Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Näin onnistut – Petit tender

helppo resepti petit tenderille
petit tender valmistus

Vaikka olen aiemminkin kirjoittanut petit tenderistä, aion tehdä sen uudemman kerran. Tätä uniikkia ja hienoa lihaa voi kypsentää myös grillissä kohtuullisen pienellä vaivalla ja se onkin tämän jutun aihe.

Ensimmäinen vaihe lihan kun lihan valmistuksessa on sen metsästäminen – tässä tapauksessa kaupan lihatiskiltä. Tutki siis hyvin varustettujen markettien ja palvelutiskien tarjonta. Suosi paloja, joista on jo poistettu kalvo, muuten sinulla on ainakin yksi työvaihe enemmän. Jos lihassa on rasvaa, ei se ole ongelma, kun kypsennetään lihaa kaasugrillissä.

Kun petit tender on hankittu, voi pohtia maustamista. Vaikka usein sanotaan, ettei hienoja ruhonosia tarvitse maustaa muuten kuin suolalla ja pippurilla, pätee tämä mielestäni silloin, kun liha on esimerkiksi Angusta tai Waguy-rotua. Silloin lihassa oleva rasva maistuukin hyvälle, kun itse lihassa ei ainakaan fileen kohdalla ole juurikaan makua. Kun kyseessä on tällä kertaa kotimaisen eläimen liha, jossa ei ole paljoa rasvaa, valikoin mausteeksi rub-mausteseoksen. Voit toki tehdä omaan makuusi sopivan grillimausteseoksen myös, mutta valmiilla mausteseoksella et voi ainakaan epäonnistua. Yleensä olen viimeistellyt lihan hieromalla pintaan lopuksi vielä hiukan öljyä, mutta se ei ole välttämätöntä, joten jätin senkin pois reseptistä.

Grilli kuumaksi ja eikun menoksi. Laitoin alkuun kaasugrillin niin kuumaksi kuin mahdollista, jonka jälkeen hankaan kevyesti grillipinnat, jotta mahdollinen lika tuhkaantuu. Sitten on aika iskeä liha grillivastuksille, minkä jälkeen siihen ei tarvitse koskea hetkeen. Kun kypsensin noin 400 gramman lihaa kannen alla, sai liha kypsyä kummaltakin puolelta noin kolme minuuttia. Jokainen grilli kuitenkin kypsentää vähän erilailla, joten kannattaa tarkkailla lihan kypsymistä. Petit tender on siitä oikein mukava liha, että se kypsyy hiukan hitaammin kuin tavanomainen filee, joten pelivaraa on enemmän.

helppo resepti petit tenderille

Kun olet lopulta saanut lihasi haluttuun kypsyyteen, annetaan sen vetäytyä 5-10 minuuttia, ennen kimppuun käymistä. Lihan voi kääriä folioon, jolloin se jäähtyy vähemmän vetäytymisen aikana. Lihan voi vetäyttää myös paksun keittiöpyykeen alla.

Kun on maltettu hetki odotella lihan vetäytymistä, saa vihdoin käydä kiinni. Tarjoile haluamiesi lisukkeiden kanssa!

Petit tenderin valmistus

Tarvitset:
1 kpl petit tender (noin 400 g)
3 rkl rub-mausteseosta
viimeistelyyn suolaa, mikäli mausteseoksessa ei ole sitä

Valmista näin:
Avaa liha paketista ja poista siitä kalvot. Hiero sitten pintaan rub-mausteseos ja anna hetki hengittää. Siirrä liha kuumaan kaasugrilliin ja sulje kansi, anna kypsyä noin 2 – 3,5 minuuttia per puoli, riippuen kimpaleen koosta ja grillin tehosta. Käännä sitten ja tunnustele lihan kypsyyttyä: hiukan kimmoisa tarkoittaa, että sisällä on vielä mehevyyttä, mutta jos jousto puuttuu, liha on saattanut kypsyä hiukan liikaa, joten kypsennä vähemmän aikaa kääntämisen jälkeen. Nosta sitten liha grillistä ja anna sen vetäytyä esimerkiksi folion tai pyyhkeen alla 10 – 15 minuuttia. Leikkaa valmis petit tender vastasyin viipaleiksi ja tarjoile heti, ettei liha jäähdy.

Katso myös reseptivideo, jossa näet käytännössä, miten kaikki tapahtui.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?