Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Marinoidut siitakesienet | Suomalaiset raaka-aineet

Yhteistyössä Mikkolan Sienituote

siitakesieni

Yksi syy, miksi pidän paljon niin italaisista kuin itämaisistakin ravintoloista, on sienet niiden eri muodoissa. Syön ja kerään itsekin paljon tatteja, kantarelleja, suppilovahveroita ja kaikkea siltä väliltä. Sen sijaan kaikki aasialaista alkuperää omaavat sienet ovat vielä varsin harvinaisia suomalaisessa keittiössä.

Enoki, osterivinokas ja siitakesienet ovat kaikki omanlaisensa makuisia. Tällä kertaa perehdyn erityisesti siitakesieniin. Useimmille ravintola-alan ihmisille siitakesieni kuuluu tummiin kastikkeisiin soijan kera, ja jotkut käyttävät sitä jopa sushin päällä. Niin kylmissä kuin lämpimissä ruuissa tämä sieni pääsee esille näyttämään vahvuuksiaan. Aikoinaan, kun Suomessa ei ollut saatavilla tuoretta siitakesientä, kyseistä sientä löytyi ainoastaan kuivattuna aasialaisista kaupoista. Siitakkeella on myös tieteellisesti todennettavia terveysvaikutuksia ja se sisältää kattavasti eri mikroravinteita.

Miten tätä terveellistä ja eksoottista sientä kannattaa valmistaa?
Yleensä tavalla tai toisella kuumentaminen on suotavaa, sillä siitakkeen maku vahvistuu erityisesti silloin, kun siinä olevaa nestettä haihtuu. Muistelen nauttineeni parhaat siitakesienet kylmänä lisäkkeenä, eli käytännössä marinoituina. Silloin annoksessa oli aasialaista vivahdetta, mutta poikkeuksena haluan tällä kertaa tehdä eurooppalaishenkisemmän makuista.

Kotimaista Kaiteki Sienten siitaketta myydään useimmissa hyvinvarustelluissa ruokakaupoissa.

[left]

sienten käsittely

[/left]

[right]

sipulin leikkuu

[/right]

[left]

Marinoidut siitakesienet

Tarvitset:
1 rsa Kaiteki siitakesieniä*
1 rkl sokeria
1 rkl punaviinietikkaa
2-3 rkl Alavuden kylmäpuristettua rypsiöljyä*
1 makea sipuli
1 rkl tuoretta timjamia

Valmista näin:
Leikkaa siitakesienet halki ja paahda pannulla hetki. Tee sillä välin kastike, Kuutioi todella pieneksi sipuli ja laita kulhoon. Lisää kulhoon sokeri, timjami, punaviinietikka ja jatkuvasti sekoittaen rypsiöljy.

Kun sienet ovat paahtuneet, lisää ne kastikkeeseen ja peitä kulho kelmulla. Nosta kokonaisuus kylmään jotta vielä lämmin sieni imee kastikkeen ja samalla jäähtyy. Lisää jäähtyneeseen massaan ohuelti viipaloitu sipulin varsi ja sekoita. Marinoidut siitakesienet ovat valmiita!

*Tuotteet saatu blogin kautta

[/left]

[right]

säilötty sieni

[/right]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?