Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Omppu crumble – liian helppo jälkiruoka ?

omena crumble

Nyt on kyseessä klassikko jota leivon aikalailla tusinan kertaa vuodessa ja olen leiponut sitä noin 10-12 vuotiaasta saakka kohtuullisen usein. Toki, vaikka variaatioita on useita, olen ajansaatossa päässyt lopputulokseen siinä ettei ole tähänkään ole yhtä oikeaa ohjetta.

Tuttuun tapaan lähdin vilkaisemaan minkälaista historiaa löytyy wikipediasta näiltä crumbleilta ja sen mukaan apple crisp näin esimerkkinä on ollut keittokirja painoksessa vasta 1924 ja crumblet ovat puolestaan tulleet suosituiksi toisen maailman sodan aikaan englannissa. Jos pohdin syvemmin piirakoita ja yleisesti crumbleja, veikkaisin niiden alkuperän olevan paljon muinaisempi. Toki voihan mikä tahansa olla olemassa vaikka ikuisuuden mutta sitten kun siitä tulee tarpeeksi suosittua niin sitten voidaan julistaa se keksityksi.

Se mitä ihan aina en tiennyt oli että mausteena tämän tyyppisissä piirakoissa on käytetty mm. inkivääriä ja muskottipähkinää. Kun tähän lisätään se että pieni määrä etikkaa pyöristää muuten makean piirakan makua. Voisin suosiolla kokeilla jotain erillaista. Toki vakioihin kuuluu happamat omenat leivonnassa kuin tumma sokeri syvemmän maun luojana. Opin myös vasta aikuisiällä että pieni määrä jauhoja omenalohkojen joukossa tekee pikkuisen kinuskimaiseksi ylimääräisen nesteen joka omenoista irtoaa. Uskoisin siis että tämä omppu crumble on ehkä pikkuisen hifisteliä makuun tehtyä mutta pitäisi onnistua ihan tavis kotikokiltakin.

omppu resepti

Omppu crumble joka maistuu

Täyte:
5 hapanomenaa
3rkl fariini sokeria
1tl vaniljaa
ripaus suolaa
1rkl vehnäjauhoja

Crumble
50g voita
1dl kaurahiutaleita
1,5dl vehnäjauhoja
1dl sokeria
ripaus suolaa
ripaus kanelia

Makuseos
2rkl balsamicoa
1rl raastettua inkivääriä
ripaus vasta jauhettua muskottia

aloita kuorimalla omenat, postamalla siemen kota ja lopulta lohkoaminen. Laita lohkot paistovuokaasi ja lisää joukkoon kaikki täytteen ainekset ja sekoita hyvin. Nosta sivuun ja valmista crumble. Aloita pilkkomalla voi mahdollisimman pieneksi vielä kun se kylmää. lisää joukoon loput ainekset ja nypi terävillä liikkeill muruiseksi. Jos murumassa pysyy kylmänä, lopullinen leipomus on astetta rapeampi. Nosta koko crumble vuoka pakastimeen odottamaan että uuni lämpenee 200 asteeseen. Kun uuni lämmin nosta vuoka sinne ja paista n. 40 minuuttia. Tämän jälkeen levitä makuseos pintaan, laske lämpötila 150 asteeseen ja paista kunnes pinta sen värinen kuin itse tykkäät, minulla meni noin 15 min. Nosta uunista ja anna jäähtyä ainakin pari tuntia jotta sisus hyytelöityy ja pinta ennestään rapeutuu. Tarjoile valmis omppu crumble esimerkiksi vanilja kastikken kera.

* Jos haluat voit lisätä muruseoksen sekaan makuseoksen mutta itse tykkään lisätä makuseoksen paiston loppuvaiheessa crumblen pintaan jolloin siihen syntyy vähän kontrastisempi väri.

omena resepti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?