Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Lehtikaali-siitakemunakas | Ruokaisa välipala

kasvis munakas

kasvis munakas

Kuten kaikki kotiruoka, munakaskin voi olla äärimmäisen hyvää, jos siinä on osattu huomioida muutama kriittinen tekijä. Tietenkin munakkaita on yhtä monta kuin on tekijöitä, joten ei ole yhtä oikeaa tapaa. Omaan makuuni pelkistä munista syntyvä munakas on paras. Tähän kun yhdistetään erikseen paistetut vihannekset, sienet ja laadukasta juustoa, voidaan puhua elämyksestä. Kun ainesosia ei ole liian monta, voi munakkaan tasoa korottaa käyttämällä laadukkaampia aineksia. Kanamunien kohdalla ei ole aina valinnanvaraa, mutta suosin luomua, mikäli sitä on saatavilla. Kun puhutaan vihanneksista ja sienistä, laatu riippuu sesongista. Nyt syksyllä on tietenkin laadukkaasti kotimaisia metsäsieniä, mutta toinen arvostamani sieni on siitake. Mielenkiintoista kyllä, tässä munakkaassa lähes kaikki raaka-aineet ovat kotimaisia siitake mukaanlukien.

Sopiva pannu munakkaan paistoon? Uudenkarhea pinnoitettu pannu on helpoin, mutta ei pitkäikäisin tai kestävin. Sen sijaan kunnolla rasvapoltettu hiiliteräspannu tai ohut valurautapannu ovat ehdottomasti parhaita. Käytän tässä ohutta valurautapannua ja siihen  ei ole toistaiseksi kertaakaan tarttunut kanamuna, mikä kertoo jo jotain helppokäyttöisyydestä.

Kun munakas on lähes valmis, on viimeisen silauksen, eli maustamisen paikka. Munakkaassa korostan mielelläni juuston merkitystä. Nimittäin pitkään kypsynyt juusto on aivan loistava pari paistetun munakkaan seurassa. Juustosta munakas saa myös suolaa, jonka käyttäminen voi olla muuten hankalaa. Nimittäin, jos suolaat munakkaan liian aikaisin, se irrottaa munakkaasta paljon nestettä, eikä lopputulos ole kovin herkullinen.

[left]

siitake-lehtikaalimunakas

Tarvitset:
3 kananmunaa
1 rkl voita
5 siitakesientä
1 lehtikaalin lehti
1 sipuli
50 g hyvin kypsynyttä juustoa
oliiviöljyä
vastajauhettua pippuria

Valmista näin:
Laita kuumalle pannulle voi ruskistumaan ja riko sillä välin kulhossa munien rakenne. Kaada munamassa pannulle ja laske hiukan lämpöä. Voit halutessasi hiukan liikuttaa kypsyvää munamassaa, jotta munakas kypsyy tasaisesti. Leikkaa sitten siitakesienet ja sipuli pieneksi ja revi lehtikaalista pehmeät lehtiosat irti keskiruodosta. Laita toiselle pannulle hiukan oliiviöljyä ja paista siinä lehtikaalia, sipulia sekä siitakkeita.

Raasta seuraavaksi juusto ja lisää se sienten seuraksi. Kaavi sitten juustoisa kasvispaistos munakkaan päälle. Käännä munakas kaksinkerroin ja siirrä se varovasti lautaselle. Viimeistele vielä vasta jauhetulla pippurilla ja sitten onkin aika syödä.

[/left]

[right]

[/right]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?