Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Mustikkapiirakka | Perinteinen ja helppo resepti

Vaikka Suomessa leivotaan yhä kansainvälisemmin ja trendien mukaisesti eri maiden herkkuja, on perinteinen mustikkapiirakka yhä todella suosittu kesäherkku makeannälän iskiessä. Pian on taas se aika vuodesta, kun metsät ovat pullollaan makoisia mustikoita. Olen jo käynyt aamulenkeillä vahtimassa, kuinka vihreät raakileet kehittyvät. Meillä on kuitenkin pakastimessa vielä hyvin mustikoita, enkä voinut vastustaa leivontavimman iskiessä kunnon klassista mustikkapiirakkaa. Ei siinä muu auttanut, kuin kääräistä hihat ja ryhtyä leivontaan.

Mustikkapiirakka ja sen monet muodot
Erilaisia versioita mustikkapiirakasta löytyy monia. Jos tykkää kiinteämmästä, tortun kaltaisesta piirakasta, vaahdotetaan ensin voi ja sokeri. Tällöin piirakkapohjaa voi kutsua murotaikinaksi. Jos sen sijaan haluaa piirakasta höttöisemmän, aloitetaan leipominen vaahdottamalla kananmunat ja sokeri, jolloin piirakkapohjaa kutsutaan vaahtotaikinaksi. Monet lisäävät piirakkaan lisäksi lämmittäviä mausteita, kuten kanelia tai kardemummaa.

Tykään itse laittaa marja- ja omenapiirakoiden pintaan murukerroksen, eli krumblen. Tässä suhteessa oma luottoreseptini eroaa kaikkein perinteisimmistä mustikkapiirakkaversioista. En löytänyt ainakaan vaalimani lähes 100 vuotta vanhan keittotaitokirjan kellastuneilta lehdiltä piirakkaa krumblen kera. Jotkut lisäävät pintamurun sijaan piirakkaan rahka- tai kermaviilikerroksen. Tämä sopii mielestäni mustikkapiirakkaan erityisesti silloin, kun sitä ei ole tarkoitus tarjota vaniljakastikkeen kanssa.

[left]

Perinteinen mustikkapiirakka

Tarvitset:
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
3-5 dl mustikoita

Pintamuruun:
50 g voita
1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia

Valmista näin:
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää joukkoon kananmuna ja sekoita hyvin. Siivilöi seokseen jauhot, suola, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Nostele taikina sekaisin ja kaada se sitten voideltuun piirakkavuokaan (tässä vuoan koko oli 27 cm x 17 cm). Levitä sitten mustikat piirakkapohjan päälle tasaisesti.

Valmista pintamuru: nypi kaikki ainekset sekaisin ja ripottele piirakan pinnalle. Paista piirakkaa 200 asteessa 30-35 minuuttia.

[/left]

[right]

[/right]

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?