Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Näin tunnistat hyvän ravintolan

Uusissa ja itselleni vielä tuntemattomissa ravintoloissa käyminen on yksi lempiharrastuksiani. Kun löydän sellaisen ravintolan, jossa miljöö, palvelu ja ennen kaikkea ruoka on loistavaa, jaan kokemukseni usein myös täällä blogissa.

Kun sitten hyväksi luultu ravintola osoittautuukin ihan muuksi, kuin mitä oli odottanut, on pettymys syvä. Näin käy minulle joskus ainakin ulkomailla, kun suunnistaa epämääräisten suositusten perusteella, eikä tiedä, mistä hyvää ravintolaa kannattaisi lähteä etsimään.

Mutta mistä tunnistaa hyvän ravintolan?

Nämähän ovat makuasioita. Jos etsit vaikkapa lapsiperheelle sopivaa ravintolaa, voi olla, että minun suosittelemani paikat eivät ihan natsaa. Olen kuitenkin tähän listannut muutaman vinkin, joilla sopivan ravintolan etsiminen ei ehkä olekaan niin tuskaista.

hyvä ravintola

[left]

Arvostelut

Ravintola-arvosteluja lukiessa ei välttämättä tule mieleen, että kyseessä voi olla yhteistyö, joka voi heijastua arvioon. Onko arvio muodustunut vain yhden ihmisen mielipiteen tai yhden kokeilukerran perusteella? Arvostaako kirjoittaja samoja asioita ravintolaelämyksissä kuin itse? Jos kaverillasi on mielestäsi hyvä maku ravintoloiden ja ruoan suhteen, joka vastaa omaasi, kysy häneltä, missä kannattaa käydä. Näin saatat löytää helmiä, joista et ole vielä kuullut. Pelkkiä ravintolalistauksia ei kannata tuijottaa.

Siistit puitteet

Tähän olen itsekin joskus sortunut. Ravintola näyttää hienolta ja henkilökunnalla on siisti pukukoodi – varmaankin hyvä ravintola. Onkohan vain? Siisti ja viihtyisä miljöö on tietysti tärkeä tekijä onnistuneessa ravintolaelämyksessä, mutta pelkästään ulkokuorta katsomalla ei voi varmistua siitä, mitä keittiöstä tuodaan lautaselle. Varsinkin keskeisellä sijainilla oleva ravintola saa hyvää mainosta siistimmillä puitteilla.

Edullisuus

On toki hyviä ravintoloita, jotka ovat kohtuullisen hintaisia, mutta pääsääntöisesti, jos pihvi tai vaikka pizza on oikeasti halpa, niin eikai siinä voi silloin olla kovin hääppösiä aineksia. Eivät tukkurit niin halvalla myy raaka-aineita verrattuna kaupan hintaan. Jos haluaa syödä hienommissa paikoissa kokeilumielessä hiukan edullisemmin, kannattaa käydä lounaalla. Näin ainakin minä rahoitin harrastelun nuorempana.

[/left]

[right]

hyvä ravintola

[/right]

[left]

hyvä ravintola

[/left]

[right]

Maailman kattavin ruokalista

Taitaa Suomessa olla aika menneiden vuosien käsitys ruoasta, kun niin usein kuulen ajateltavan, että mitä laajempi ruokalista, sitä parempi. Kun ruokalista on laaja, on ruoassa käytetty väistämättäkin vähemmän käsityötä vaativia tuotteita, vähemmän luovuutta ja vähemmän aikaa. Toisaalta, olen törmännyt esimerkiksi Krakovassa muutamaan ravintolaan, joissa oli kohtuullisen suuri ruokalista ja silti laadukas ruoka. Mutta olihan keittiössä kymmenen kokkiakin, mitä Suomen ravintoloissa harvemmin on.

Suomen kohdalla voisi melkein yleistää, että mitä laajempi ruokalista, sen matalampi ruoan taso on. Esimerkiksi Burger Jointissa on oikeasti hyvät hampparit, mutta listalla taitaa olla vain viisi vaihtoehtoa. Vastaavasti niissä paikoissa, joista löytyy saman katon alta pihvit, pastat, pizzat, sushit ja vielä se burgeri, saat todennäköisesti lautasellesi vain roskaa. Oletuksena tietenkin, että haet laatua, käsityötä ja elämyksiä, etkä pikaruokakokemusta.

Huikeat kotisivut, aktiivinen some

Markkinointi vaikuttaa merkittävästi siihen, kuka kävelee sisään ja kuka menee naapuriin. Hienot kuvat ja kertomuspohjainen tarina ravintolan aatteista ovat tapoja puhutella asiakasta jo ennen kuin hän on edes astunut sisään. Tässä kuitenkin voidaan mennä helposti metsään, luvataan liikoja ja annetaan olettaa jotain muuta, jolloin väistämättä voi syntyä jonkin sortin pettymys. Yhä useampi ravintola väittää tekevänsä kaiken itse, vaikka valmisteita on millä mitalla. Ei sillä, että valmisteet olisivat pahasta, mutta harhaanjohtaminen voi aiheuttaa kitkerän maun.

Somessa reagointiin kannattaa kiinnittää huomiota. Jos niin negatiivisiin kuin positiivisiinkin palautteisiin vastataan, voisi sanoa, että ravintola on kiinnostunut tekemään parhaansa ja silloin usko tuotetta kohtaan on parempi. Trollaaminen on sitten oma asiansa.

[/right]

[left]

Kaiken keskellä, parhaalla paikalla

Keskeiset liikepaikat ovat kalliita, joten niissä pitää jotenkin kattaa kustannukset – usein hakemalla suurta asiakasvirtaa. Jos mietin kaikista keskeisimpien sijaintien ravintoloita, on ne yleensä tarkoitettu koko kansalle, eikä esimerkiksi ruokaa harrastaville nautiskeliojille. Jos löytyy pallomeri ja puuhanurkka, niin nämä ovat selkeitä tekijöitä, joilla lapsiperhe viihtyy ja sen mukainen on myös ruokalista.

Ketjuravintola

Aihe on melkein tabu. Osa haukkuu ennen pienintäkään tulkintaa ketjuravintolat maahan, mutta kun perehdytään siihen, miksi niitä on olemassa, voidaan löytää jotain positiivisiakin asioita. Konsepti, joka toimii, tuottaa ja pitää asiakkaansa pääsääntöisesti tyytyväisinä, ei minusta kuulosta vääryydeltä. Kunhan et odottanut jotain muuta, kuin ketjuravintolalla on tarjota.

Ulkomailla jotkut hienommatkin ravintolat ovat ketjuuntuneet, koska siellä saattaa olla asian päälle ymmärtävää asiakaskuntaa. On kuitenkin hyvä korostaa, että pienet ja yksilölliset ravintolat ovat reagointikysyisempiä ja uniikkeja tuotteiltaan sekä palvelultaan. Yksityisissä ravintoloissa voi olla viikottain vaihtuva ruokalista niistä aineksista, jotka sillä hetkellä löytyvät tukkureilta ja jokainen henkilö on ainakin omasta kokemuksestani paljon henkilökohtaisemmin ravintolan toiminnassa mukana.

Itse tulen ravintola-alan yrittäjäperheestä ja ymmärrän, mikä etu ketjuravintoloilla on verrattuna pieniin paikkoihin. Edulliset sisäänostot mahdollistavat hinnan laskun, mutta sitten taas käsityötä ei ole missään muodossa, koska se on muuttuja. Pienissä paikoissa voi tuntua ylihintaiselta maksaa pääruuasta 3-5 euroa enemmän, mutta kun tietäisit mitä syöt, saatat ehkä olla enemmän kuin tyytyväinen. En siis sano, että ketjuravintolat olisivat aina menetetty tapaus, mutta useimmiten on parempiakin vaihtoehtoja tarjolla.

[/left]

[right]

[/right]

Jos puhutaan ravintola toiminnasta yleisesti, on tasalaatu todella haasteellinen tekijä. Aina on muuttujia, jotka vaikuttavat laatuun. Tasalaatu käsityöravintoloissa on tavallaan aika kallista, pitää olla pätevää henkilökuntaa paljon, jotta samat standardit säilyvät vuoden ympäri, eli silloinkin kun vakihenkilökunta on lomalla. Toisin sanoen, ei yhdestä käynnistä voi vetää ihan aina johtopäätöksiä.

Tässä listaa ravintoloista, jotka ovat omasta mielestäni varsin hyviä ja sijaitsevat Helsingin keskustassa. Olen käynyt kaikissa näissä paikoissa, joissain useaankin otteeseen, eivätkä nämä paikat ole missään paremmuusjärjestyksessä:

Emo
Fabrik
Fig
Gastro cafe kallio
Shelter
Sue Ellen
Corso
Olo Garden
Olo
Kung fu kitchen
Grön
Vihreä holvi
Penelope

Tässä vielä muutama ravintola, joissa on matalampi hintaluokka, mutta sijainti kuitenkin aivan keskustassa:

Burger Joint
Nood ramen
Fafas
Daddy greens pizza
Via tribunali
Linko
Enso 

Tähän olisin voinut listata vielä kasapäin ravintoloita, mutta postaus menee silloin ehkä vähän liian pitkäksi. Tulen tekemään erikseen jutun, jossa paneudun koko Suomen mittakaavassa ravintoloihin, kunhan aikataulu antaa myöten. Olen aikoinaan päätynyt lopputulokseen, ettei mikään ravintola ole koskaan valmis tai täydellinen, koska siellä vallitsevat muuttujat elävät ja niin myös asiakaskunta.

Onko sinulla ravintolasuosituksia? Otan niitä mielellään vastaan 🙂

0 vastausta

  1. Moikka Emmi,
   Ne paikat joihin en mene, niillä ei yleensä myöskään mene kovin hyvin.
   En halua vaikeuttaa kenenkään yrittäjän toimintaa, vaan enempikin auttaa 🙂

 1. Mainitsemasi ravintoloista useimmat ovat erikoistuneet tiettyjen maiden makuihin. Mikäli haet suomalaista arkiruokaa niin tutustu esim. Aino ravintolaan , Karnaan tai Savottaan. Näissä myöskin hintataso on aivan toista luokkaa eli todella edullisempia kuin esim. Farag, Olo yms. Ne myöskin ovat tavallisen Suomalaisen työtä tekevän kukkarolle varsin kalliita ja niissä käydään todella harvoin.

  1. MOikka Mia,

   Tämän jutun tarkoitus on syventyä hyvän ravintolan tuntomerkkeihin ja esimerkkinä olen nostanut esille paikkoja.
   Olen joskus kyllä käynyt esimerkiksi Ainossa ja onhan se hyvä. Tässä kuitenkin pyrin listaamaan ravintoloita joissa olen kirjoittanut.
   Tottakai voisin listata suuremmankin määrän ravintoloita, jotka ovat hyviä, mutta ilman että voin linkata kertomuksiini, ei se tuota välttämättä lukialle arvoa.

   Tulen tekemään erikseen ravintola listauksen, johon kerään ideoita tällä hetkellä. Siinä tulee olemaan omat kategoriat kullakin ravintola tyypillä. Esimerkiksi pohjoismaalainen, Italialainen, Hinta/laatu, etc..

   Kiitos vinkeistä Mia 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?