Ajankuluksi katselin Youtubesta ruokavideoita ja törmäsin Jamie Oliverin videoon, jossa hän valmisti kurpitsasta ja raejuustosta pihvejä. Näiden kahden raaka-aineen yhdistelmä oli mielestäni niin mielenkiintoinen, että oli pakko päästä tekemään pihveistä oma versioni. Kaapissani sattui kaiken kukkuraksi olemaan jo valmiiksi myskikurpitsa.
Harvemmin ostan kaupasta raejuustoa, ehkä en osaa ajatella sitä muuten, kuin osana salaattia tai munavoita. Puolassa kuitenkin näin, että monissa piirakoissa ja jopa jäätelömassassa oli käytetty raejuustoa. Mitä jos heittäytyisi villiksi ja tekisi suklaakakkua tai vaikka paahtovanukasta raejuustolla? Kuulostaa varsin erikoiselta, mutta voisin hyvin kuvitella, että se toimisi. Raejuuston haaste on sen mauttomuus, mutta sekin on nopeasti korjattavissa, kun raastaa joukkoon hiukan pitkään kypsynyttä juustoa. Myös speltti tuo tässä kasvispihvissä, oman lisänsä varsin puhtaiden makujen kirjoon.
Vaikka syönkin kohtuullisen paljon kurpitsaa, voisi sitäkin käyttää vielä monipuolisemmin. Parhaat maistamani kurpitsa-annokset olen syönyt Emossa alkuruoan muodossa tai Fabrikissa pastan täytteenä. Niin hienoa ruokaa en tällä kertaa lähtenyt kokeilemaan kotioloissa, vaan ihan kurpitsapihveillä mentiin tällä kertaa.
[left]
Kurpitsapihvit
Tarvitset:
1 myskikurpitsa
100 g raejuustoa
1 kanamuna
1 dl spelttijauhoja
suolaa
oliiviöljyä
Valmista näin:
Laita kokonainen kurpitsa kuorineen uuniin ja paahda 180 asteessa noin tunti. Itse tein niin, että kävin välissä kaupassa, joten kurpitsa sai muhia uunissa jopa vähän yli tunnin.
Halkaise kypsä kurpitsa ja kaavi siemenet uunivuokaan. Lorauta siementen päälle oliiviöljyä, ripaus suolaa ja paahda 10-20 minuuttia.
Ota puolet kurpitsasta kulhoon ja lisää juokkoon kanamuna, jauhoja, raejuustoa ja ripaus suolaa. Sekoita krouviksi massaksi ja laita pannulle kuumenemaan runsaasti oliiviöljyä. Paista pannulla reilun lusikallisen kokoisia pihvejä. Pihvit ovat herkkiä, joten käsittele niitä varoen. Nosta paistetut pihvit paahdettujen siementen päälle ja valmista sitten lisäke.
Maukas vihanneslisäke
Tarvitset:
100 g tuoretta pinaattia
100 g grillipaprikoita
1 makea sipuli
oliiviöljyä
suolaa
sitruunan mehua
Valmista näin:
Leikkaa paprikat ja sipuli pieneksi ja laita ne paistumaan samalle pannulle, jolla paistoit kurpitsapihvit. Huuhtaise tuore pinaatti ja lisää pannulle, kun paprikat ja sipulit ovat saaneet väriä. Mausta lopuksi suolalla ja sitruunan mehulla ja tarjoile pihvien kanssa.
Näistä kurpitsapihveistä tuli itseasiassa todella hyviä, joten pitääpi tehdä niitä toistekin. Jos olet suuri kurpitsan ystävä, suosittelen vilkaisemaan muitakin kurpitsareseptejäni, kuten:
Paahdettu kurpitsa
Kurpitsakeitto
Kurpitsakakku
Säilötty kurpitsa
[/left]
[right]
[/right]
Raejuuston sijasta voisi varmaan käyttää rahkaa? Laitamme usein perinteisiä venäläisiä rahkalettusia puolalaisesta 10% rahkasta. Todella hyviä vaniljalla maustettuina brunchilla mutta sopivat myös suolaisina tarjottavaksi. Kurpitsa on kaunista väriltään ja hyvää maultaan. m
Moikka,
Tottakai voi käyttää mutta kannattaa hiukan ehkä valuttaa rahkaa ettei lopputuloksesta tule liian löysä. Raejuusto on tavallaan aika kuivaa niin siksi se on tavallaan helpompi aine pihveissä. Kurpitsa on tosi monelle keittotavaraa mutta siitä voi tehdä hirveästi kaikenlaista. Ajattelin kokeilla kesällä kurpitsa lettuja. Joka siis tarkoittaa lettutaikinaan laitettaisiin kurpitsa sosetta. Pitäisi tulla sopivia niin suolaiseen kuin makeaan 🙂