Sipulikeitto on keittojen klassikko. Harmillisen usein olen vain syönyt todella vaisun makuista sipulikeittoa, ihan hintavissakin ravintoloissa. Mielestäni yksinkertainen sipulikeitto onnistuu hyvin, kun käytetään tarpeeksi sipulia ja sitä paistellaan riittävän kauan kasaan. Sipulina käytän keitossa yleensä keltasipulia eli yksinkertaisinta ja edullisinta sipulia. On toki myös ohjeita, joissa käytetään vain shalottisipulia, mutta kokemukseni mukaan keltasipuli toimii mainiosti.
Valkoviiniä? Voi kyllä, sipulikeitto tarvitsee happoa. Olen kokeillut joskus maustaa sipulikeittoa madeiralla, brandyllä tai konjakillakin, jolloin lopputulos on myös hyvä, mutta ehkä enemmän aikuiseen makuun sopiva.
Sipulikeiton pintaan on hyvä laittaa krutonkeja ja juustoa, jotta saadaan keitolle jotain rakenteita. Vanhoissa resepteissä keiton pinnalle tulee leipäviipale ja juustoa, mutta tällöin leipä imaisee todella paljon lientä eikä suutuntuma välttämättä ole niin miellyttävä, kun taas krutongit eivät ehdi pehmetä niin paljoa. Tästä reseptistä tuli alkuruoka viidelle henkilölle ja lisäkkeenä oli tietysti kotikutoista briossia.
Tämä keitto oli osa ranskalaista illallista jonka pääruoka sekä jälkiruoka ovat jo julkaistu aiemmissa postauksissa.
Ranskalainen sipulikeitto
Tarvitset:
1kg keltasipuleita
3dl valkoviiniä
1l kasvislientä
3 laakerin lehteä
30g voita
1rkl kuivattua timjamia
rouhittua mustapippuria
suolaa
krutonkeja
vahvaa juustoa raasteena (esimerkiksi Västerbottensost toimii loistavasti jossei parmesaania tai gruyeria löydy.)
Valmista näin:
Kuori ja leikkaa sipulit suikaleiksi. Sulata voita kattilassa. Lisää voihin sipulit ja paistele matalalla lämmöllä noin tunti. Lisää loppua kohden joukkoon valkoviini, laakerinlehdet, timjami, pippuri ja suolaa. Keittele viini kasaan ja lisää kasvisliemi. Anna keiton kiehua hiljakseltaan kunnes se on maultaan tarpeeksi maittavaa.
Maistele siis keittoa ja sitä enemmän tätä keittää kokoon, sen voimakkaamman makuista lopputuloksesta tulee.
Annostele keitto uuninkestäviin tarjoiluastioihin. Ripottele pinnalle krutonkeja ja juustoa. Gratinoi uunissa grillivastuksellla juustoon väri ja tarjoile keitto mahdollisimman nopeasti.
Sipulikeiton voi tehdä pieniin kulhoihin voitaikinakannella tai jos on enempi vieraita, niin nämä Le Creusetin minipadat ovat loistavia säilyttämään ruuan lämpöisenä. Käytän näitä minipatoja itseasiassa todella paljon, usein myös tuorepuuroni odottaa padassa kannen alla yön yli seuraavaan päivään.