Kaupallinen yhteistyö:
Swiss Diamondin maahantuoja Mastermark Brands Oy
Näin ajansaatossa olen lukuisia pannuja ehtinyt tuhota kuin huoltaa. Tarkentaisin tähän vielä että ammattikeittiöissä pannuja kuluu huomattava määrä ja siellä erottuu yleensä jyvät akanoista.
Laadukas paistinpannu on varmasti yksi tärkeimmistä keittiövälineistä niin kotikokille kuin ammattikokillekin. Erilaisia pannuja on markkinoilla monia, ja niillä on erilaisia käyttötarkoituksia. Hyvänkin pannun voi onnistua pilaamaan helposti (kyllä, olen pilannut itsekin pannun jos toisenkin), jos ei niitä huolla ja käytä tarkoituksen mukaisesti. Ammattikeittiössä pannuja toki kuluu paljon, kun niiden käyttöaste on kova. Toisaalta siinä myös oppii nopeasti, millainen pannu sopii mihin tarkoitukseen.
Hiiliteräs ja valurauta, nämä kaksi pannutyyppiä on tarkoitettu enemmän tai vähemmän proteiinien paistamiseen. Kananmunat, broileri ja punainen liha yleisesti kypsyvät ja saavat kauniin paistopinnan hyvin lämpöä varaavilla pannuilla. Kääntöpuolena hiiliteräs ja valurautapannuilla on se, että ne täytyy rasvapolttaa säännöllisesti, paistamisesta nousee melkoinen käry ja ne painavat usein paljon (varsinkin valurautaiset pannut). Saippuaa ei kannata käyttää puhdistukseen ollenkaan, sillä se voi pahimmillaan ruostuttaa pannun. Näissä pannuissa ei myöskään kannata valmistaa pastaa tai risottoa tai muita liemipohjaisia ruokia, joiden joukkoon rasvapinnoite vähitellen saattaa liueta. Kaikenlaiseen paistamiseen ja käristämiseen sen sijaan ne ovat aivan parhaita. Valurauta- ja hiiliteräspannujen tulee antaa kerätä lämpöä pitkään, jotta ne todella toimivat halutulla tavalla.
Pinnoitepannut laskisin omaan kategoriaansa. Yhä vielä on kuulee, kuinka vaarallista pinnoite on, vaikka säädökset pinnoitetta kohtaan ovat tiukentuneet paljon. Optimaaliseen paistoon täytyy pinnoitepannuillakin varata riittävästi lämpöä, mutta se ei vie yhtä paljon aikaa kuin edellämainituilla pannutyypeillä. Jotta saat parhaan hyödyn irti pinnoitepannusta, lämmitä pannua ensin tasaisesti keksilämmöllä, nosta sitten hieman vielä lämpöä ja aloita minkä paistaminen. Paistaminen vie hetken, mutta sotkua ei juuri synny ja pannun puhdistus onnistuu kädenkäänteessä. Käytännössä pinnoitepannuille sopivat kevyet pesuaineet.
Aiemmin mainittujen lisäksi on olemassa myös ruostumattomasta teräksestä tehtyjä pannuja, jotka ovat todella suosittuja esimerkiksi Aasiassa ja USA:ssa. Teräspannut ovat käytännössä ikuisia ja sopivat kaikkeen ruoanlaittoon. Pienellä opettelulla ja kokeilulla oppii hallitsemaan myös rosteripannun ja pääsee varmasti onnistuneeseen lopputulokseen . Esimerkiksi pihvin tai kananmunan paistamiseen kannattaa kuumentaa pannua ensin tasaisesti hyvä tovi, lisätä sitten pannulle paistorasvaa ja perään itse paistettava ruoka-aine. Rasvaa saa käyttää runsaammin, mutta tämä pannutyyppi kestää hyvin metallisia työvälineitä, kun taas pinnoitepannu saattaa niistä kärsiä. Teräspannulla voi hyvin tehdä niin risottoa, kastikkeita kuin pasta-annoksiakin.
Mikä ihmeen Sveitsin timantti eli Swiss Diamond?
Euroopan markkinoilla on ollut iät ja ajat erilaisia toimijoita, joista osa haluaa tuoda markkinoille astetta hienostuneempia ja laadukkaampia pannutyyppejä. Vaikka moni voisi kuvitella, että kaikki tunnetut ja kalliit pannumerkit ovat hintansa väärti voi kyseessä usein olla enemmänkin mielikuva kuin oikea laatu. Swiss Diamond kuitenkin panostaa tuotteisiinsa laadukkailla komponenteilla: Swiss Diamondin pannujen rungoissa käytetään joko tukevaa valettua alumiinia tai kerrostettua (rosteri-alumiini-rosteri) ruostumatonta terästä. Swiss Diamondin pinnoite on tehtaan itsensä kehittämä timantilla vahvistettu patentoitu pinnoite eikä sitä ole ostettu alihankintana ulkopuolelta, kuten alalla on yleensä tapana. Laadukkailla tuotemerkeillä on usein myös pitkä historia, mutta varsinkin pinnoittamattomien tuotteiden osalta elämme Suomessa pienessä kuplassa – olemme unohtaneet taidon käyttää pinnoittamattomia paistinpannuja, koska pinnoitettujen käyttö on niin helppoa. Yleensä vain myyjä tai alan ympärillä työskentelevä tietää, mihinkä pitäisi pannuostoksilla kiinnittää huomiota, jos hekään.
Mikä pannu sopii minulle?
Ahkeralla kotikokilla kannattaa olla vaikka jokaista erilaista pannua ja useampana kappaleena. Silloin voi parhaiten optimoida pannujen erilaiset käyttötarkoitukset. Arkisemmin kokkaava saattaa tarvita yhden laadukkaan multitask-pannun, joka toimii ja puhdistuu vaivatta, esimerkiksi pinnoitepannu. Kuitenkin, jos keittiössä tulee vietettyä paljon aikaa ja haluaa säästää pinnoitepannua pahimmalta rasitukselta, suosittelen teräspannua. Se toki vaatii vähän totuttautumista ja opettelua, sillä ensimmäisillä paistokerroilla saattaa kananmunat tarttua vähän kiinni. Kuitenkin kun pannusta pääsee jyvälle, tulee siitä hyvä kaveri keittiöön.
Mihinkä minä suosin pinnoitettua pannua?
Nopea arkikokkaus, varsinkin kun kyseessä on helppokäyttöisyyttä arvostava kuluttaja. Minulle se voisi olla aamupala, kun haluan kaiken samalla pannulla syntyväksi. Tietenkin pinnoitettu pannu on loistava esimerkiksi pähkinöiden tai siementen paahtamiseen, koska voit käyttää suhteellisen matalia lämpöjä tarkasti. Samoin ruuat joissa tarttumisriski on korkea, on tämä niihin äärimmäisen hyvä. Esimerkiksi juuston paistaminen leivän pintaan onnistuu selkeästi helpommin tällä kuin muilla pannutyypeillä. Verraten muihin pinnoitettuihin pannuihin, tässä on kolme kerrosta patentoitua pinnoitetta jonka pitäisi kertoa jotain laadusta. Tietenkin suositeltavaa on käsinpesu ja puisten työvälineiden käyttö.
Entä teräspannu, mihinkä se tarkalleen soveltuu?
Joskus nuorempana pohdin, miten tällä paistetaan, kun näin että joku kansainvälinen tv-kokki teki tällä pannulla munakkaan ja itse vain poltin semmoisia, olin ymmälläni. Vasta työelämässä käydessäni, sain tuntumaa siihen, kuinka teräspannua tulisi käyttää. Itse asiassa, teräspannu on ehkä monipuolisin pannu, jonka käyttö vaatii pientä harjoittelua. Näin hyvänä esimerkkinä, juuri kanamunan paistaminen teräspannulla kertoo paljolti, osataanko pannua käyttää. Samoin se että tämä pannu kestää juurikin korkeita lämpöjä mutta myös matalia. Kastikkeiden, risottojen ja pastojen valmistus on tässä pannussa äärimmäisen fiksua, koska pinnoite ei irtoa tästä, koska semmoista ei ole. Ainoa missä teräspannun kauneutta voidaan kolhaista on että joku polttaa rasvaa vahingossa pannuun, jonka jälkeen pannuun jää ruskea kuvio. Tämänkin kuvion saa irti, mutta hankaaminen voi viedä tovin. Näin yleisesti tämän pannun etu on monipuolisuus, se sopii kaikille liesityypeille, siinä voi käyttää kaikkia työvälineitä ja pannun voi heittää vaikka tiskikoneeseen, eivätkä ne verota pannun käyttöikää.
ERILAINEN PIPPURIPIHVI TERÄSPANNULLA
n. 400g sisäfilettä tai ulkofileetä ohuemmasta päästä
1 prk creme fraicea
0,5dl lihalientä
4cl konjakkia tai pippurisnapsia
1rl sinappia
2rkl kapriksia
30g voita
suolaa, mustapippuria myllystä
Kuumenna teräspannua ja lisää voi pannuun. Kun voi ruskistuu, lisää siihen haluamisia kokoiset lihapalat. Anna paistua rauhassa muutama minuutti puoleltaan ja käännä vasta kun on hyvä väri pinnassa. Paista sitten toinenkin puoli ja reunat, ne tuottavat lisää makua. Paistoin yhteensä n.5-6 minuuttia ja aivan lopussa lisäsin runsaasti mustapippuria suoraan myllystä. Lisää sitten pannulle konjakki ja lihaliemi, keitä kunnes paksunee. Lisää sitten creme fraice, sinappi, kapris ja sekoita. Kun seos hiukan kiehuu, maista ja lisää joukkoon haluamasi määrä suolaa. Tarjoile valmis annos pekoniin rullattujen papujen ja vastaleikatun lihan kera.
Mistä näitä pannuja saa? Verkkokaupasta tai hyvinvarustetuista tavarataloista.
Minä olen ammatiltani kokki ja teen myös kaiken ruuan kotona itse alusta loppuun, sinapista, paholaisen hillosta aina leipiin ja nuudeleihin asti, siis kaiken minkä vaan voi.
Kirjoituksesi oli hyvin asiallinen ja johdonmukainen ja vahvisti entisestään omia käsityksiäni pannun valinnassa. Olen käyttänyt vuosia niin töissä kuin kotonakin rosteripannuja, koskaan en vaihda pois enkä muunlaisia pannuja enää edes omista.