Piirakoita tuli aikanaan leivottua viikottain ja siitä johtuen, reseptejä ei tule luettua kuin harvoin, olin kuitenkin ajatuksissani että pitäisi olla resepti joka on yhden kokonaisen kotitalous uunipellin kokoinen. Tähän vuodenaikaan alkaa vähitellen olemaan aika kerätä raparperit talteen tai muuten tulee puumaisia varsista ja mausta. Jos tarkkoja ollaan, sitä puumaisuutta alkaa jo olemaan ainakin tuossa omassa sadossa, joten parempi nyt kuin viikon päästä.
Miksi kahden hengen talous leipoisi kokonaisen levyn piirakkaa? Itseasiassa, meillä käy vieraita suhteellisen usein ja onhan se hyvä ettei aina tarvitse keksiä mitä tarjoaa vaan pieni sulatus pakastimesta ja päälle jäätelöpallo, niin vieras kuin vieras on tyytyväinen ja päälle voi lisää slouganin, oman pihan raparpereista.
Raparperin hapokkuudelle paras lisäke on rapea ja murumainen crumble joka tulee tämänkin piirakan pintaan ja kun tähän yhdistää pallon jäätelöä tai hyvän kulauksen vaniljakastiketta, on siinä lohturuokaa kerrassaa. Itseasiassa, omatekoinen raperperipiirakka saattaa usein olla jopa parempaa kuin monissa ravintoloissa liian suurella ”yrityksellä” tehdyt jälkiruoka viritykset.
Raparperipeltipiirakka (1 kokonainen pelti)
6 kananmunaa
200g hunajaa (sokerikin käy)
5-6dl jauhoja
1tl leivinjauhetta
1/2dl maitoa/ kermaa (kasvimaitokin käy)
1kg raparperia
Muru/ crumble
150g voita
4dl kaurahiutaleita
1dl sokeria
2dl vehnäjauhoja
1tl kanelia
1tl vaniljasokeria
1/2tl suolaa
Vaahdota ensin kanamunat ja hunaja. Siivilöi joukkoon sitten jauhot joiden joukossa on leivinjauhe. Sekoita sitten nostellen ja lopussa nostele joukkoon maito/ kerma. Vuoraa leivinpaperilla uunivuoka ja kaada sinne taikina. Taikina saa olla löysää. Leikkaa sitten raperi noin 2-3 cm viipaleiksi ja ripottele taikina päälle. Sitten valmista muru, yhdistä kulhossa kaikki ainekset ja nypi murumaiseksi. ripottele muru taikinan ja raparperine päälle.
Paista uunissa 200 asteessa noin 30 min ja käännä sitten pelti. Paista vielä sen aikaa että pinnassa oleva muru on saanu väriä ja nosta piirakka sitten uunista. minulla meni noin 10 min lisää käännön jälkeen ja kuitenkin minulla on vuoden vanha kieroilmauuni. Tarjoile näin kuva esimerkin tapaan, vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera.