisuolaa ja -pippuria.

[left]

Paahdetu maa-artisokka

Tarvitset:
1 kg kotimaista maa-artisokkaa
3 rosmariinin oksaa
3-4 rkl hyvää oliiviöljyä
6-7 valkosipulin kynsiä kuorineen
1/2 limen tai sitruunan mehua
Viinisuolaa ja viinipippuria*

Valmista näin:
Leikkaa artisokat kutakuinkin yhtä isoiksi lohkoiksi.

Poista valkosipulin kynsistä kannat ja rusauta ne rikki. Hiero käsissäsi hetki rosmariinia ja lisää se valkosipulin, suolan, pippurin ja oliiviöljyn kanssa artisokkien juokkoon. Sekoita hyvin ja levitä uunipellille.

Paahda artisokkia uunissa 15-20 minuuttia reilussa 200 asteessa. Kannattaa vilkaista ensimmäisen 10 minuutin jälkeen, miltä näyttää, sillä uunienkin teho vaihtelee varsin runsaasti.

Purista paahtamisen jälkeen päälle hiukan limen mehua ja sitten onkin aika syödä. Tarjoa maa-artisokkaa joko lisäkkeenä tai osana vaikkapa ruokaisaa brunssia.

*Tuote saatu blogin kautta

[/left]

[right] 

[/right] maa-artisokka

3 vastausta

  1. Kiva saada tällaisia uusia vinkkejä tuttujen juuresten käyttöön. Omalla kohdallani maa-artisokan käyttöä on jarruttanut juurikin tuo työläs ja isohävikkinen kuoriminen. Tämä kuulostaa tosi kiinnostavalta!

    1. Moikka Jori,
      Olkaa hyvä. Joskus tulee mietittyä mitkä asiat tuottavat lisäarvoa ja juuri silloin havaitsin että maa-artisokkan kuoriminen ei tuota lautasella arvoa vaan päinvastoin 😀

      1. Kokeilin ja allekirjoitan: kuoret tosiaan antoivat lisäarvoa. Olen havainnut vastaavaa myös uuniperunoiden kanssa. Kuoret ovat joskus olleet paksuja, harmaita ja melkeinpä luotaantyöntävän näköisiä, mutta maussa ei ole ollut kerrassaan mitään vikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?