Luulempa että useimmat meistä tuntee sen pullavan herkullisen naanleivän, jota saa useinmiten intialaisista tai nepalilaisista ravintoloista. Kun tarkastellaan tätä leipää lähempää, on sen valmistus aika teknistä ja vaativaa. Samoin Tandoori uuni on aika must ellei keksi oleva tekijä kyseessä.
Kyselin isältäni ajatusta, miten kananttaisi tehdä naanleipää kotosalla ja siihen tuli yksinkertainen vastaus, tarvitset kaksi pannua. Samoin taikinan optimaalinen rakennne kriittinen osa reseptiä aa kun siihen lisätään vielä että jauhojen merkitys on myös massiivinen. Atta jauhoja ei saa suomesta jotka ovat siis hiukan erillaisia täysjyvä vehnäjauhoja mutta onnistut kyllä tavallisillakin vehnäjauhoilla, mutta premium sämpyläjauhoilla pitäisi päästä astetta pidemmälle. Tässä reseptissä on siis ateria kokonaisuus rakennettu naanleivän ympärille, joten olkaa hyvä!
Aito naanleipä
6dl vehnäjauhoja
1,2dl paksua jogurttia
3-5rkl vettä (vaihtelee jauhoista riippuen)
1rkl öljyä
1tl suola
1tl sokeri
1tl ruokasooda tai leivinjauhe
Yhdistä ensin kuivat aineet eli jauhot, sokeri, suola ja sooda. Lisää sitten sen joukkoon jogurtti ja vaivaa kunnes saat murenevan kuivan taikinan. Lisää öljy ja vesi varoen että taikinasta tulee yhtenäistä. Hiero vielä tippa öljyä taikinan pintaan ja peitä liinalla. Anna tekeytyä n. 1-2 tuntia. Tämän jälkeen jauhota työtaso, jaa taikina kuuteen osaan ja kaulitse yksi kerralla ohuiksi levyiksi. Kostuta kädet ja hiero kosteutta taikinan pintaan. Nosta kosteapuoli sitten kuumalle pannulle johon sen on tarkoitus tarttua. Paahda kunnes näet kuplia pinnassa ja nosta sitten uuniin grillivastuksen alle tai jos sinulla on keraaminen hella, voit kääntää pannun ylösalaisin että taikina melkein koskee levyyn ja samalla naanleipä paahtuu. Kun pinnassa on hyvä väri, irrota naanleipä pannusta, voitele ja peitä.
Peittäminen on äärimmäisen tärkeää koska tämän tyyppinen leipä kuivuu helposti. Tee mieluiten tämä paahto viimeisenä työvaiheena koko ateriassasi jotta saat lämpöisiä naanleipiä muun ruuan kanssa tarjolle.
Paistetut vihannekset intialaisittain
3 sipulia
3 valkosipulinkynttä
10cm pala inkivääriä
Korianterin varsia
1rkl jeeraa
1rkl aswainia
4rkl öljyä
3rkl mausteita
1kg vihanneksia (paprika, munakoiso, kesäkurpitsa, kukkakaali, parsakaali, esikeitettyä porkkana, esikeitettyperua)
Kuumenna teräspannulla öljyä ja lisää siihen jeera ja aswain. Kun mausteet alkavat sihistä, lisää sipulit ja kuullosta kunnes ovat lähes läpikuultavia. Lisää sitten joukkoon inkivääri, valkosipuli ja korianterin varret. kun nämä ovat pehmenneet, lisää jauhetut mausteet, kääntele hetki ja sitten vihannekset. Paistele mahdollisimman matalassa lämmössä jotta vihannekset maustuvat ja paistuvat samalla.
korianteri chutney
1pnt korianteria (osan varresta voi ottaa sivuun, paistettuja vihanneksia varten)
1,5sipulia
10cm inkivääriä
10 vihreää chiliä
3rkl mausteita
0,5dl vettä
Laita kaikki yleiskoneeseen ja poraa rouheaksi massaksi. Käytännössä tämä on lähes samanlainen ohje kuin minttu chutneyssä mutta ainesosamäärät ja tyypit ovat pikkuisen muuttuneet ja tietenkin mintun tilalla on korianteri.
Jos tämä juttu sarja on sinun mieleesi, voit myös tsekata aiemmat osat jotka ovat: puri, parantha, pakora, kitchari ja chapati.