Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Mausteet järjestykseen

Tällä kertaa kirjoittajana ei olekaan Alexander, vaan partner in crime. Alex ojensi näppäimistön ja pyysi kertomaan meidän maustetilanteesta. Tein nimittäin hiljattain inventaarion meidän maustekaapissa ja laitoin sen sisällön aivan uuteen uskoon.

Tilanne oli päässyt todella pahaksi. Niin pahaksi, etten edes tullut ajatelleeksi sen kuvaamista, vaikka nyt jälkiviisaana olisi before-kuvat tulleet tarpeeseen. Joka tapauksessa, mausteiden säilyttäminen 60 senttiä syvässä komerokaapissa ei ollut järjestyksen kannalta paras idea. Vaikka kuinka yritin pitää mausteet ojennuksessa, ennemmin tai myöhemmin ne olivat hajallaan kaapin hyllyillä ja osa eksyneet niin syvälle kaapin perälle, ettei niihin edes yltänyt ilman tuolia. Ongelmaa ei parantanut yhtään se, että kaikki mausteet olivat erimuotoisissa ja -kokoisissa purkeissa ja pusseissa. Lopputulos oli totaalinen maustekaaos, joka oli paitsi epäesteettinen, niin myös hyvin epäkäytännöllinen.

Niinpä eräänä päivänä keittiömestarin ollessa töissä, ryhdyin taltuttamaan kaaosta. Ensin otin kaikki mausteet ulos ja kirjoitin ylös, mitä kaikkia mausteita meillä oli. Ja niitähän riitti! Kaapissamme oli yli neljäkymmentä erilaista maustetta. Siihen päälle vielä täyttöpaketit ja tuplat. Esimerkiksi kurkumaa oli neljässä eri paketissa – kaikki avattuja tietysti.

Projektin seuraava vaihe oli Ikea. Päätin, että jatkossa mausteet saisivat majailla samanlaisissa maustepurkeissa, jotta ne mahtuisivat pienempään tilaan ja jotta ne pysyisivät nätisti järjestyksessä. Ikeasta löysin tarkoitukseen sopivat lasiset maustepurkit. Sain jonkin verran kummastuneita katseita, kun lappasin paketteja kärryyn ihan vain muutaman 😀

Kotona alkoi mausteiden uudelleen purkitus. Olin hankkinut purkkien merkitsemistä varten Dymon, jolla sai nätisti kirjoitettua jokaisen mausteen purkin kylkeen. Tämä ei tosin ollut kovin nopeaa puuhaa. Nimesin purkit samalla kun täytin ne, jotta ei kävisi mokia. Saatan vain kuvitella, mikä olisi ollut keittiömestarin ilme, kun paprika- ja chilijauhe olisivat menneet sekaisin.

Mausteille optimaaliset säilytysolosuhteet olisivat kuivassa, viileässä ja pimeässä paikassa. Usein mausteita säilytetään liesituulettimen yläpuolella, mutta se ei lämpötilan tai kosteuden puolesta ole kaikkein paras paikka, ainakaan, jos on yhtä kehno liesituuletin kuin meillä nykyisessä keittiössämme (lue: kova melu, vähän tehoa). Keittiönkaapissamme oli jo valmiiksi olemassa mausteille tarkoitettu matala, ulosvedettävä hylly. Aiemmin erimalliset purkit ja purnukat eivät mahtuneet maustehyllyyn, mutta nyt otin sen uudestaan käyttöön. Kaikki noin neljäkymmentä maustepurkkia mahtuivat uuteen kotiinsa hyvin ja perälle jäi tilaa vielä pippurimyllyllekin. Täyttöpaketit oleilevat omassa säilytyskorissaan.

Mausteet ovat pysyneet nyt jo kuukauden päivät hyvässä järjestyksessä eikä kaaosta ole pääsyt syntymään, kuten ennen. Jes! Voi olla, että vaihdan vielä nimitarrojen paikan purkin päällepäin näkyvälle kyljelle. Nyt mausteita täytyy vähän nostaa, jotta näkee, mikä mauste on kyseessä. Olen kuitenkin tosi tyytyväinen lopputulokseen ja myös keittiömestari näyttää tykkäävän. Millaisia ratkaisuja olette keksineet mausteiden tai keittiön kaappien järjestämiseen?

-Emilia

0 vastausta

 1. Näppärä vinkki! Mulla vielä mausteiden todellinen järjestäminen odottaa sitä hetkeä kun muutan opiskelijakämpästä vähän vakituisempaan asumukseen, jossa keittiö on oikeasti tarkoitettu ihmiselle joka laittaa ruokaa, eikä vain ihmiselle joka lämmittää ruokaa mikrossa tai paistaa pannulla 😀 En välillä ymmärrä millä logiikalla opiskelijakämppien (olemattomia) keittiökaapistoja suunnitellaan.

  Erään tuttavan luona kuitenkin oli loistava ratkaisu mausteille, maustepussit oli suljettu puisella pyykkipojalla, johon oli kirjoitettu mikä mauste on kyseessä ja maustepussit laitettu isompaan muovilaatikkoon ja se keittiön vetolaatikkoon. Näin oli helppo katsoa mikä mauste oli mikäkin eivätkä ne vieneet paljoakaan tilaa.

 2. Kotiseudulla kokkaillessa kyllästyin kiskomaan maustepurkkeja muovilaatikosta kuin kolmen pennin lastenkutsutaikuri hatustaan. Hakemaani ei koskaan löytynyt ja muita mausteita löytyi aina useampikin purkki. Kyhäilin sitten äidille joululahjaksi tuollaisen maustehyllyn, jonka päällimmäisessä tasossa on portaittain nouseva ”kuoroasetelma” maustepurkeille:
  http://vilikki.kapsi.fi/kalenteri/2014/kalenteri/maustehylly/valmis.jpg

  1. Sama ongelma aina ennen täälläkin, etsimääni maustetta ei heti löytynyt ja sitten ehdin jo avaamaan tai hankkimaan uuden. Hieno maustehylly! Näyttää tosi kätevältä tuo porrastus 🙂

 3. Minullakin on melkoinen määrä mausteita. Meillä ei sen sijaan ole lainkaan sitä ”normaalia” säilytyspaikkaa siinä liesituulettimen päällä, koska siinä ei ole kaappia lainkaan. Lieden vasemmalla puolella sen sijaan on kahdessakin kaapissa kierrätettyjä maustepurkkeja ja juuri noita ikean lasipurkkeja. Olen tyhjentyneistä maustepurkeista liottanut etiketit pois, pessyt astianpesukoneessa kansineen ja ottanut uudelleen käyttöön. Lisäksi mausteita on myös pilttipurkeissa Ehkä joskus vielä meilläkin on kaikki mausteet hyvässä järjestyksessä ja kauniisti paikoillaan. Itse kun ruokaa laitan, niin tiedän kyllä tarkkaan mistä hyllystä ja minkälaisesta purkista kyseiset mausteet löytyvät – muille se ei olekaan niin selvää, vaikka kaikki purkit ovatkin nimettyjä, eivätkä sen takia mene sekaisin. 🙂

  1. Liputan myös vanhojen lasipurkkien uudelleen hyödyntämisen puolesta! Meillä säilytetään vanhoissa lasipurkeissa usein salaattikastikkeita tai muita maustesooseja, kun ovat sopivan pieniä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?