Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Nakkidogi | Vappuylläri fritistä

brunssinakki

Kaupallinen yhteistyö: Yrjö Wigren

Vappu taitaa olla monille meistä yksi juhla muiden joukossa, mutta siihenkin liittyy varsin paljon kivoja ruokaperinteitä. Suomalaisen työn päivää on liputettu vuodesta 1979, mutta sillä on myös pitkät perinteet muuallakin maailmassa, hiukan eri tarkoituksilla ja aatteilla.

Munkit, tippaleivät, perunasalaatti ja nakit eivät ehkä kuulosta kovin erikoisilta, mutta pienellä tuunauksella niihinkin saa ihan uusia ulottuvuuksia. Tässä reseptissä olen nostanut esille kirjaimellisesti suomalaista työtä, viime vuonna 100 vuotta täyttäneen Yrjö Wigrenin nakkien muodossa. Tämä kyseinen brunssinakki on voittanut myös vuoden parhaan makkaran tittelin, jonka jakaa Kiuas-Seura vuosittain.

Perinteisestä brunssinakista saa tehtyä hauskan vappuyllätyksen kääräisemällä sen frittitaikinaan. Kotioloissa frittaus saattaa kuulostaa hankalalta ja haasteelliselta, mutta pienissä erissä se syntyy ihan mutkattomasti. Miksi frittitaikinaan olutta? Oluen tuomat kuplat tekevät frittitaikinaan rakennetta. Oluen sijasta voisi hyvin käyttää kuplavettä tai ruokasoodaa. Taikinoinnin jälkeen kieritin nakit vielä murskatuissa linssisipseissä (tässä voisi hyvin käyttää muitakin sipsejä) ja ne tekevät fritatusta nakista entistäkin rapeamman naposteltavan.

Nakkidogit

Tarvitset:
1 pkt Wigrenin Brunssinakkeja*
1 dl vehnäjauhoja
3 rkl maissijauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 dl olutta
50 g linssisipsejä murskattuna
suolaa, öljyä, varrastikkuja

Valmista näin:
Kuori nakit, jotta frittitaikina kiinnittyy pintaan paremmin. Sekoita kuivat aineet ja lisää joukkoon olut hyvin sekoittaen. Laita kuumenemaan öljyä syvään kattilaan keskilämmölle ja tikuta nakit. Dippaa nakit ensin taikinaan ja sitten murkattuihin sipseihin. Nosta sitten varovasti öljyn pinnalle ja kun nakki on hetken kiehunut, voit tiputtaa sen vapaasti kuumaan rasvaan. Näin paneeraus ei irtoa vahingossa.

Kun pinnassa on kaunis väri, nosta nakit öljystä liinalle hetkeksi. Liinan on tarkoitus imaista ylimääräinen rasva mutta myös päästää ylimääräinen neste pois. Tarjoile kuumat nakit kastikkeen kera helppona käsinsyötävänä.

Kannattaa myös vilkaista vanhempi ohjeeni samantapaisista corndogeista.

Maalaismajoneesi

Tarvitset:
2 dl majoneesia
2 rkl sinappia
2 rkl ketsuppia
1 rkl chilijauhetta
1 tl sipulijauhetta
1 tuoreen valkosipulin kynsi raastettuna
kourallinen yrttejä pieneksi leikattuna

Valmista näin:
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna seistä hetki. Maista ja mausta jos tarve vaatii.
Käytä tätä kastiketta halutessa perunasalaatin joukossa, niin saat astetta tuunatumman salaatin.

*Tuote saatu blogin kautta

 

nakkidogit wigren

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?