Vantaan snägäreitä kiertäessä pääsin aika kivaan suutuntumaan lihiksien saralla, joten miksen tekisi niitä itse kotona. Olen aiemmin tehnyt kasvispiirakoita ainakin kertaalleen ja joskus pentuna ihan tavallisia lihiksiä. Jos realistisia ollaan, periaatteessa ohjeita on hyvin monenkinlaisia, mutta useimmiten taikina on vehnäpohjainen ilman suurempia kummallisuuksia. Täytteenkin kohdalla on varianssia, mutta perinteisimmissäkin ohjeissa on riisiä, sipulia ja jauhelihaa. Mausteiden saralla halusin jatkaa samaa hillittyä linjaa joka oli siis suola, pippuri ja kuivayrtit.
Muista nämä ennenkuin alat leipoa
– Tässä on useampi työvaihe ja jos taikinasi pääsee kuivumaan, voi olla, ettei lihikset onnistu.
– Uppopaistorasvan ollessa liian kylmää, lihikset imevät aivan liikaa rasvaa, joten lämmitä rasva riittävän kuumaksi. Voit kokeilla pienellä taikinapalalla, lähteekö rasva poreilemaan.
– Kun olet täyttänyt ja sulkenut lihikset, ne tarttuvat helposti kiinni toisiinsa, joten frittaa ne nopeasti.
– Ole maltillinen täytteen kanssa, jos lihis räjähtää auki fritatessa, siitä tulee sotkua ja turhaa työtä.
– Koska työvaiheita on useita ja lihisten ruokaisuus on hyvä, valmista näitä mieluiten kaverin kanssa kuin yksin.
Lihapiirakka tänään
Nykyään lihapiirakat usein valmistetaan jauhelihasta, mikä on kotioloissa kokatessa helppo ja nopea vaihtoehto. Tosiasiassa alkuperäisissä resepteissä on käytetty täytteenä sisäelimiä ja muita nykyään epätrendikkäitä ruhonosia sen mukaan, mitä on milloinkin ollut saatavilla. Suomessa on tavallaan vielä jäljellä lihpiirakka kulttuuri, joka tarkoittaa että ympäri suomen olevilla kioskeilla saa hiukan eriävällä tavalla valmistettuja lihiksiä. Lörtsyt, möttöset tai höyrytetyt lihapiirakat ovat tietenkin kaikki hyviä omalla tavallaan. Lappeenrannasta tulee tunnetuimmat täytetyt lihikset, kuten vety ja atomi. Kun mennään lähiögrilleille, joita pyörittää usein aasialaiset, voi lihiksen saada vaikka majoneesisalaatin kera, joka ei myöskään välttämättä ole huono. Tapoja on siis monia, joten pitemmittä puheitta, mennään itse reseptiin eli miten syntyy DIY Lihikset.
Lihapiirakat
(valmistusaika n. 1,5 tuntia ja tästä riittää neljälle eli kullekin kaksi piirasta)
2,5dl lämmintä vettä
6,5-9dl vehnäjauhoja
1ps kuivahiivaa
suolaa
1rsa jauhelihaa (400g, naudanpaisti 10%)
2 sipulia
1dl riisiä
mauteet (1tl suolaa, 1tl kuivattujayrttejä, 1tl mustapippuria ja 1tl cayane) pippuria
öljyä uppopaistoon
astia keittiöpyyhkeellä
Näin valmistat:
Valmista ensin taikina liottamalla hiiva lämpimään veteen. Laita hiiva ja vesi yleiskoneen kulhoon, laita taikinakoukku pyörimään ja lisää suola ja jauhoja kunnes taikina on yhtenäistä. Vaivaa n. 5 minuuttia ja lopuksi lisää öljy. Irroita koukku ja jätä taikina kohoamaan.
Valmista kohoamisen aikana täyte. Huuhtele riisi ja laita se kiehumaan. Kuori ja pilko sipuli. Paista erissä jauheliha, sipuli ja lisää kulhoon. Lisää kulhoon mausteet ja keitetty riisi. Sekoita hyvin.
Nosta sitten kohonnut taikina kulhostaan ja jaa se 8-10 yhtä suureen osaan. Pyöritä osat palloiksi ja kaulitse sitten levyiksi. Laita täyte yhdelle reunalle ja nosta sitten toinen reuna yli. Rypytä umpeen. Jauhota kevyesti valmis piirakka pinnasta, niin se ei tartu helposti alustaan tai muihin piirakoihin.
Aloita uppopaistaminen laittamalla kattilaan tai pannulle noin 3-4 cm korkeuteen asti öljyä. Kuumenna öljyä kunnes se on niin lämmintä, että piirakka alkaa välittömästi kiehumaan. Paista piirakoiden molemmille puolille kaunis väri ja nosta sitten keittiöpyyhkeen päälle jäähtymään. Vielä kun lihapiirakat on haaleita, ne kannattaa syödä.
Lopputuloksena oli siis 8 suurehkoa piirakkaa, jotka olivat liian suuria grillitaskuun, siispä lihis piti halkaista. Jos aiot tarjota esim jossakin kotijuhlassa lihiksiä, tee niistä suosiolla pienempiä niin ne on helpompi syödä käsin. Ei myöskään kannata unohtaa lisäkkeitä, jotka oli ainakin tällä kertaa salaattia, valkosipulimajoneesia ja suolakurkkua.
Arvostaisin suuresti jos käyt vilkaisemassa instagrammini, sieltä löytyy video kuinka valmistan näitä lihapiirakoita 🙂
https://www.instagram.com/alexandertrivedi/
Jos nyt innostut tekemään lihapiirakoita, tägää minut Instassa tai Facessa, niin vilkaisen millaisia niistä tuli 🙂
Terveellisempiä tulee kun palstat ne uunissa. Tulee jopa parempia.
Moikka,
Varmasti uunissa tulee terveellisempiä mutta paremmasta en menisi lupaamaan 🙂 makuasioita nuo kuitenkin ovat 👍
Kiitos kommentista
Alexander