Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Marenki | Valkuaiset helpoksi herkuksi

Viimeviikolla tein vaniljakastiketta ja koska reseptissä käytetään vain kananmunan keltuaisia, jäi siitä yli muutama valkuainen. En halua heittää mitään syötävää pois, joten totta kai hyödynsin valkuaiset johonkin muuhun. Leivonnassa ja ruuanlaitossa ylijäävät kananmunan valkuaiset on helppo pyöräyttää marengiksi, jota voi taas käyttää esimerkiksi jälkiruokien koristeluun.

Marenkejakin on monia erilaisia, löytyy esimerkiksi sveitsiläinen marenki, jota kypsennetään pitkään matalassa lämmössä uunissa tai italialainen marenki, jota kypsennetään 115-120 asteisella sokeriliemellä. Tässä ohjeessa käytän normaalin kidesokerin sijaan tomusokeria, koska sillä olen tottunut saamaan paremman lopputuloksen.

Jos makujen kanssa haluaa olla luova, voi marengit maustaa esimerkiksi matchalla, raakalakritsijauheella tai vaikka kaakaojauhoilla.

marengit3

Marenki

Tarvitset:
3 valkuaista
1,5dl tomusokeria
pieni ripaus suolaa

Valmista näin:
Vaahdota valkuaisia ja suolaa pari minuuttia ja aloita lisäämään joukkoon ruokalusikka kerrallaan tomusokeria. Marenki on valmista, kun vaahto on kovaa ja siihen  saa muodostettua huiput.

Pursota tai tee lusikalla palloja leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kypsennä marenkeja 100-120 asteessa noin kolme tuntia. Jos haluat aivan kirkkaan valkoisia marenkeja niin kypsennä marenkeja yön yli mahdollisimman matalassa lämpötilassa.

Mielenkiintoista kyllä, kananmunan valkuainen säilyy useamman päivän puhtaassa suljetussa astiassa ja se vaahtoituu paremmin lyhyen säilytyksen jälkeen. Valmiina marengit säilyvät ilmatiiviissä astiassa useamman viikon (ellei niitä tule syötyä ennen sitä). Pitkässä säilytyksessä marenkien rakenne ja maku alkaa kärsiä. Nämä herkulliset pienet nököt tuovat jälkiruokahenkeä esimerkiksi jogurttiseen välipalaan tai iltapäiväteehen ja koristelevat kakut ja leivonnaiset kauniisti.

marenki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?