On ollut hauska huomata, että ihan lähellä omaa kotiani asuu muitakin bloggaajia. Työni yksityisyrittäjänä voi ajoittain tuntua vähän yksinäiseltä, joten muiden bloggaajakollegoiden tapaaminen silloin tällöin on todella kivaa. Lähin blogikollegani asuu ihan parin kadun päässä ja tutustuin häneen jo oman blogini alkumetreillä. Irman ihannekakku -blogi on varmasti monelle leipojalle tuttu. Irma leipoo kaikkea suolaisesta makeaan ja erityisesti Irma tunnetaan taidokkaista kakuistaan sekä upeista macaron-leivoksista. Joku voi muistaa hänet myös koko Suomi leipoo ohjelmasta, jonka jälkeen hän on tehnyt hetken töitä ihan oikeassa leipomossakin.
Tässä yhtenä sunnuntaina piipahdin Irmalla kuvaamassa videon siitä, kuinka macaronit valmistuvat. Macaron-leivokset ovat olleet viimevuosina todella suosittuja pikkumakeita tarjottavia kahvipöydässä tai juhlissa. Hyvin tehdyt macaronit maistuvat muultakin, kuin sokerilta ja ne näyttävät kauniin ja tasaisen pyöreiltä. Näissä leivonnaisissa on helppo epäonnistua ja niiden valmistaminen vaatiikin tarkkuutta sekä muutaman niksin, jotka Irman kanssa kuvasimme videolle muitakin leipojia hyödyttämään. Huom alla olevassa reseptissä ei ole ohjetta täytteelle mutta kukin voi sen soveltaa omaan makuunsa sopivaksi ja tietenkin Irmalta voi aina tilata leipomuksia jossei raaski itse tehdä 🙂
Vihjeet onnistuneisiin macaronsseihin
- Vanheta valkuaiset yönyli
- Mittaa ainekset tarkasti ja siivilöi manteli – tomusokeri seos useampaan kertaan
- Valkuaista tulee vaahdottaa jatkuvasti kunnes sokeriliemi on lisätty
- Vaahdota kunnes seos on alle 40 asteista (sokeriliemen jälkeen)
- Lisää sokeri-valkuaisvaahto kolmessa osassa manteli-tomusokeriseokseen ja massan tulisi hitaasti valua lastasta
- Väriä saa on runsaasti valkuaisessa joka hierotaan mantelu-tomusokeri sekoitukseen
[left]
Irman Macaron-leivokset
Pohja :
80 g mantelijauhoja
80 g tomusokeria
29 g valkuaista ja väriainetta n. 4 tippaa
Marenki
29 g valkuaiasta
8 g sokeria
Sokeriliemi
80 g sirosokeria
27 g vettä
Edellisenä iltana erottele valkuaiset puhtaaseen kuivaan kulhoon ja peitä pölyltä-
Aloita ensin mittaamalla ainekset tarkasti eri astioihin.
Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri yhteen ja siivilöi ne min 3 kertaaan tai aja ne läpi tehosekoittimessa, jonka jälkeen siivilöi ne vielä kerran. Lisää 29 g valkuaisia väriainetta esim 4 tippaa , mutta niin paljon etttä saat sekoitetusta valkuaisesta tumman väristä. Liitä värjätty valkuainen hieromalla värivalkuainen siivilöityyn mmanteli-tomuseokseen
Vatkaa toinen 29 g valkuaista ensin hiljaiselle pieneksi vaahdoksi, lisää sokeri joukkoon ja vatkaa kunnes saavuttaa kuohkeuden ja vispilään jää huippu marengista. Pidä vatkain koko ajan käynnissä , vaahto ei saa laskea
Samaan aikaan laita sokeriliemi kiehumaan ja keitä kunnes saavuttaa 120 astetta.
Liitä sokeriliemi kaataen se ohuena nauhana marenkiseokseen , pidä vatkain nopealla vatkauksella. Hellitä vähän kun olet saanut sokeriliemen sekaan ja jäähdyttele vatkattu marenki 37-40 asteeseen.Kun marenkiseos on kädenlämpöistä, voit sekoittaa sen mantelijauho-tomu väri seokseen. Kääntele ja hiero se 3 osassa.
Kääntele sen jälkeen seosta lastalla kääntäen ja vetäen kunnes lastasta Laskeutuu jatkuvana paksuna nauhana massa ja näet koko massan myös laskeutuvan sileäksi. Pursota 1 cm halkaisijlaltaan olevalla tyllalla pellille kohtisuoraan ylhäältä pieniä pyörylöitä. Anna kuorien kuorettua 30-60 min tai kunnes tunnet että se on pinnalta kuiva.
Paista 140 asteessa kiertoilmalla 14 min. Resepti on peräisin irman blogista 🙂
[/left]
[right]
[/right]
Kun valkuaiset erotelaan, mihin ne laitetaan yöksi, jääkaappiin vai huoneen lämpöön?
Moikka,
Tyypillisesti kylmään mutta tiedän monia leipureita jotka nostaa aamulla aikaisin valkuaiset huoneen lämpöön jotta ne vaahtoutuu paremmin.
Toivottavasti tämä auttoi?
terv. ALexander