Vaikka olenkin aika kansainvälinen kokkailuissani, moussakan teko on jäänyt vähälle. Se voi johtua siitäkin että munakoiso on niin kallista suomessa että se kuluu alta aikayksikön. Muistelen yllättyneeni eräässä lounaspaikas siitä kuinka hyvää lasagnen kaltainen munakoiso-peruna vuoka olikaan. Sittemmin työkaverini joka oli italialainen kokki tokaisi sen olevan moussakaa. Kyseistä ruokaa sai ympäri eurooppaa lounaspaikoista ja se saattoi olla yhtä suosittua kuin lasagne suomessa. Okei, se moussaka jota silloin nautin oli karitsan lihaan tehtyä ja valkokastikkeessa oli fetaa joukossa. Tämä ei ehkä ole perinteisin tapa mutta maku jätti lähtemättömän vaikutuksen. Pohdin sittemmin että miksi reissussa tämäkin ruoka maistui niin erillaiselle ja luulen että yksi syy on mausteissa.
Se mitä en tiennyt ennen pientä googlailua oli että arabiassa tämä ruoka tunnetaan kasvisruokana jossa on mm. papuja. Samoin se että moussaka on äärimmäise suosittu ruoka koko lähi-idässä välimeren lisäksi. Okei, olen joksus pohtinut että olisiko melanzane saanut alkunsa tästä ruuasta aikanaan? hankala sanoa.
Luulenpa että reseptejä on tästäkin klassikosta yhtä monta kuin kokeja. Menemättä omiin ajatuksiin sen enempää, tässä olisi resepti joka on varioitu tarpeeksi yksinkertaiseksi suomalaisien markettien tarjontaan nähden.
Moussaka aka musaka
valkokastike
5dl maitoa
3rkl vehnäjauhoa
3rkl rasvaa
muskottipähkinää (aivan must että lopullisen ruuan maku on kohdillaan)
suolaa
Sulata voi, lisää jauho, kuumenna maitoa ja lisää se pienissä erissä jatkuvasti sekoittaen jauhoihin. Keitä hiljalleen n. 5 min ja mausta muskottipähkinällä ja suolalla. Anna kastikeen jäähtyä hyvin ennen käyttöä.
Jauhelihakastike
1rsa jauhelihaa
2 sipulia
1,5prk tomaattimurskaa
1prk tomaattipyrettä
2rkl kuivayrttejä
1tl kanelia (tämä on se salainen mauste!)
suolaa
Kuori ja kuutioi sipuli. Kuumenna pannulle ja paista jauheliha, kun jauhelihasta on rasva sulanat, lisää sipulit ja paista ne. Lisääs sitten tomaattipyre ja lopuksi tomaattimurska. laske lämpötila minimii ja lisää kuivayrtit, kaneli, suolaa. Nosta lämmöltä ja anna jäähtyä ennne käyttöä. Jos kastikkeen saantu tuntuu pieneltä, tätä voi hyvin jatkaa tuoreeltaan naputetuilla tomaateilla.
2 perunaa (jätä peruna pois halutessa, sen kypsyminen vie nimittäin tovin)
2 munakoiso
1ps juustoa
öljyä
pese perunat ja munakoiso. Viipaloi ne. Suolaa munakoisot ja laita painon alle hetkeksi. Puristele sitten irronut neste pois. Lado sitten kerroksittain jauhelihakastiketta, perunaa ja munakoisoa. Viimeiseen kerrokseen, valkokastike johon sekoitat juuston joukkoon. Paista uunissa 160-170 asteessa n. puolitoista- 2 tuntia. Anna moussakan jäähtyä vielä tovi ennen tarjoilua, niin maut tasaantuvat ja tarjoile sitten.