Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Makoisat säilötyt tomaatit

Vihannesten ja hedelmien tuunaaminen tekee yksinkertaisista asioista pikkuisen hauskempia ja tämänkertainen resepti onkin jotain, mitä ollen tehnyt jo vuosia sitten. Säilötyt rakuuna-tomaatit voi kuulostaa jokseenkin omituiselta, mutta kun maistat, huomaat, miten raikkaasta kokonaisuudesta on kyse. Tämän reseptin innoittajana toimi myös viljelyspalstani, jossa kasvattamani raakuuna on päässyt aivan villiintymään ja siksi täytyy yrittää harventaa sitä mahdollisimman paljon.

Jotta vesipitoinen tomaatti ottaa makua sisäänsä, täytyy mausteliemen olla tiukkaa. Jos tomaatit säilöö kuorineen,  ei makua pääse tehokkaasti hedelmälihaan. Joten kalttaa tomaatit, niin onnistut.

Pyrin aina hyödyntämään uudelleen säilöntäliemet, jos mahdollista. Kun tomaatit on nautittu, siivilöin etikkaliemen ja keitän sen kokoon. Tätä lientä voi laimentaa oliiviöljyllä, jolloin lopputuloksena on rakuuna-sinappinsiemenvinegrette, joka toimii vaikka millekkä rasvaiselle aterialle. Liemen voi myös ihan sellaisenaan uudelleenkäyttää lisäämällä joukkoon uudet kaltatut tomaatit. Muista kuitenkin, että liemi laimenee jokaisella kerralla, koska itsessään tomaateista irtoaa vettä.

Jos tomaatit haluaa todella pitkään säilyviksi, liemessä tulisi olla vieläkin enemmän etikkaa ja sokeria, mutta liemen maku muuttuu liian voimakkaaksi eikä tomaatit tai rakuuna enään välttämättä maistu. Näitä rakuuna tomaatteja voi tehdä myös lahjaksi, koristele lasipurkki kauniisti ja tee pieni kortti tuomaan persoonallisuutta.

Nams tomaatti

Säilötyt tomaatit

Tarvitset:
5  kypsää tomaattia (esim NAMS)
3 rkl valkoviinietikkaa
1/2pnt rakuunaa
1/2dl  sokeria
2 laakerin lehteä
3rkl sinapin siemeniä
muutama nuori kaalinlehti (halutessa, ei pakollinen jos nautit tomaatit reilun viikon sisään)
1,5dl vettä

Valmista näin:
Kalttaa tomaatit kuorettomiksi, ja laita lasipurkkiin. Keitä kattilassa sinapinsiemeniä, etikkaa ja vettä noin 5 minuuttia. Kun liemi on jäähtynyt haaleaksi, lisää joukkoon laakerin lehti, hunaja ja rakuuna. Aseta purkkiin tomaattien päälle kaalinlehdet ja kaada sitten etikkaliemi päälle. Kaalinlehtien pitäisi pitää tomaatit liemen alla. Sulje purkki ja nosta kylmään, tomaateissa on jo seuraavana päivänä paljon kehittyneempi maku.

Tämä resepti löytyy myös videona instastani, tervetuloa katsomaan!

Nämä tomaatit nautin pois kuukaudessa, mutta ne voisi säilyä parikin kuukautta hyvin, mikäli tomaatit pysyvät liemen alla.
Tämän satsin tomaatit nautin lisäkkeinä ruualle sekä leivän päällä.

säilötyt tomaatit

0 vastausta

    1. Laita vaikka n. ruokalusikallinen tai kaksi. Maun mukaan meneminen on oikotie onneen 😉

      Kiitos kysymyksestä
      Alexander

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?