Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Mehukkaat broilerinsiivet ja vakuumipakkauslaite

Yksi uuden keittiön parhaista laitteista on AEG-Vakuumipakkauslaite, joka on kiinteästi sijoitettuna kalusteisiin. Vakuumipakkauslaitteen hyödyt ovat niin monipuoliset, että olin valmis maksamaan hiukan ekstraa ja tinkimään laatikon verran säilytystilasta, jotta keittiöömme tällainen laite saadaan. Vakuumilaitetta voi käyttää ruoan säilyyvyyden pidentämiseen, mutta myös joihinkin kypsennystekniikoihin.

Kolme esimerkkiä vakuumin hyödyllisyydestä:

 • Lihat voi vakumoida ennen pakastusta, jolloin ne säilyttävät paremmin rakennetta myös kosteutta.
 • Jos teet marinoituja vihanneksia, vakuumissa vihannekset imaisevat makuaineet hetkessä eikä hapen tuottamia haasteita esiinny samalla tavalla.
 • Lähes mitä tahansa raaka-aineita voi kypsentää sous vide -menetelmällä,. Käytännössä vakumoidut raaka-aineet kypsennetään hellävaraisesti matalassa lämpötilassa. Tässä tyypillisesti käytetään sirkulaattoria tai höyryuunia mutta uunini ei toiminut joten kattila jossa on matala lämpöistä vettä riittä myös.

Ensitöikseni testasin vakuumilaitetta broilerinsiipien kypsennyksessä, sous vide -menetelmällä. Jos et ole ennen sous vide -kypsennyksestä kuullutkaan, älä anna hienon nimen pelottaa, kyseessä on nimittäin äärimmäisen yksinkertainen tekniikka ruoan kypsennykseen vakuumia hyödyntäen. Kun kypsennettävä ruoka vakumoidaan makujen kanssa, ei mitään ylimääräistä pääse sisään eikä myöskään makuja tai kosteutta pääse haihtumaan ulos. Vakuumissa kypsyvät ruoat pysyvät siis todennäköisesti paljon maukkaampina.

Koska upouuden uunimme höyry ei toiminut, kypsensin broilerinsiivet hiljalleen poreilevassa kattilassa. Todella harmillista, että uuni ei toiminut täydellisesti heti kättelyssä, mutta onneksi se tullaan pian korjaamaan. Lisäksi tässä on hyvä hetki demonstroida, kuinka sous viden voi toteuttaa kotioloissa ilman höyryuunia. Toinen harmillinen seikka oli. että ensimmäinen puoli kuvaamastani videosta, jossa olisi juuri näkynyt vakuumipakkauslaitteen käyttö, katosi kuin tuhka tuuleen. Samoin yksittäiset kuvat vakuumissa olevista siivistä jäi ottamatta, vaikka ne helpottanut kokonaisuuden hahmottamisessa.

[left]

Mehukkaat broilerinsiivet

Tarvitset:
700 g broilerinsiipiä
3-4 rosmariininoksaa
3-4 rkl Poppamiehen teriyaki-kastiketta*
2 rkl giniä
oliiviöljyä

Valmista näin:
Laita kaikki ainekset pussiin ja vakumoi eli umpiopakkaa tuotteet.

Laita vakuumipussi hautumaan hiljalleen kiehuvaan vesikattilaan tai höyryuuniin 80 asteeseen pariksi tunniksi.

Kypsennyksen jälkeen, anna siipien jäähtyä. Kun siivet jäähtyvät, ne imevät takaisin sisäänsä jonkun verran irronnutta nestettä.

Avaa vakuumi ja nosta siivet pussista suoraan pannulle nahkapuoli edellä paistumaan. Varo ettei lientä tule pannulle tai siipien nahkasta ei tule rapeita. Paista siipiin kaunis väri ja viimeistele seesaminsiemenillä.

[/left]

[right]

Syödään ne vakuumi wingsit

Henkilön kokki 🍴 keittäjä 🍾 kylmähkö (@alexandertrivedi) jakama julkaisu

[/right]

0 vastausta

 1. Hei!
  En ole koskaan kuullutkaan vakuumipakkauskoneen käyttämisestä keittiössä, kiitos siis sivistämisestä! Nuo ruoan säilyvyyteen vaikuttavat edut vakuumipakkauksessa ovat kyllä selkeitä, mutta en olisi ikinä ajatellut, että pakkausta voi käyttää itse ruoanlaitossakin. Kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta tuo sous vide-menetelmä, ja varsin herkullisen näköisiä siipiä myös!

  1. hei kiitos Anna,
   juu siis sousvide on nykyään aika Pop joten sitä näkee esimerkiksi kokki ohjelmissa.
   Se mikä on tekniikan haaste on tietenkin ajan meno, eli ruuan valmistus kestää kokonaisuudessaan todella pitkään.
   Useimmissa ammattikeittiöissä voi tulla lihoja jo kypsinä vakuumissa jolloin ne säilyy hygienisesti tasalaatuisina valmistuksesta loppukäyttäjälle.

   Hyvää kesän alkua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?