Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Majoneesi – kastike ylitse ihmismielen

majoneesi resepti
espanjalais-ranskalainen kastike jota on alkuun kutsuttu valkosipuliksi ja öljyksi. Uskoisitko että aioli oli olemassa ennen majoneesia.

Toki, onhan majoneesia tullut tehtyä ainakin muutaman kerran ja kotosalla tulee aika usein tehtyä itse. Käytännössä majoneesi on rasva emulsio kastike joka syntyy kun rasvaa lisätään lesitiini pitoiseen seokseen samallla kun voimakkaasti vatkataan. Toki majoneesin historia on tavallaan aika mielenkiintoinen kun ensimmäiset havainnot majoneesin kaltaisista rasva emulsio kastikkeista on espanjan Mahonista 1300-1400 lukujen välistä. Silloisena aikana siellä oli luotu muutamanlainen aioli eli valkosipulimajoneesi joiden nimitys oli tyypillisemmin all i oli joka tarkoittaa valkosipulia ja öljyä.

Sittemmin kun kyseinen kastike kulkeutui ranskalaisten kokkien tietoisuuteen 1800 luvulla, kastikkeeseen tuli huomattava määrä muunnoksia jolloin valkosipuli jäi pois ja joukkoon tuli ruokalajista riippuen sopivia makuja. Majoneesi nimitys lienee myös saanen alkunsa espanjalaisesta nimityksestä eli salsa mahonesa. Tietenkin tämä kastike jakaa varsin paljon mielipiteitä olemalla esimerkiksi monien roskaruokien tyypillinen kastike. Riippuen maasta, majoneesin kulutus voi olla suorastaan valtaisa, esimerkiksi venäjällä myydään enemmän majoneesia kuin ketsuppia sen pitäisi kertoa aika paljon suosiosta. Toki suositulla kastikkeella on kantapäänsäkkin, esimerkiksi salmonella epidemiat ovat olleet lukuisaan kertaan haaste maissa joissa kanamunien turvallisuus ei ole yhtä hyvissä kantimissa kuin suomessa.

Majoneesi

1 keltuainen
2rkl sinappia
1rkl etikka
1rkl sokeri
1tl suola
2dl öljyä

Laita kaikki myy syvään astiaan ja poraa sauvasekoittimella ja lisää öljyä ohuena nauhana. Kärsivällisyys on valttia, jos lisäät liikaa öljyä kastike voi leikata jolloin rakenne juoksettuu. Vähitellen kun kokonaisuus kiinteytyy paksuksi kastikkeeksi ja sinulla majoneesi valmis käyttöön. Jos teet ensimmäisiä kertoja majoneesia, lisää suola vasta lopussa koska olen ainakin itse havainnut majoneesin leikkaavan helpommin jos suola on muiden ainesten joukossa. Jos haluat tehdä vegaanille sopivan majoneesin, korvaa keltuainen lusikallisella soijamaitoa. Toki kastiketta voi oman makunsa mukaan varioida mutta yleisesti, valkosipuli sopii tähän äärimmäisen hyvin. Ai mitä öljyä? kaikki käy mutta perinteiseen makuun neutraali öljy eri auringonkukka tai rypsi olisi parhainmat.

Miksi valmistin majoneesia? ehkä siksi että tein myös hampurilaiskuoria vähän aikaa sitten. (vinkki)

hampurilais majoneesi
kyllä, valuva soosi näytää herkulliselta. kyseisessä kuvassa näkyy tulevan postaukseni hamppari, josta myöhemmin lisää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?