Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Mikä alypuhelin on oikeasti hintansa väärti? ruokakuvaajan näkökulma

*tekstissä voi olla huomattava määrä kirjoitusvirheitä 🙂

Näin alkuun, tässä yllä olisi kännykkäkuvia jotta päästään kontekstiin, mitä luurilla voi saada aikaiseksi.

Toki makuasioista on paha kiistellä ja varsinkin kun minä teen erillaisten toimioitten kanssa yhteistyötä. Kaikesta tästä huolimatta, olen jo jonkin aikaa saanut kyselyitä, minkä puhelin olisi hintansa väärti. Nykyään kun laadukkaan älypuhelimen hankinta voi olla yli 1000€ investointi.

Lähtisin tässä aivan alkuun selvittämään mihinkä kuluttaja käyttää puhelintaan ja liittyykö se työntekoon.

Näin yleisesti liikeelämässä, älypuhelin on kuin rannekello. Älypuhelin rikkinäisellä näytöllä ei anna kovin vakuuttavaa henkilöstä, joka on yksi syy suosia astetta laadukkaampaa tai vähintäänkin ehjää luuria.

Kun tarkastellaan sitä mihinkä tavanomainen 12-18 vuotiais käyttää luuriaan niin yhä useampi saisi samat temput aikaiseksi 300€ kuin 1000€ puhelimella. Jos katson parin vuoden takaa olevia älypuhelimia joissa alkoi jo silloin olemaan Pro-kuvaus toiminto, saa niillä jo tosi hyviä kuvia. Toki, se että saa puhelimella super laadukkaita kuvia ei ole kovin helppoa verrattuna järkkäriin mutta kun käytät jalustaa puhelimesi kanssa, kuviesi laatu paranee huomattavasti. Varsinkin kun puhutaan älypuhelimista, kannattaa suosiolla kuvata valoisaan aikaa, silloin saat parhaat laadun irti.

Varttuneempi käyttäjä? Olen todella yllättynyt kun olen seurannut reilu 70 vuotiaan isäni tabletin käyttöä ja sehän on kuin älypuhelin hänelle. Itseasiassa, älypuhelimen tarkoitus ja käyttöolosuhteet ovat erilaiset olosuhteista johtuen ja juuri siksi suosittelen ikääntyville tablettia tavanomaisen luurin sijaan. Tabeltillakin voi kuvata ja tehdä videoita, katso vaikka instastani faijani itse kuvaaat ja editoimat pätkät.

Kenelle sitten on ne n. 1000€ puhelimet? Yksinkertaisuudessaan sisällön tuottajille ja hc harrastajille. Kun pohdin omaa tekemistäni, niin en voisi kuvitella tuottavani nykyistä sisältöäni ilman laadukasta älypuhelinta. Erityisesti, jos teet video sisältöä, ne pienetkin lisätehot puhelimessa on paikallaan. Editoidessa juurikin 4k videoita osa nykyisistäkin lippulaivoista saattaa tökkiä, mutta silloin pitää miettiä, onko se 4k tarpeen vai riittäisikö 1080p ?

Täällä blogissa en ole kauheasti kertonut harrastuksistani mutta seuraan todella aktiivisesti erillaisia uutisia älypuhelinten ympärillä, samoin kun testailen uusia laitteita liikkeissä lähes viikkoittain. Tämän pohjalta listasin ajatuksia eri merkkien osalta.

Brändeittäin vahvuuksia
Jos olet vanha Omena käyttäjä, ei ole kovinhelppoa vaihtaa erillaiseen alustaan. Yleisesti alusta on tehty fool proof tyyppiseksi ja kaikki toimii todella helposti mutta customoinnin vara on paljon pienempi kuin android laitteissa. Tällä brändillä on erittäin vahva historia tukea sisällön tuotantoa, joten kuvien ja videoitten teko tämän merkin laitteilla on älypuhelinten kärkipäätä.

Xiomi ja realme ovat käytännössä loistavia hinta-laatu suhteeltaan mutta näiden saatavuus on erittäin matala suomessa. Jos verrataan eri valmistajien lippulaivamalleja, jäävät nämä siinä yleensä kakkoseksi, ellei kyse ole niiden ”premium malleista”

Oneplus oli jossakin välissä suuresti esillä ja sen tehoja hehkutettiin. Onhan tämä peli puhelimeksi ok mutta kun ruvetaan katsomaan hintaa, jää se yleensä xiomin tai realme jalkoihin.

Pixelsit ovat tavallaan harrastajien joukossa todella isossa arvossa mutta suomessa näiden saatavuus on harvinaisen kehno. Se että saat loputtoman pilvipalvelun käyttöön kun hankit tämän luurin, kertoo eräällä tavalla ovelasta markkinointi strategiasta. Yleisesti pimeällä kuvaaminen oli tämän luurin suurin vahvuus mutta kovaa tahtia muutkin laitevalmistajat ottavat kiinni.


Huawei, teknisesti loistava mutta esimerkiksi suuret megapixeli luvut ovat kuin hopeavettä, koska kennon koko ei ole sen suurempi. Tarvitset siis todella paljon valoa joka tapauksessa kun kyse on puhelimen kamerasta. Jotta saisit megapixelien tuoma edun irti, tarvitset jalusta ja jonkin verran kuvaus osaamista että kuvasi olisi samalla tasolla kuin Omenassa tai samsungissa. Toki, jos osaamista on niin melkein millävain 300€ älypuhelimella saa hyviä kuvia. Myös nykyinen brändiarvo on kasvanut niin hyvin ettei enään voida puhua huippu hinta-laatu suhteesta. Sen sijaan honor, joka on edellämainitun firman ala brändi niin, omaa vielä edullisen statuksen mutta muistaakaa se että nämä kootaan lippulaivojen kakkoslaadusta, joten floppejakin voi olla joukossa.

Nokiat olivat aikanaan pyhä juttu mutta nykyisin mallit ovat ihan ok. Jos yritys olisi yhä täysin suomalainen, voi olla että sitä kohtaan olisi korkeampi arvostus mutta nykyisen hintaluokan kohdalla, on paljon laadukkaampia tuotteita olemassa.

Sony on tavallaan surullinen osa tarinaa. Menetin aikanaan luoton tähän brändiin kun xperiasta hajosi näyttö ihan pikku kolhusta ja se oli ihan uusi. Se jätti jäljen joka on vuosien varrella pehmennyt, kun olen kuitenkin hyvin suuri pelikonsolien ystävä. Uusimpien Sonyn luurien kamerat ovat oikeasti todella hyviä ja ihan oikeasti yllätyin kun näin 200€ luurin video ominaisuuksia, ne oli premium luurien tasolla. Selkein heikkous tässä firmassa on kehno markkinointi luurien tasoon verraten. Tämän voi todeta myös siitä että todella harva tech tubettaja on näitä nostanut esille.

Tiesitkö että sonyn xperia 1 on ainoa puhelin jossa voi super hidastusta eli 960 fps ottaa 1080p resoluutiolla? yllätyin että tätäkään ei ole yhtään korostettu. Kuitenkin kaikkien muiden n.1000€ lippulaiva puhelinten hidastus rajoittuu 720p jolloin videon laatu on sen verran kehno että se on lähes käyttökelvotonta verrattuna tähän.

Samsung on suurin älypuhelin markkinassa ja se tavallaan tuo omat paineensa markkinaan. Olen tehnyt jo vuoden yhteistyötä Samsungin kanssa ja kun miettii lippulaivojen laatua, voi olla varma että niiden taso on harkitusti kohdillaan. Ehkä yleisin asia mistä samsungin luureja aliarvioidaan on kamera, mutta kun ajatusta tarkastellaan sisällön kannalta, ei ole syytä epäillä laatua. Se että nykyisessä puhelimessani on 512gt muistia ja 12gt ram muistia, voi kuulostaa taviksen korvaa överiltä mutta jos päivittäin kuvaisit/ editoisit sisältöä, niin nämä tehot tulisi täyteen käyttöön. Joillakin työmatkoilla olen saattanut pyörittää videokokousta puhelimeni kautta ja samalla tehnyt muistiinpanoja kalenteriin. Vaikkei kuvaaminen ja tekniikka ole blogini suoria aihealueita, voisin kuvitella jatkossakin kertovani aiheesta.

Älypuhelin suositus? tämä on täysin sama kuin kokkiveitsen hankinta. Mene myymälään, Kokeile ja katso mikä sopii ”käteesi”, näin saat sinulle sopivan kapistuksen, jota osaat myös käyttää. Varoituksena, ole kriittinen myyjien puheille, heitä kiinnosta vain kauppa ja tietenkin provikat.

Toki, jos nyt otetaan kamerat esille, on se vain fakta että 500€ pokkarilla/ minijärkkärillä saat helpommin hyviä kuvia. Kännykät tarvitsevat harvinaisen optimaaliset olosuhteet, joita harvemmin on esimerkiksi tunnelmallisissa iltaravintoloissa tai juhlissa.

Kerrohan kommenttikentässä ajatuksesi älypuhelimista ja niillä kuvaamisesta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?