Aitoa Arkiruokaa

Aitoa Arkiruokaa

Laadukkaat oliiviöljyt | Mitä kannattaa ostaa?

Aikaisemmin tein julkaisun jossa käsittelin edullisia oliiviöljyjä mutta tällä kertaa olisi tarkoitus nostaa esille keskihintaisia oliivöljyä. Suomessa monet keskihintaiset oliiviöljyt ovat mielestäni jo todella laadukkaita, eikä tasokasta oliiviöljyä etsivän tarvitse välttämättä käyttää koko omaisuutta hyvään oliiviöljyyn.

Valitsin vertailuun kolme oliiviöljyä sillä perusteella, että niitä on helposti saatavilla ja olen kuullut niistä varsin paljon positiivista. Kaikki nämä oliiviöljyt tulevat Kreikasta ja näissä verrokeissa on kaikissa käytetty koroneiki-oliiveja. Vaikka nämä ovat alkuperältään ja oliivilajikkeen puolesta samanlaiset, on mauissa merkittäviä eroja. Kaikki näistä oliiviöljyistä pitäisi olla saatavilla helposti kotimaisista marketeista ja nettikaupoista. Laadukkaista oliiviöljyistä puhuttaessa, nämä oliiviöljyt ovat extra-neitsyt laatua. Erikseen on sitten uuden sadon oliiviöljyt ja tietysti suodattamaton oliiviöljy oma sarjansa, mutta niihin syvennyn erikseen omassa postauksessa.

oliivioljy4

Oliiviöljyn maistaminen
Ota noin 1rkl oliiviöljyä pieneen lasiin tai shottilasiin ja pitele lasia hetki käsissä, jotta se lämpenee ja pyörittele lasia kevyesti. Ota kulaus oliiviöljyä ja pyörittele sitä hetki suussa ja vasta sen jälkeen nielaise. Pyri löytämään alkuun 1-2 selkeää aromia. Maistelun lopuksi kurkussa saattaa tuntua poltetta, joka johtuu oliiviöljyn polyfenoleista. Tämä on siis hyvä asia. Puhdista suu välissä vedellä ja halutessa vaalealla leivällä. Oliiviöljyjä löytyy joka makuun erilaisia, joten oma suosikki löytyy vain maistelemalla.

oliivioljy1

Filos

Verrokeista ehkäpä miedoin ja pehmein maultaan. Loppupolte oli lähes olematon. Näin miedosta oliiviöljystä voi tehdä esimerkiksi hyvää aiolia, jossa ei tule esille liian voimakas ruohoinen aromi. Mietona oliiviöljynä se sopisi hyvin myös jälkiruokiin. Oliiviöljyyn tottumattomalle tämä voisi olla myös hyvä öljy aloittaa.
Hinta: 7,99 € *Luomu

Gaea

Maun puolesta mennään jo lähes toiseen ääripäähän. Tämä oliiviöljy on erittäin ruohoinen ja yrttisen makuinen ja pippurista potkua oli huomattavasti enemmän kuin ensimmäisessä öljyssä. Jos tekisin vaikkapa marinoituja vihanneksia, niin tämä oliiviöljy maistuisi sieltä myös. Tässä pullossa oli myös sisään rakennettu pieni kaatonokka, joka ei ole hullumpi keksintö. Ehdottomasti viimeistelyyn sopiva oliiviöljy ja kokeneemman harrastelijan makuun.
Hinta: 8,50 € *Suojattu alkuperä

Terra Creta

Maku on aluksi raikkaan hedelmäinen ja lopussa tulee voimakas potkaisu polyfenoleita. Tämä on vähän miedompi kuin Gaean oliiviöljy, joten tämä sopii loistavasti monipuoliseen ruoan valmistukseen. Pehmeys ja raikkaus tekee tästä oliiviöljystä helposti lähestyttävän. Oliiviöljylle tuo hintaa mm. luomu sekä jäljitettävä ja suojeltu alkuperä. Näitä ominaisuuksia kannattaa oliiviöljyissä suosia, sillä yleensä ne ovat myös merkki paremmasta laadusta.
Hinta: 10,30€ *Luomu, suojattu alkuperä, jäljitettävyys

Nyt minulla on kaapissa aika paljon oliiviöljyä odottamassa käyttöä, mutta se ei haittaa. Kaikki nämä oliiviöljyt ovat hyviä. Omassa keittiössäni raikkaan makuinen Terra Creta on monipuolisuutensa vuoksi useimmin käytössä.

Mikä on sinun makuusi sopivin oliiviöljy?

oliivioljy3

0 vastausta

  1. Terra Cretaan tutustuin esittelijän maistatuksessa vuosia sitten ja sen jälkeen muuta en ole ostanut. Loistotuote hyvällä hinta-laatusuhteella.

    1. On hyvää tuo sabinum, parikin pulloa on tullut joskus käytettyä.
      Teen erikseen oman julkaisun high-end öljyistä johon vielä suunnittelen mitä kaikkea siihen tulee 🙂

  2. Terra Creta ehdoton suosikki. Kävin tutustumassa paikan päällä tuotantolaitokseen ja maistatuksessa oli useita tuotteita joista kerrottiin esittelyn yhteysessä☺️.

  3. Toi Terra Creta on myös oma jokapaikanhöylä. Vähän laadukkaammista öljyistä oma tähänastinen makusuosikki on Corazzan Extra Virgin Italiasta.

    1. Knossos memmas on joidenkin mielestä erittäin laadukas perus oliiviöljy ja olen itsekkin siitä vakuuttunut. Maullisesti hiukan vahvempaa kuin filos, eli aika pehmeä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yritys, haluatko näkyvyyttä?