Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Lihamakaronilaatikko – suomen maatalous vuuassa

lihamakaronilaatikko

Olen varmaan kolmesti jo kirjoittanut makaronilaatikosta ja joka kerralla se on ollut hiukan erillaista. Nyt kun puoli suomea kotoilee, perinteiset kotiruuat pääsevät parrasvaloon ja sehän vasta onkin hyvä syy nostaa esille varioitu makaronilaatikko. Joku voisi kutsua tätä myös makruloodaksi mutta tuo nimitys on ainakin vielä itselle niin uusi että käytän sitä harvakseltaan.

Jos pikkuisen pohtii, on makaronilaatikon ainesosat pienoismalli suomen maataloudesta. Maito talous tuotteita, viljaa, kananmunia ja lihaa. Nämä kulmakivet on täällä elintärkeitä ja tavallaan yllättää ettei trendeissä huomioda alkuperäisi lähtökohtia. Makaronilaatikko nimitys voi olla joillekin harhaan johtava kun sillä voidaan tarkoittaa lihatonta makaronilaatikkoa mutta yleisimmiten sillä tarkoitetaan juuri lihamakaronilaatikkoa jota tarjoillaan useinmissa lounaspaikoissa kuin kotitalouksissa. Tämä lihamakaronilaatikko poikkeaa tyypillisestä sillä että kananmunaa on hiukan vähemmän ja paistoaika on pidempi. Tarkoituksena on tavallaan imeyttää osa maidosta makaronin mauksi. Samalla tehden rakenteestä hiukan tavanomaisesta poikkeavan.

liha-makaronilaatikko

Lihamakaronilaatikko

1rsa naudanjauhelihaa (400g, 10% rasvaa)
1ps makaronia (400g)
2 sipulia
2 kananmunaa
1l maitoa
suolaa, pippuria
*Pinnalle mitä kaapista löytyy
esim aurajuustoa ja kirsikkatomaatteja

Laita isoon kattilaan keihumaan vettä ja lisää sinne rkl suolaa. Lisää sitten makaroni ja sekoita. Annan kiehua n. 6-7 minuuttia. Sillä välin kuumenna paistinpannu ja paista siinä jauheliha. Kun jauheliha paistuu, kuori ja pilko sipuli ja lisää sekin pannulle. Mausta pannun sisältö suolalla ja pippurilla. Kun makaroni on kypsää, siivilöi se ja nosta sivuun. Valmista munamaito yhdistömällä 2 kananmunaa ja maito sekoittaen. Mausta vielä lopussa pippurilla ja suolalla. Lado sitten vuokaan makaronit ja paistettu liha-sipuli seos. Sekoita hyvin ja kaada joukkoon munamaito. Lisää sitten päälle mitä tykkäät tai paista semmoisenaan. Paistoaika voi vaihdella vuuan syvyyden mukaan mutta olen huomannut että pidempi paisto matalemmassa lämmössä on parempi. 160 astetta, noin tunnin verran ja aivan lopussa grillivastus päälle jotta väriä muodostuu hiukan enemmän.

Tämä makaronilaatikko sai seurakseen ketsuppia mutta onhan se hyvää semmoisenaankin. Kerro toki, mitä sinä tarjoat makaronilaatikon kera.
* pinnalle ei siis tarvitse laittaa mitään mutta makaronilaatikko on loistava jääkaapin tyhjennykseen.

liha-makaronipata

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?