Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Näin löydät sopivat keittiöveitsen

Yhteistyössä Veitset.fi

 Aina silloin tällöin minulta kysytään suositusta hyvälle keittiöveitselle, kun halutaan ostaa kotiin jokin vähän laadukkaampi veitsi tai antaa sellainen lahjaksi. Tähän ei valitettavasti ole yhtä oikeaa vastausta. Sopivan veitsen valintaan nimittäin liittyy monta tekijää. Juttelin taannoin Veitset.fi -verkkokauppaa pitävän Elmerin kanssa keittiöveitsistä. Elmer on myös taustaltaan kokki ja olemmekin molemmat vahvasti sitä mieltä, että ei ole ihan saman tekevää, millä sahalla sitä ruokaansa käsittelee.

Jos laitat paljon ruokaa ja haluat muutenkin panostaa ruokasi laatuun, kannattaa ennen veitsiostoksille suuntaamista miettiä veitsitarvettasi vähän tarkemmin. Veitseen ja sen huoltoon kannattaa ainakin jonkin verran panostaa jo siinäkin mielessä, että tylsällä ja huonosti muotoillulla veitsellä sattuu herkemmin haavereita. Vaikka kurkun saa halkaistua vaikka saksilla, mutta jos leikkauspinta on epätasainen, kurkku vettyy nopeammin eikä sitä ole enää niin mukava syödä. Terävällä veitsellä leikattu vihannes säilyy tyyppillisesti myös pidempään kuin tylsällä leikattu. Sipulistakin irtoaa enemmän kitkerää nestettä, jossei terä ole toivotussa kunnossa.

keittiöveitset

Oikeanlaisen veitsen valintaan vaikuttaa oleellisesti käyttötarkoitus. Erimallisia veitsiä on paljon, eikä kaikkia niistä tarvitse välttämättä haalia itselleen. Esimerkiksi hyvällä kokkiveitsellä (kuten kuvassa yllä kiinalaistyylinen Nakiri) sekä pienemmällä vihannesveitsellä (kuten kuvassa Katsunen pikkuveitsi) pääsee jo pitkälle. Jos kuitenkin harrastaa vaikkapa kalastusta, voi fileointiveitsi tulla ihan todella tarpeeseen. Kotileipurin arsenaaliin voi kuulua kondiittoriveitsi tai paljon riistaa käsittelevälle boningveitsi. Veitset.fi-sivuilla löytyy kattava opas erilaisten veisten tunnistukseen ja niiden käyttötarkoitukseen, johon kannattaa tutustua.

Se, minkä valmistajan veitseen päätyy, on pitkälti makuasia. Veitsissäkin näkyy tiettyjä trendejä, esimerkiksi Globalin veitsiä on viimevuosina vilahdellut lähes jokaisessa kokkiohjelmassa. Kun tiedät, mihin käyttötarkoitukseen olet veistä hankkimassa ja minkä mallinen sen tulisi olla, ratkaisee lopullisen valinnan eri merkkien välillä se, mikä sopii omaan käteen ja miellyttää silmää.

Joidenkin veisten hinnat hipovat pilviä, mutta laadukkaankaan veitsen ei välttämättä tarvitse olla kallis. Esimerkiksi tämä kuvassa oleva hiiliteräksiseen varteen taottu Nakiri-veitsi. Hintaa kyseisellä veitsellä on 69 euroa, mutta terän ja metallin laatu on samaa kuin useamman sadan euron veitsissä. Kun lisätään veitseen muotoiltu varsi ja koristetaonta reunoihin, alkaisi tämänkin veitsen hinta nousta roimasti.

veitset teroitus

Laadukaskin veitsi kuluu käytössä väistämättä. Siksi veitsestä täytyy pitää huolta, muuten on ihan sama, jos leikkaisikin niillä saksilla 😀 Veitset pysyvät hyvinä, kun ne muistaa teroittaa tarpeeksi usein. Teroittimia löytyy niitäkin monia erilaisia, koneellisista tavallisiin teroituspuikkoihin. Yleensä teroitus kannattaa aloittaa timanttiteroittimella tai jollakin muulla karkealla teroittimella. Jos terä on tarpeen viimeistellä siistiksi, käydään veitsen terä vielä timantin jälkeen läpi posliinipuikolla tai hiomakivellä. Veitset kannattaa pestä aina heti käytön jälkeen ja mieluiten käsin. Tiskikoneeseen laitettavat pesuaineet kovettavat pesuveden kuluttaen veitsen pintaa. Muista myös kuivata veitsi huolellisesti pesun jälkeen.

Nämä postauksen kuvien veitset ja hiomapuikot on saatu Veitset.fi -verkkokaupasta, jossa on erityisen kattava valikoima laadukkaita keittiöveitsiä ja -välineitä.

hiomakivi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?