Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Rapeiden ranskanperunoiden salaisuus

Onnistuneesti valmistetut ranskanperunat ovat yksi lohdullisimmista lisäkkeistä, joita tiedän. Onnistunut valmistus on kuitenkin aivainsana, huolimattomuudesta seuraa nimittäin vain löysiä ja surullisia ranskiksia. Ei hyvä. Ranskanperunoiden kuuluu olla rapeita, napakoita ja maukkaita. Täydelliset ranut eivät synny pelkästään frittaamalla, vaan niiden valmistukseen liittyy muutama hyvä niksi.

Ranskanperunoita varten kannattaa valita jauhoinen peruna, jotta lopputuloksesta tulee hyvä. Leikatuista perunatikuista pitäisi saada mahdollisimman paljon pois tärkkelystä, esimerkiksi liottamalla ja huuhtelemalla useaan kertaan.

Ranskanperunat voi halutessaan keittää ensin kypsiksi ja nostaa kylmään ennen frittausta, jotta perunan pinta kuivuu ja osa perunan sisällä olevasta tärkkelyksestä kovettuu. Tässä ohjeessa jätän kuitenkin keittämisen välistä, sillä kypsennän nämä perunat kokonaan uppopaistamalla ja frittaan ne uudestaan jäähdyttämisen jälkeen.

Ranskikset1

Rapeat ranskanperunat

Tarvitset:
6 jauhoista perunaa (Rosamunda tai Van Gogh)
5dl öljyä frittaamiseen (rypsi-, rapsi- tai auringonkukkaöljyä)
suolaa

Valmista näin:
Leikkaa perunat kuorineen tikuiksi ja laita vesiastiaan. Kaada vesi pois ja huuhtele hyvin samalla sekoittaen ja hieroen. Nosta perunatikut siivilän kautta kuivalle keittiöpyyhkeelle.

Kuumenna syvässä kattilassa öljyä noin 120-140 asteiseksi ja paista perunat pienissä erissä kypsiksi. Tässä voi mennä noin viisi minuuttia, riippuen tikkujen paksuudesta. Nosta kertaalleen fritatut kypsät perunat kylmään, joko pakastimeen tai jääkaappiin niin, että perunoiden pinta saa mahdollisimman hyvin ilmaa. Tähän käy hyvin jokin laakea astia.

Kuumenna uudelleen öljyä, mutta tällä kertaa noin 160-180 asteeseen ja uppopaista ranskanperunoille hyvä väri ja rapeus. Nosta perunat frittaamisen jälkeen joko siivilään tai keittiöpyyhkeelle, jotta niiden pinta ei vety. Kuumasta perunasta nousee jonkin verran höyryä ja kosteus voi helposti viedä rapeuden ranskalaisilta. Ripottele pintaan suolaa ja tarjoile vaikka ketsupin kanssa.

Vaikka ranskanperunoissa riittää itsetehdessä työtä, palkitsee se loppujen lopuksi tekijänsä onnistuneilla ranskalaisilla.

Instastani löytyy video jossa valmistan kyseisiä perunoita.

Tietysti ranskanperunoita voi tehdä vieläkin monimutkaisemmin mutta tämä pitäisi olla sopiva kotioloihin.

Ranskikset2

Ranskanperunoiden alkuperästä kulkee monta tarinaa. Olen kuullut, että ne tulisivat alunperin Belgiasta ensimmäisen maailmansodan aikaan, kun yhdysvaltalaiset sotilaat kuulivat belgialaisten kokkien puhuvan ranskaa ja olettivat, että heille tarjoillut fritatut perunat olivat ranskalaisia. Tästä nimitys ranskanperunat. Sitä, pitääkö tarina oikeasti paikkansa, en tiedä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?