Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Näin onnistut mokkapaloissa

mokka palat

Tiesitkö, että mokkapalat ovat Suomen googlatuin resepti? Ei toisaalta ihme, ovathan nämä kaakaoiset kahvilla kostutetut ja suklaalla kuorrutetut ruudut superhelppoja valmistaa. Reseptejä mokkapaloille on monia, ja tällä kertaa perehdyn syvemmin onnistuneiden mokkapalojen anatomiaan – oli resepti sitten mikä tahansa.

[left]

Toisesta suklaisesta klassikosta, mutakakusta poiketen, mokkapalat ovat kuohkeita ja pehmeitä. Rakenteen tulisi siis olla mokkapalaksi tunnistettava, jotta sitä voidaan kutsua mokkapalaksi. Kuohkeissa leivoksissa on omat haasteensa, esimerkiksi liian monen ainesosan lisääminen johtaa rakenteen muutoksiin, jolloin mokkapala muuttuukin suklaakakuksi. Mokkapala reseptin ainesosat ovat varsin yksinkertaiset, jolloin yksittäisten raaka-aineiden merkitys kasvaa. Myös raaka-aineiden työstäminen tuo merkittävää lisäarvoa, esimerkiksi voin paahtaminen antaa huomattavasti syvemmän maun kuin voi sellaisenaan.

Mitä jauhoja? Vehnäjauhoista mokkapalat syntyvät helpoiten niiden hyvien ominaisuuksien ansiosta. Voit kokeilla myös spelttijauhoja, tai tarvittaessa gluteenitonta jauhoseosta. Kannattaa myös huomioida, että jauhoista tulee mauttomampia, mitä vanhempia ne ovat. Kannattaa siis leipoessa suosia mahdollisimman hiljattain jauhettuja jauhoja.

[/left]

[right]

pähkinäiset mokkapalat

[/right]

[left]

perinteiset mokkapalat

[/left]

[right]

Sokeria tarvitaan optimaaliseen rakenteeseen ja makuun. Kokeile vaihteeksi vaalean sokerin sijaan ruokokidesokeria, jossa siis melassi tuo astetta syvemmän maun. Käyttäisin mielelläni hunajaa leivonnassa enemmänkin, mutta esimerkiksi munat eivät vaahtoudu hunajan kanssa yhtä kauniisti kuin kiteytyneen sokerin kanssa.

Kuuluuko mokkapaloihin aito suklaa? On reseptejä, joissa sitä ei ole, mutta optimaalisempaan lopputulokseen pääsee, kun joukossa on kaakaojauheen lisäksi hiukan suklaatakin. Kaakaovoissa on maullisesti oma syvyytensä, joka tuo pientä eroa lopulliseen leivonnaiseen.

Tyypillisesti mokkapaloihin tulee suklaakuorrute jonka päälle sopii myös loistavasti koristelu. Tämän reseptin kohdalla käyttäisin jotain muuta kuin strösselejä. Myös kahvi on kuorrutteessa ehdoton, kunhan muistaa keittää tarpeeksi vahvaa kahvia.

[/right]

[left]

Maukkaat mokkapalat

Tarvitset:
4 kananmunaa
100 g ruokokidesokeria
180 g spelttivehnäjauhoja
50 g kaakaojauhetta
100 g voita
100 g tummaa suklaata
100 g maitoa

Kuorrute:
50 ml vahvaa kahvia
50 g voita
30g sokeria
30 g kaakaojauhetta
100 g tummaa suklaata
2 g suolaa

Valmista näin:
Paahda voi ruskeaksi ja lisää joukkoon maito, suklaa pieneksi leikattuna. Sekoita tasaiseksi, mutta älä pidä lämmöllä, jottei suklaa leikkaa. Vaahdota munat ja sokeri ja lisää vaahto haalean suklaamassan joukkoon. Lisää mukaan myös jauhot ja kaakaojauhe siivilän läpin. Ripottele vielä suola joukkoon ja nostele massa sekaisin.

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 160 asteessa 40 minuuttia. Nosta sitten jäähtymään ja tee sillä välin kuorrute. kiehauta kahvi, sokeri, kaakaojauhe, voi, suola ja suklaa, vakaa sitten tasaiseksi. Kaada suklaakastike jäähtyneen taikinan päälle.

Koristele haluamallasi tavalla. Pähkinät, valkosuklaa ja kesäiset kukat toimivat loistavasti, mutta hyvin pelkistetty mokkapalakin voi näyttää tyylikkäältä.

Ja sitten ei muuta kuin nautiskelemaan! 🙂 ps. tällä ohjeella tulee ohuita mokkapaloja, tuplaa resepti jos kaipaat paksumpia.

[/left]

[right]

suklaamokkapalat

[/right]

5 vastausta

  1. Vaikuttaa herkulliselta, taidan kokeilla! Leivinjauheen määrä puuttuu ohjeesta, samoin vaniljasokeri. Paljonko niitä tulisi laittaa? Paistolämpötila ja -aika ovat erilaiset reseptissä ja videossa. Kumpikohan niistä oikea?

    1. MOikka Mari,

      kokeile vaikka 1/2 tl vaniljasokeria ja saman verran leivinjauhetta.
      Mokkapalan voi jättää kosteammaksi eli kokeile vaikka ensin 30 minuutin kypsennyksellä. Kypsennysaika riippuu paljolti taikinan paksuudesta, eli jos on iso pelti ja laaja pelti niin kypsennys aika on myös lyhyempi. Mennäänkö näillä?

      1. Tämä selvensi asiaa, kiitos! Jaa niin, ja sitä vielä mietin, että tuleeko kuorrutteeseen sokeria? Jotenkin olin videolta näkevinäni, että olisit omaasi laittanut…

        1. MOikka Mari,
          Kuorrutteesee voi laittaa pikkusen sokeria 🙂 Lisäsin sen ohjeeseen kun oli jäänyt pois reseptistä.
          Kiitos muistutuksesta!

  2. Kiitokset tarkennuksesta. 😊 Vielä en ehtinyt tätä tehdä, mutta kunhan ilmat vähän viilenevät, niin napsautan uunin päälle ja kokeilen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?