Kaupallinen yhteistyö: NAMS tomaatit
Syksy on raaka-aineiden juhla-aikaa. Esimerkiksi suomalainen omena on yksi alkusyksyn lemppareistani, mutta vielä on matkaa uuden perunan ”statukseen” – niistä haaveillaan jo jouluna ja ensimmäisiä yritetään nostaa heti juhannuksena.
Palaten omenaan, ansaitsee sekin mielestäni hehkutusta. Suomalainen omena on kuin taloussuklaa, se sopii loistavasti ruuan valmistukseen tai sitä voi syödä sellaisenaankin. Makeita omenaisia leipomuksia ja jälkiruokia on netissä vaikka millä mitalla, mutta suolaisia ruokia ei niinkään.
Olen kokeillut valmistaa omenasta kaikkea pikkelöinnistä hapatukseen, ja totesin omenan sopivan yhtä hyvin suolaiseen ruokaankin. Tykästyin erityisesti pikapiklaukseen, kun tein ruokaisia salaatteja. Kuumalla etikalla ja nopealla jäähtymisellä, omena suorastaan imaisee etikan hapokkuutta, tehden siitä mukavan makupommin suussa. Kun on happoa ja vivahteita, haluan, että maku pehmenee ja elää suussa. Tästä johtuen salaattiin kuuluu myös rasvaa, eli tässä tapauksessa suosimaani oliiviöljyä. Mausteeksi ei sitten enää juuri muuta tarvita, kuin suolaa.
Omena-tomaattisalsa
Tarvitset:
2 kypsää tomaattia*
2 omenaa
1 punasipuli
1 pnt ruohosipulia
2 rkl öljyä
väkiviinaetikkaa
suolaa
Valmista näin:
Kuutioi omena ja laita kuutiot astiaan. Kiehauta etikka ja kaada se omenakuutioiden päälle. Näin omena ei tummu ja se saa happoa. Kuutioi sipuli ja tomaatti ja hienonna yrtit.
Valuta jäähtyneet omenakuutiot hyvin ja kaada ne kulhoon. Lisää joukkoon loput leikatut vihannekset. Viimeistele lorauksella oliiviöljyä ja ripauksella suolaa. Sekoita hyvin ja laita tarjolle.
PS. Jos kuitenkin kaipaat makeaa leipomusta omenasta, tsekkaa ikiklassikko omenacrumble 🙂
*NAMS tomaatit saatu blogiyhteistyön kautta.